E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsalarda sınırlı kar satışları ihtimali arttı ---

Borsalarda sınırlı kar satışları ihtimali arttı

Borsalarda sınırlı kar satışları ihtimali arttı
05 Haziran 2020 - 09:20 borsaningundemi.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endekste yükseliş eğilimi devam etse de anlık güçlü kar satışları yaşanma riskinin yükseldiği belirtiliyor.

BİST: Güne pozitif başlangıç yapan ve kısmen dar bantta dalgalı bir seyir izleyen BIST-100 endeksi günü %0,39 yükselişle 109.537’den kapattı. Global risk alma iştahı momentum kaybetse de halen devam ediyor. Yurtdışı borsalar hafta içindeki güçlü yükseliş sonrası Perşembe gününü genel olarak sınırlı kar satışlarıyla tamamladı.

TL sınırlı da olsa negatif ayrışmaya devam ederken, düşüşüne devam eden CDS’ler günü 469 seviyelerinden kapattı. CDS’lerdeki gerileme TL varlıklara ilişkin yüksek risk algısının zayıflamaya başladığına işaret ediyor. VIX endeksi 25 seviyesi altına gerilese de kalıcı olamadı ve 26 seviyelerinde seyrediyor. VIX endeksinin 25 altına gerilemesi ve kalıcı olması Pandemi sonrası piyasalarda oluşan volatilitenin sona ermek üzere olduğuna işaret edecektir.

Global risk alma iştahı ve borsalardaki yükseliş eğilimi momentum kaybetse de ekonomilerin normalle döneceği beklentisiyle devam edebilir. Ancak güçlü yükseliş sonrası borsalarda sınırlı kar satışları görülme ihtimali de artmış durumda. Son dönemde korelasyonu artan BIST’in yurtdışına paralel hareket etmeye devam etmesi beklenmektedir. Güçlü yükseliş sonrası yurt içinde de sınırlı da olsa kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz.

Bugün ABD’de açıklanacak istihdam verileri takip edilecek. Beklentilerden kötü bir veri piyasaların moralini bozarak kar satışlarını tetikleyebilir. Kapanış sonrası ise Moody’s’in Türkiye kredi notu değerlendirilmesinin açıklanması bekleniyor. ABD ve Dax vadeli endeksleri BIST kapanışına göre artıda seyrediyor. Asya borsalarında ise karışık bir görünüm var. Endeksi güne hafif pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir. Endekste yükseliş eğilimi devam etse de anlık güçlü kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz.

Hisse piyasalarında dün alım iştahı zayıfladı

Para ve Döviz Piyasaları:

Dolar paritesi 6,7486-6,7672 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,39 oranında değer kazancıyla 6,7672 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,74 oranında değer yitirdi. Dün borçlanma araçları piyasasında % 11,74-%11,83 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 8 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %11,83’ten günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

*** Haftalık olarak yayınlanan BDDK datasına göre, 29 Mayıs 2020 haftasında Türk bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi geçen haftaya göre %0,8’lik artış göstererek 3,157 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Kur etkisinden arındırılmış toplam kredi büyümesi ise %0,1 yükseldi. Sektörün 13 haftalık kur etkisinden arındırılmış ortalama kredi büyümesi %65,01 seviyesinde gerçekleşti. TL krediler haftalık %0,6 artış gösterirken kur etkisinden arındırılmış YP krediler ise %0,83 arttı. Bankacılık sektörünün takipteki krediler rasyosu ise geçen haftaki %4,586 seviyesinden %4,555 seviyesine geriledi. Mevduat tarafında ise sektörün TL mevduatları %1,1’lik daralma gösterirken YP mevduatları ise %0,5 arttı.

Bankacılık sektörü toplam karı aylık olarak önemli ölçüde artarak Nisan ayında 4,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti (Mart 2020: 218 milyon TL). 2Ç20’de karlılıkta çeyreksel bazda daralma modelliyoruz. Aylık olarak yayınlanan BDDK datasına göre, Türk bankacılık sektörü net kar rakamı Nisan ayında önemli ölçüde toparlanarak, 4,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. (Aylık %1875 artış, Yıllık %17,9 artış). Sektörün 4 aylık kümülatif karı ise 19,7 milyar TL olarak gerçekleşti (Yıllık: +%21,6). Sektörün kümülatif özkaynak getirisi aylık bazda 58 baz puan azalarak Nisan ayında % 12,1 seviyesinde gerçekleşti. Sermaye yeterliliği oranı ve çekirdek sermaye yeterlilik oranı ise 75 ve 52 baz puan artarak %18,6 ve %14,3 seviyelerinde gerçekleşti.

Sektörün 4 aylık kümülatif karı yıllık bazda %21,6 artış göstermiştir ancak segmentler arası karlılık performanslarında büyük farklılıklar bulunmaktadır. Kamu mevduat bankalarında Nisan ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yıllık bazda %180 seviyesinde güçlü bir kar artışı gerçekleşirken, özel mevduat bankaları ve yabancı mevduat bankalarında net kar yıllık bazda sırasıyla %4,4 ve %10,3 azalmıştır.

Endekste yükselen trendde güçlü seyir devam ediyor

Nisan aylık kar verisinin negatif unsuru aylık bazda %36,3 seviyesinde sert bir şekilde gerileyen-özellikle de kamu mevduat bankalarında- ve 2,4 milyar TL gibi düşük bir seviyede gerçekleşen net ücret ve komisyon gelirleri kalemi oldu. Pozitif tarafta kredi karşılıkları, Nisan ayında Mart ayına göre %38,6 geriledi. Ek olarak, Mart ayında 3,7 milyar TL seviyesinde seyreden ticari zarar Nisan ayında gerileyerek 1,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. 1,6 milyar TL seviyesindeki temettü gelirleri Nisan ayında karlılığı olumlu etkiledi. Özel mevduat bankaları Nisan ayında en iyi karlılık performansı gösteren segment oldu. Çeyreksel bazda karşılaştırmada ise bankacılık sektörü karı 2Ç20’nin ilk ayında (Nisan) 1Ç20’nin ilk ayına göre (Ocak) çeyreksel bazda %45,7 daraldı. Çekirdek bankacılık gelirlerinde zayıflama ile kredi zarar karşılıklarında artış negatif unsurlar olarak öne çıkmaktadır. 2Ç20’de 1Ç20’ye göre karlılıkta daralma modelliyoruz ve tahminlerde aşağı yönlü revizyonların olabileceğini öngörüyoruz.

Segment bazında, kamu mevduat bankaları çeyreksel karşılaştırmada (Nisan-Ocak) göreceli en güçlü performansı gösterdi. Net kar bu segmentte çeyreksel bazda %42,7 azaldı. Yabancı mevduat bankalarında sektörde görülen trendin aksine elde edilen 720 milyon TL ticari karın da etkisiyle çeyreksel bazda (Nisan-Ocak) %52,4 seviyesinde kar daralması gerçekleşti. Öte yandan özel mevduat bankalarında karlılık çeyreksel bazda (NisanOcak) %55,8 azalırken bu segment mevduat bankaları arasında göreceli en zayıf performansı gösterdi. Katılım bankalarında çeyreksel bazda (Nisan-Ocak) %24,6 kar daralması yaşandı. 415 milyon TL tutarındaki ticari kar ve azalan faaliyet giderleri ana unsurlar oldu.

Toparlanma sinyalleri risk iştahını desteklemeye devam ediyor

Risk iştahındaki artış etkili

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)