E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’nin Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük tarifesini yüzde 25’e kadar yükselteceğine dair son hamlesi ticaret savaşlarının hız keseceği beklentilerini boşa çıkardı. Dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki çekişmenin küresel ekonomik büyümeyi baltalayacağı kaygısının küresel piyasalarda yarattığı baskı arttı. Analistler, korumacı politikaların ekonomiye olumsuz etkisinin kaçınılmaz olarak borsalara yansıyacağı ve şubat ayında dünya borsalarını sarsan satış dalgasından daha kötüsünün yolda olduğu uyarısı yapıyor. Analistlere göre teknoloji hisselerinde son haftalarda görülen düşüşler, hisse senedi piyasalarındaki sert düzeltmenin habercisi.
Ticareti tehdit eden korumacı davranışlar, yaklaşık 1 asır önce Amerikan ekonomisini eriten Büyük Buhran’a zemin hazırlayan gelişmeler ile benzerlikler taşıyor. Bu da uzmanlara göre piyasalar için ciddi bir risk oluşturuyor. Amerikan finans kuruluşu Morgan Stanley, piyasalarda şubat ayından bu yana en büyük satış dalgasının yaklaştığı uyarısı yaptı. Yatırımcıların son zamanlarda teknoloji ve tüketici sektörlerinden çıkarak savunmaya geçmesinin piyasalarda düzeltme beklentisine işaret ettiğini bildiren kuruluş, kısa bir süre önce piyasalarda kamu şirketlerine doğru yatırımların yön değiştirebileceği uyarısı yapmıştı.
Teknoloji şirketleri yüz milyarlarca dolar eridi
New York borsasında 26-30 Temmuz tarihleri arasındaki 3 işlem gününde, Facebook, Twitter, Netflix, Amazon, Apple, Microsoft, Intel ve Google’ın ana kuruluşu olan Alphabet’in hisselerindeki düşüşlerle bu 8 şirketin piyasa değerindeki toplam kayıp 401 milyar doları bulmuştu. Söz konusu teknoloji şirketlerinin hisselerindeki düşüş, geçen çarşamba New York borsasının kapanmasının ardından Facebook’un bu yılın nisan-haziran dönemine dair bilançosunu açıklamasıyla başlamıştı.
26 Temmuz Perşembe ile 30 Temmuz Pazartesi arasındaki 3 işlem gününde, söz konusu 8 şirket arasında en büyük yüzdelik hisse düşüşünü gösteren Twitter, en fazla piyasa değerindeki kaybı yaşayan ise Facebook olmuştu. Söz konusu dönemde, Twitter’ın hisseleri yüzde 29 düşerken, piyasa değerinde ise 96 milyar dolar kayıp yaşanmıştı. Bu tarihler arasında Facebook’un hisseleri ise yüzde 21,3 gerilerken, Piyasa değerinden 133 milyar dolar silinmişti.
Gelişen ülkelerde düşüş sürecek
Piyasalardaki düşüş beklentisine katılan başka kuruluşlarda var. Capital Economics, özellikle gelişen ülke ekonomileriyle ilgili kötümser bir tablo çiziyor. ABD’nin ticaret politikası nedeniyle gelişen ülke borsalarındaki düşüşün yılın geri kalanında ve 2019’da devam edeceği tahmininde bulunan Capital Economics analistleri gelişen ülke borsalarında yılsonuna kadar yüzde 5 düşüş yaşanmasını bekliyor.
Trump'ın ticaret savaşı büyük buhran dönemindeki tedbirleri hatırlatıyor
Morgan Stanley, borsalardaki düzeltme hareketi beklentisini ticaret savaşlarının olumsuz etkilerine bağlıyor. I. Dünya Savaşı sonrasında ABD, ihracatındaki sert düşüşe yanıt olarak tarımsal ürünlerdeki tarifeleri yükseltmiş ve bu durum, 1929’daki Büyük Buhran öncesinde dünya genelinde korumacılığın ciddi bir şekilde büyümesine neden olmuştu. 1930’da ABD 20 binden fazla ithal mal üzerinde tarifeleri yükselten Smoot-Hawley yasasını yürürlüğe koydu. Bu tedbirlerin Büyük Buhranı’nın etkilerini kötüleştirdiği savunuluyor. Analistler iki durumun henüz tamamen benzer olmadığını kabul etse de, ticaret ihtilaflarının kaygan bir zemin oluşturduğunu ve kontrolden çkmasının dramatik ve öngörülemeyen sonuçları doğurabileceği konusunda ikazda bulunuyor. Amerikan finans kuruluşu Morgan Stanley, günümüzün ticaret savaşının büyük boyutlara ulaşmadığını ancak doğrudan yabancı yatırım üzerindeki etkilerinin endişe verici olduğunu düşünüyor. Doğrudan yabancı yatırımın dünya ticaretinin hızını yakından takip ettiğine dikkat çeken Morgan Stanley Stanley stratejistleri “1980’den bu yana küresel yatırım, küresel ticaret büyümesi ile birlikte harekete geçti. Kurumsal yatırımların azalması ekonomik toparlanmanın gidişatını anlamlı bir şekilde değiştirebilir. Doğrudan yabancı yatırımlar ve büyük piyasa değerine sahip şirketler yatırımcıların varsayımlarına göre ticareti gerilimlere karşı oldukça hassaslar” değerlendirmesinde bulunuyor. Morgan Stanley, buradan yola çıkarak hisse senedi piyasalarını zor günlerin beklediği tahmininde bulunuyor. ABD’de S&P 500 endeksinde, ticaret savaşlarına karşı en kırılgan olan şirketlerin ağırlığının yüzde 20 ile büyük bir oranda olduğuna dikkat çekiyor.(Evrim Küçük/Dünya)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Biz gurbetciler bist e kesinlikle para yatirmayiz , Her eyyy Amerika , eyyy Alamanya lafinda Avromuza deger üstüne deger kazanacagini bildiginiz icin secimlerde rekor oy seviyesiyle destekledik , geldiginiz noktada büyük kardayiz , 2019 da paramizin cok daha degerlenecegine inaniyoruz.Hükümetizin arkasindayiz calismalarini atamalarinj destekliyoruz.
11 ay kölelikten cikip 1 ay krallik yasamak tabiki hakkiniz
Bahsettiğim komunizim değil karşılıklı yaşanılabilir ortak hareket etme paylaşabilme kriterlerini yerine getirmeliyiz! Abd ile iş yapanlar ile ithalat ve ihracat tamamen kesilmeli abd ye dayalı küresel sermayedarlar in baskılarını bu şekilde kırarak karşıt sermaye değeri ortaya koymalıyız. Abd önce ekonomik olarak ardından iç savaşla yıkılacak. Abd halkı dünya halkları ile aynı sömürge sistemi ile acı çektiği için seçimlerde dünya halklarının yeni bir birlik içinde olma yönünde oy kullanıp tercihini belirleyecektir. Bizim kuracağımız birlik içinde emperyal bir istilacı oluşumunu engellemek için zalim olana karşı birlik kuvvetini top yekun kullanacak. Herkes kendi kendine devletini ceo gibi yönetip en az ihtiyaç noktasına getirip bağımlılıklarını azaltacak! Ben yeni bir dünya istiyorum çocuklarımız için yarınlar için bu kansizlar bizibirbirimize kırdırıp kadeh tokusturmalatina seyirci olan ben insanın diyen herkesin allah belasını versin!.
Halk komiteleri kurmalıyız abd hakkıda dahil olmak üzere bu saldırgan kuduz köpeğe dur demeliyiz! tüm dünya halkları ile ulus saçmalığının ırk milliyetçi faşizan saçmalığının ötesine geçip ülkeler delege olarak temsil edildiği ortak bir duruş sergilemez isek hepimizi birer birer cokertecekler! Bahsettiğim komunizim değil karşılıklı yaşanılabilir ortak hareket etme paylaşabilme kriterlerini yerine getirmeliyiz! Abd ile iş yapanlar ile ithalat ve ihracat tamamen kesilmeli abd ye dayalı küresel sermayedarlar in baskılarını bu şekilde kırarak karşıt sermaye değeri ortaya koymalıyız. Abd önce ekonomik olarak ardından iç savaşla yıkılacak. Abd halkı dünya halkları ile aynı sömürge sistemi ile acı çektiği için seçimlerde dünya halklarının yeni bir birlik içinde olma yönünde oy kullanıp tercihini belirleyecektir. Bizim kuracağımız birlik içinde emperyal bir istilacı oluşumunu engellemek için zalim olana karşı birlik kuvvetini top yekun kullanacak.
Allah belanı versin Amerika
Ticaret savaşlarının içine Türkiye'de çekilmekte, BIST ve TL'de etkileri görülmektedir.
GELSİN HAZIRIZ BEKLİYORUZ. SATTIK HALÂ BEKLİYORUZ. BİZ TAŞ MI YİYECEĞİZ.
Kriz yedire yedire geliyor. Borsayı 90 üzerinde dağıtıyorlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:48)