E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsalarda risk yok---

Borsalarda risk yok

Borsalarda risk yok
30 Ağustos 2014 - 05:40 borsaningundemi.com

TSPB Başkanı İlhami Koç piyasalarda fiyatların zirve noktalara geldiğini belirterek borsalarda risk görmediğini, düzeltmelerin normal olduğunu söyledi

Milliyet'ten Kadife Şahin'in Finans Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu İş Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve TSPB Başkanı İlhami Koç. Borsalarda yatırmcı açısından risk bir durum görülmediğini söyleyen Koç'a göre borsalar dünyada ve Türkiye'de zirve seviyelerine gldi. İşte o röportaj:

İş Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, borsaların dünyada ve Türkiye’de tarihsel zirve seviyelere geldiğini söyledi. Düzeltmelerin yaşandığına dikkat çeken Koç, buna karşın borsalarda yatırımcı açısından riskli bir durumun olmadığını söyledi.

Koç şöyle konuştu: “Kriz sonrasında oluşan düşük faiz ortamı sonucunda genelde dünyada varlık ve hisse senetleri fiyatları tarihsel zirve seviyelerine geldi.

Fiyatların yukarı gitme eğiliminin devam edip etmeyeceği de kısa vadede büyük ölçüde faiz politikalarına bağlı. ABD’de faiz artışlarının ne zaman ve hangi hızla olacağı önemli. Şu anda görünen o ki, faiz artışları, ekonomik büyüme ve istihdamın gerçekten çok iyi olduğuna ilişkin bir kanaat oluştuktan sonra başlayacak. Şirket kârlarının da iyi olduğu bir ortam olacak. Şirket kârları iyi ise zaten hisse senetleri piyasası bundan olumlu etkilenecektir. Dünyadaki hisse senetleri piyasası açısından ciddi bir risk görmüyorum.

Genel yatırım ortamı böyle olunca, bizde de piyasalar buna paralel hareket eder. Elbette düzeltmeler olacak. Zaten bugünlerde de düzeltmeler oluyor.”

TSPB borsanın gelişmesi için neler yapacak?
Birliğin yeni yapısına uygun bir yapılanmaya gitmemiz gerekiyor. Üyeler sadece aracı kurum ve bankalardı ve sorumluluk alanı aracılık faaliyetleriyle sınırlıydı.
Yeni yasayla sadece aracı kurum ve bankalar değil, portföy yönetim şirketleri ve yatırım ortaklıkları da Birliğin üyesi oldu. İlk yaptığımız iş, sektörlerin dengeli temsili için meslek komitelerini oluşturmak oldu.
Önümüzdeki dönemle ilgili bir strateji oluşturmaya çalışıyoruz. Eylülde bir çalıştay düzenleyeceğiz.
Piyasalarımızı nasıl büyütebileceğimizi, nasıl daha iyi çalışır hale getirebileceğimizi, İstanbul’u bölgesel finans merkezi yapabilmek için neler yapmamız gerektiğini belirlemeye çalışacağız.
Halen gündemimizde olan konuların başında, yeni sermaye piyasası düzenlemelerine ilişkin görüş ve öneriler oluşturmak geliyor.

Meslek kuralları ve etik ilkelerini de bir an önce güncelleyerek sektörümüzle paylaşacağız.

Düzenlemeler yeterli mi?
Yeni Sermaye Piyasası Kanununun yayınlanmasıyla yasal açıdan önemli bir sorunumuz kalmadı. Sadece vergi uygulamalarıyla ilgili sorunlarımız var. Biz, sermaye piyasası faaliyetleri ve araçlarından vergi alınmasın ya da daha az alınsın demiyoruz. Ancak, BSMV ve damga vergisinin kapsamının çok geniş tutulması, bazı faaliyet ve ürünlerin ülkemizde yapılamamasına neden oluyor. Bu faaliyetler yurtdışı finans merkezlerine taşınıyor. Bu konularda esneklik sağlanmadıkça İstanbul’un finans merkezi olması da zor.

‘BORSA ALGISI DEĞİŞECEK’

İnsanlar neden borsayı tercih etmiyor?
Galiba temel sorun bakış açısında. Hisse senetleri kısa vadeli bir yatırım aracı değil. Sermaye piyasaları zaten genelde uzun vadeli tasarrufların değerlendirildiği alanlardır. Bizde ise yüksek enflasyon-yüksek faiz döneminden kalma bir alışkanlık var. Tasarruf sahipleri, uzun vadeli tasarrufları için de kısa vadeli araçları tercih ediyor. Örneğin, 5 yıl boyunca bir aylık mevduatta değerlendiriyor. Oysa, 3-5 yıllık vadelerde hisse senetlerinin getirisi para piyasalarının üzerinde oluyor.
Bize düşen görevlerden biri de bu alışkanlıkların değişmesine etki yapmak. İnsanlara uzun vadeli yatırım araçlarına gittikleri zaman daha fazla getiri elde ettiklerini göstermeliyiz.
 
KAMU SPOTU KULLANILACAK

Bu konuda Birlik neler yapacak?

Bununla ilgili bir algı yönetimi gerekiyor. Hemen olacak şey değil, zaman alacağını düşünüyorum. Bu konuda sizlere de çok iş düşüyor. Finansal okuryazarlık kapsamındaki eğitimler, araştırmalar ve bu araştırmaların medya aracılığıyla paylaşılması gibi yöntemlerle tasarruf alışkanlıklarımızı değiştirmeye çalışacağız. Özellikle, yatırımcı eğitimlerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda web siteleri oluşturduk, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapabiliriz. Reklam ve kamu spotları planlıyoruz.
Yeni ürünler ve hizmetlerle bu konudaki seçenekler de arttı. Özellikle küçük yatırımcılar çok risk almadan yatırım yapmak istiyorsa, Bireysel emeklilik sistemi ve yatırım fonları alarak bu getirilerden faydalanabilirler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Byk31 Ağustos 2014 18:46

    Bankaların kredi vermediği ve mahalle bakkalı kadar ciro yapan son 5 yıldır kar açıklamamış ve önümüzdeki 5 yılda kar açıklama ihtimali olan hisseler halka açılırsa ilgi olmaz.

  • MEHMED31 Ağustos 2014 06:05

    14 Kuruş fiyatıyla MEMSA gerçekten çok düşük alınırmı dersiniz?

  • hakan277231 Ağustos 2014 00:39

    Malesef çakallar vurup kaçıyor büyük oynayı büyük götürüyorlar yatırım için borsaya girdim bir daha asla.

  • ergn30 Ağustos 2014 22:14

    Hem düzeltme olacak diyor,hemde risk yok diyor...!düzeltme risktir k.yatırımcı için,%20-25 düzeltme azmı...K.yatırımcıyı düzeltmek için yol yapıyorlar...

  • lütfi ernez30 Ağustos 2014 19:58

    küçük tasarruf sahipleri tedbirli olun,binbir zahmetle kazandığınız birikimleri çakallara kaptırmayın,benim gibi

  • yatırımcı30 Ağustos 2014 18:42

    düzeltmelerle yoluna devam eder demiş.zaten o düzeltmeler adamı batırıyor.%30 çakıyorlar bunlarda düzeltme diyor kaçınılmazdı zaten diyor.bu fiyatlardan hiç bir senet içine sinmiyor insanın.sinmeyincede para kazanılmıyor...

  • İLİNCİ YARI BORSA RİSKLİ BENCE30 Ağustos 2014 17:49

    MEVDUAT BANKALARNIN İLK YARI KARLARI %22 DÜŞMÜŞ,VE EĞER DÖVİZ FİYATLARI İKİNCİ YARIDA FED KARARLARIYLA YUKARI GİDECEKSE KUR FARKI ZARARLARI ARTACAĞINDAN DAHA DA KARLAR DÜŞECEKSE,BANKA HİSSELERİNE BU DURUM OLUMSUZ YANSIR BU DA BORSA ENDEKSLERİNE OLUMSUZ YANSIYACAĞINDAN DİKKATLİ OLMALI .

  • BORSALAR ZİRVEDE TERKEDİLİR30 Ağustos 2014 17:43

    AMMA DA RİSK YOK?YAHU ABD TAHVİL ALIMI EKİMDE BİTİYOR,2015 İLK AYLARINDA FAİZLER ARTACAK İSE DOLAR FİYATLARI 2.50 TL LERE GİDERSE NASIL RİSK YOKMUŞ,22.000'LERDEN 80.000'LERE GELMİŞ ENDEKS RİSK YOK DEMEK NE DEMEK??BANKALAR DÖVİZ BORÇLANIP TL KREDİ VERİYORSA DÖVİZ ARTARSA BANKA KARLARI ÇOK AZALACAKSA BORSADA DA BANKA KAĞITLARI AŞAĞIYA İNECEKSE BORSADA RİSK YOK MU,,UYANSINLAR DA BALIĞA GİDELİM.

  • BORSALARDA RİSK VAR.30 Ağustos 2014 17:17

    borsalar zirvede iken risk yok denmez var denir düzeltmelerin %20 lere dek gidebileceği bilinmeli ve borsalardan uzak durmalı artık satıp nakde geçip para kaybedilmemeli hammallık yapılmamalı elde yüksek maliyetle kalacak senetlerde borsalar düşüşe geçtiğinde.

  • SERMAYE ARTIRIMI30 Ağustos 2014 15:57

    ŞİRKETLER SIĞ OLMAKTAN KURTARILSIN,BEDELSİZ VERSİNLER.

  • Mali muşavir30 Ağustos 2014 13:23

    Borsada en buyuk risk düzenbaz patronların atırımcıyı soymak için yaptıkları işlelmlerdir. Örneğin devlet yetkili kurumları ve yöneticiler KERVN daki işlemler dizgisine ve sonrasındak tahta oyunlarına baksın! Türkiye Borsası bu kadar ucuz olmamalı!

  • KILIÇ30 Ağustos 2014 12:47

    ÇOK BÜYÜK BİR KURAKLIK YAŞIYORUZ ALLAH SONUMUZU HAYIR EYLESİN RESMEN FELAKET İÇİNDEYİZ KÖYÜMÜZE TANKERLE SU GELİYOR TÜM SU KAYNAKLARIMIZ KURUDU

  • MENSA SIN.TİC.YAT.AŞ(MEMSA)30 Ağustos 2014 10:40

    0.14 TL. ye HOLDİNG kaçırmayın elektrik gayrimenkul tekstil üretiyor madem küçük yatırımcılar.

  • tv 30 Ağustos 2014 10:14

    sevgili yatırımcı kardeşlerim borsada risk yok kelimesinin anlamını vede dogruluk payını ranlojistik goldaşkuyum çbs ve sayamadıklarımla ölçelim dogruluk payı ortaya çıkacakdır saygılar