E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte borsalarda ticaretin önemli bir kısmını makineler yapar hale gelmişti. Şimdiyse korona virüsün etkisiyle geleneksel insandan insana konuşarak yapılan ticaretin bitme tehlikesiyse hızla artıyor.
Kıdemli Borsacı Hugh Cumberland Financial News’le yaptığı röportajda, “Sesle ticaret yapma devri kapandı” ifadelerinde bulunuyor. Cumberland röportajında, “İnsanlar bu yönteme tutunmaya devam edebilir. Duygusal bir bağ olabilir ve insanlar devam etmek isteyebilir. Fakat her şeyin sonunda geriye baktığımızda ve tüm süreci tekrar izlediğimizde Kovid-19’un bunu hızlandırdığını göreceğiz” dedi.
Geçmişte profesyonel borsacılar New York Borsası’nda alım satım işlemlerini telefon üzerinden brokerlarla konuşarak gürültülü bir şekilde yaparlardı. Saniyeler içerisinde binlerce ticarî işlemi yapabilen hızlı algoritmaların gelişmesiyle bu pratikler geçmişte kaldı ve insanlar sadece özel ve daha karmaşık ticari işlemleri yapar hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda devreye giren daha sert düzenleyici tedbirler ve maliyet kesintileri geleneksel borsacılar için bir başka önemli darbe oldu.
Geleneksel brokerlerın yerini çok daha hızlı, ucuz ve daha etkili elektronik platformlar aldı. New York Borsası’ndaki yeni sosyal mesafe kuralları borsacıların sayısını %75 azaltacak. Bu da korona virüs krizinin borsalardaki teknolojik devrimi hızlandıracak bir diğer önemli değişken olarak tarihe geçebilir.
Küresel elektronik yatırımcı ağı Liquidnet’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika CEO’su Mark Pumfrey salgının borsalardaki işlem yöntemlerine etkileriyle alakalı, “Bu dönem zaten gerçekleşmekte olan değişimin hızlanmasını sağladı” ifadelerini kullandı.
Volatilite artışı yatırımcıları robotlara yöneltti
Liquidnet, Mart ayında hacimde %80'lik bir artış gördüğünü ve ilk çeyrekte Avrupa, Amerika ve Ortadoğu'daki toplam pazar payının 2019'un aynı dönemine göre %45 arttığını söylüyor.
Salgının başlangıcından bu yana, %500 oranına kadar ulaşan rekor volatilite artışı ticari maliyetlerin de boyutunu genişletti. Bu durumun da yatırımcıları daha düşük maliyetli alternatiflere yönelttiği belirtiliyor.
Örnek vermek gerekirse riskli fonlarla ilgilenen yatırımcılar alım satım gerektiren bir işlemde borsacılara yaklaşık dört ile beş baz puan komisyon öderler. Bu komisyonun elektronik ticaretteki karşılığı ise iki baz puandır. Miktar az gibi görünse de ticari işlemlerin sayısı arttıkça bu ücretler oldukça ağır bir yük haline geliyor.
Sosyal mesafe robotlara işlemiyor
Kovid-19 nedeniyle evden çalışmak zorunda kalan borsacılar için durum daha içinden çıkılmaz bir hale geldi. Borsacıların evlerinde güvenle kullanabileceği sistemlerin kurulabilmesi için her bir sisteme 10 bin dolara yakın bir kaynak gerekiyordu. Bunun yerineyse daha ucuz ve daha az etkin olabilecek alternatifler arandı. Bu süreç uyumluluk sorunlarını da beraberinde getirdi. Cumberland Wall Street bankalarına otomasyon ve verimlilik alanında gelişilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.
Bankalar gerekli ekipmanların evde kurulması için harcama yapmakta gözünü dahi kırpmasa da diğer borsacılar elektronik ticaret platformlarına yönelmek zorunda kaldılar. Cumberland konuya ilişkin, “Bu daha ucuz, daha verimli bir yol ve bu uyum insanları mutlu ederken insanlar neden geçmişe dönmek istesin ki?” ifadelerini kullanıyor.
Buffett’ın havayolu hisselerini satması büyük bir hata
Blackrock’a göre borsalarda dikkat edilmesi gerekenler
Salgın mağduru hisseler şaha kalktı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
O robota programi yükleyen insan degil mi? Zamani gelince robotun fisini de ceker...baş rol yine insan...
Algorıtmık ıslem yapan bu robot sıstemı tamamen yabancının menfaatıne bızde aksını gelıstırdık ama spk el koydu bunlar bız3 malı sokarken hak bı yabancıya malı sokarken manupılasyon ky bu yazımı ıyı okudun cok dersler cıkarsın
pclerin kurulumu özelparala rile imkb ye çok yakın makınalara serberlara özel apra veriyorlar. böyle oluncada ilk alış emrı /satış emrini kodamanlar girebiliyor. makınalardan çok, alım ve satım emrini en hızlı yapan kurumlar daha popler olacka. türkiye dede böyle olacak ... şuan uyanamadı kurumlar ama ileride önemini anlayacaklar
Yapay zeka ve algoritmalarla yaptıkları Forex usulsüzlüklerinden sonra borsaya sıra geldi anlaşılan.
Robot işlemler, açığa satış, kredili işlem, imtiyazlı hisse, borsada balibaların küçük yatırımcıları yutmak için uygulamaya koyduğu araçlar. Borsanın borsa gibi işlemedi için bunuygulanaların kaldırılması gerek. Birde bilançolar da maddi duran varlıklatında değerinin güncellenmesi gerek ( olası değer düşüklüklüğüne karş iskontolu olarak 2/3 değerde). Ayrıca borsada aynı gruba ait aynı nitelikteki şirketlerin birleştirilmesi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:51)