E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda risk ve volatilite neden artıyor?---

Borsalarda risk ve volatilite neden artıyor?

Borsalarda risk ve volatilite neden artıyor?
27 Ekim 2023 - 11:27 borsaningundemi.com

ABD hisse senedi piyasalarında geride kalan on yıllara göre daha yüksek volatilite ve risk mevcut. Peki bu hangi nedenlerden kaynaklanıyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar için ‘vade’ oldukça önemli bir unsurdu. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar, alım satımlarında on yıllara yayılan verileri değerlendirir. ABD hisse senedi piyasasında geçen on yıllara göre yaşanan değişiklik de, uzun vadeli yatırımcıların dikkatini çekecek düzeyde önemli veriler sunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasası, geride kalan on yıllara kıyasla daha riskli ve daha değişken bir yapı sergiliyor. Bu durum, en çok alım satımlarında uzun vadeli düşünen yatırımcıları ilgilendiriyor. Peki bu yüksek risk ve volatilitenin arkasında yatan nedenler neler?

Big Tech etkisi

Marketsinsider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, hisse senetleri riskli bir yatırımdır ancak gün içi ve uzun süreli büyük dalgalanmalar son yıllarda daha yoğun şekilde artmış gibi görünüyor.

Büyük hisse senetlerinde oynaklığı artırmış gibi görünen bir dizi faktör bulunuyor ancak DataTrek'e göre kazançların riskle birlikte artması gerekmiyor. DataTrek, yayınladığı notta, “S&P 500 Endeksi, son 60 yılda gözle görülür derecede daha dalgalı hale geldi ancak getiriler aynı oranda artmadı. Bu değişime birçok faktör etki etti ancak Big Tech'in göreceli aşırı ağırlığı şu anda bu trendi yönlendiriyor. Biz hâlâ ABD'deki büyük sermayelerin en verimli özsermaye yatırımı olduğuna inanıyoruz ancak volatilite konusunda gerçekçi bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor” diyor.

Analistler, “1958-1979 arasında günlük getirilerin standart sapması yüzde 0,72 idi. 1980-1989 arasında yüzde 0,89'a yükseldi ve 2000'den beri yüzde 1,13 ile daha da yükseldi” diye ekliyor. Araştırma firmasının bugün borsada geçmiş dönemlere göre daha yüksek risk görmesinin nedeni de standart sapmadaki bu yükseliş olarak öne çıkıyor.

Odak noktası büyük teknoloji şirketleri

Meşhur ‘Muhteşem Yedi’ olarak adlandırılan hisse senetleri arasında yer alan Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla ve Meta bu yıl S&P 500'deki kazanımların çoğundan sorumlu oldu ve bu da piyasanın diğer alanlarında olup bitenleri maskeledi.

Data Trek araştırmacıları, paylaştıkları notta, “S&P 500 Endeksi artık büyük oranda Big Tech'e ağırlık veriyor ve bu grup, ortalama şirketlere göre hem daha yüksek değerlemeler hem de fiyat oynaklığı sergiliyor” diyor.

Apollo Management'ın baş ekonomisti Torsten Sløk da şunları söylüyor: "Bugün S&P 500'ü satın alırsanız, temelde endeksin yüzde 34'ünü oluşturan bir avuç şirketi satın almış olursunuz.”

Bu da S&P 500'ün, Fed'in faiz artırımları ve diğer makro rahatsızlıklar gibi olaylara karşı oldukça hassas olan bu yedi hisse senedinin fiyat hareketlerine karşı çok daha duyarlı olduğunu gösteriyor. Bu, bir avuç hisse senedindeki büyük dalgalanmaların daha geniş endeksteki fiyat hareketinin çoğunu yönlendirebileceği anlamına geliyor.

Beklenmedik gelişmeler daha sert etki ediyor

Diğer bir açıklama ise piyasanın son yıllarda öngörülemeyen gelişmelere karşı geçmiş dönemlere göre çok daha büyük tepki vermesi. DataTrek notunda, “Beklenmedik olaylar hisse senetlerini eskisinden daha sert vuruyor. Geçen yılın agresif Fed faiz artırımları serisi, 1973-1974 petrol şoku kadar dalgalanma yarattı” diyor.

Data Trek araştırmacıları, piyasanın neden şimdi daha önceye göre ‘daha gergin' olduğuna gelince, bunun nedeninin çevrimiçi ticaretten yüksek kurumsal borç seviyelerine kadar herhangi bir şey olabileceğini söylüyor.

İki yıl önce, piyasalar için ‘siyah kuğu’ olarak kabul edilen ‘pandemi’, federal teşvik kontrollerinden elde edilen fazla tasarruflarla çatışan çevrimiçi ticaretin yükselişine neden oldu. Bu, GameStop gibi hisse senetlerinin haftalar boyunca çift haneli gün içi kazanç ve kayıplar gördüğü ‘meme hisse senedi’ çılgınlığını da ateşlemişti.

Bu arada kurumsal borç seviyeleri, Fed’in hızlı faiz artırımları ışığında şirketleri iflasa zorluyor ve yatırımcıların tedirginliğini artırıyor. Piyasalar da son 18 aydır Fedspeak'e sert tepki veriyor ve yatırımcılar merkez bankasının bundan sonra ne yapabileceğine dair bekleyişlerinden giderek daha da gergin hissediyor.

Kötü zamanlama

Yüksek volatilite ve risk için Data Trek’in son açıklaması ise ‘kötü şans’. DataTrek, “Belki de 2000'li yıllar şanssızdı; 2008 Mali Krizi ve 2020 Pandemi Krizi bu dönemde yaşandı. 2008’i 'kullanıcı hatası’, yani kötü politikalar ve bunun sonucunda ortaya çıkan spekülatif aşırılıklar olarak sınıflandırırdık ancak 2020 birdenbire ortaya çıkan bir felaket oldu. Kimse pandemiyi tahmin edemezdi ancak 2000 ve 2008'de yaşanan iki piyasa çöküşü, büyüklükleri açısından piyasa tarihinde aykırı durumlar olarak öne çıktı” diyor.

Borsa ve ekonomiyi rayından çıkaracak 3 risk

 

Geleneksel 60/40 borsa stratejisi tarihe mi karışıyor?

 

Borsada kaybedenler Ocak ayındaki olası yükselişi beklemeli

 

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor

 

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dünya27 Ekim 2023 18:54

    Dünya iyiye gitmedigi için hepsininde nedeni ekonomi,paradır.Para olmasaydı dünya çok güzel olurdu.Ve bence paraya bağlı bir hayat,dünya olmamalıydı.Herşey çok güzel olurdu,İnsanlar daha az kötü olurdu.Suçlar çok azalırdı.Ama düzen bu.