E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Merkez Bankası (FED), enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltiyor. Dünyaca ünlü teknoloji yatırım fonu Ark Invest'in CEO’su Cathie Wood'a göre, bunun ciddi sonuçları olabilir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wood konuyla ilgili paylaştığı Twitter mesajında mevcut durumu Büyük Buhran’a yol açan olaylar dizisiyle karşılaştırdı.
Wood, “FED, mali spekülasyonları bastırmak için 1929'da faiz oranlarını yükseltti ve ardından 1930'da ABD Kongresi, 20.000'den fazla mala %50'den fazla tarife koyan Smoot Hawley yasasını geçirdi ve küresel ekonomiyi Büyük Buhran'a itti. Eğer Fed politika değişikliği yapmazsa, olaylar dizisi daha çok 1929'a benzeyecek” açıklamasında bulundu.
Dünyaca ünlü yatırımcı FED’in ‘deflasyonist sinyalleri görmezden geldiğine’ dikkat çekti. Wood aynı zamanda Chips yasasının ‘ticarete tahmin ettiğimizden daha fazla zarar verebileceği’ konusunda uyardı. 2022 yılında geçen söz konusu yasa yaklaşık 250 milyar dolarlık bütçeyle ABD’deki yarı iletken üreticileri için rekabeti desteklemeyi, bilim ve teknoloji alanında üretimi artırmayı amaçlıyor.
MoneyWise’ın haberine göre tüm varlıklar Wood’un bahsettiği gibi bir krizden eş oranda etkilenmeyecek. Haberde FED’in şahin duruşunu yumuşatmasa dahi performansı yüksek olacak sektörlere dikkat çekildi:
Gayrimenkul
Bu türden bir listede gayrimenkul sektörünü bulundurmak mantıksız görünebilir. Zira FED’in gösterge faiz oranlarını yükselttiği durumlarda mortgage faizleri de yükselme eğilimindedir. Bu sebeple ilk bakışta gelişmelerin emlak piyasası için kötü olması beklenir.
Ancak mortgage ödemelerinin arttığı doğru olsa da yatırım yönetimi firması Invesco’ya göre Faiz oranlarının yükseldiği dönemlerde gayrimenkul fiyatlarının direnç gösterdiği görülüyor.
Invesco, "1978 ve 2021 yılları arasında FED faiz oranları arttığında 10 yıl vardı. Bu 10 yıl içerisinde gayrimenkul piyasasındaki özel gayrimenkuller yedi yıl kamu gayrimenkulleri altı yıl hisse senetleri ve tahvillerden daha iyi performans gösterdi" diyor.
Ayrıca gayrimenkullerin enflasyon karşısında iyi bir koruma yatırımı olduğu da yaygın bir biçimde biliniyor. Zira hammadde ve işçilik fiyatı arttıkça, yeni mülklerin inşa edilmesi daha pahalı hale geliyor. Bu da mevcut gayrimenkullerin fiyatını yükseltiyor.
İyi seçilmiş mülkler sadece fiyat artışından daha fazlasını da sağlayabiliyor. Yatırımcılar ayrıca istikrarlı bir kira geliri akışı elde edebiliyor.
Ancak gayrimenkule yatırım yapmaya başlamak için ev sahibi olmanıza gerek yok. Bir emlak yatırımcısı olmaya başlamanıza yardımcı olabilecek birçok gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) ve kitle fonlaması platformu bulunuyor.
Bankalar
Çoğu işletme yükselen faizlerden dolayı korkar. Ancak bankalar gibi bazı finansallar için daha yüksek oranlar iyi bir göstergedir.
Bankalar borç aldıklarından daha yüksek oranlarda kredi verirler ve farkı kâr olarak cebe indirirler. Faiz oranları arttığında ise bankaların kazandığı miktarın genişlemesi normaldir.
Bankacılık devleri de sermaye açısından iyi durumda ve hissedarlara temettü ödemesi yapabiliyor. Temmuz ayında, Bank of America üç aylık temettüsünü hisse başına %5 artırarak 22 sente yükseltti. Haziran ayında, Morgan Stanley, çeyrek temettü ödemesini %11'lik bir artışla hisse başına 0,775 dolara yükselttiğini açıkladı. Bankanın çeyrek temettü fiyatları geçen yıl hisse başına 0,70 dolara kadar yükselmişti.
Habere göre yatırımcılar SPDR S&P Bankacılık ETF’si (KBE) ve Invesco KBW Bankacılık ETF (KBWB) gibi ETF'ler aracılığıyla da sözü edilen ABD bankalarına yatırımlarını kaydırabilir.
Tüketici ürünleri
Faiz oranları çok fazla yükseldiğinde ekonomiyi yavaşlatabilir. Ancak eğer Wood haklıysa ekonomi yeterince ısınmamış olabilir ve büyük bir resesyona doğru ilerliyor olabiliriz.
Bu sebeple yatırımcıların tüketici ürünleri gibi resesyona dayanıklı sektörleri incelemesinde fayda olabilir. Tüketici ürünleri gıda, içecek, hane halkı ürünleri ve temizlik ürünleri gibi temel ürünleri sağlayan şirketleri kapsıyor.
Ekonomik durum veya faiz oranları her ne yöne gidiyor olursa olsun söz konusu ürünlere olan ihtiyaç azalmaz. MoneyWise haberinde bir resesyonun ABD ekonomisini vurması halinde dahi hane halklarının kahvaltı masasından PepsiCo bünyesinde bulunan Quaker Oats yulaf ürünlerinin veya Tropicana portakal suyunun eksik olmayacağı belirtiliyor. Yine olası bir resesyonda P&G’nin tanınmış markaları da dünya çapında alışveriş listelerinde kalmaya devem edecek.
Haberde SPDR Tüketici Ürünleri Seçilmiş Sektör Fonu (XLP) veya Vanguard Tüketici Ürünleri ETF’si (VDC) gibi ETF’ler üzerinden sektöre yatırım yapılabileceği belirtiliyor.
ABD'de perakende satışlar beklentileri aştı
ABD'de mortgage başvuruları arttı
Konut fiyatlarındaki artış hız kesmiyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hisseler tarihi zirvelerine ulaşmış artık nereye gidecek
Ben zannetmiyor.Suriye operesyonları bence an meselesi olabilir.olur ise borsa falan kalmaz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:51)