E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda resesyon endişeleri ne derece doğru?---

Borsalarda resesyon endişeleri ne derece doğru?

Borsalarda resesyon endişeleri ne derece doğru?
04 Nisan 2022 - 13:31 borsaningundemi.com

Küresel yatırımcılar ABD piyasalarında tahvil getirilerinin terse dönmesiyle resesyon endişelerini artırdılar. Ancak tahvil getirileri hisse senetleri için doğru bir gösterge olmayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında en önemli gündem maddeleri arasında resesyon korkusu yer alıyor. Bu korkuların besleyen birincil gösterge ise geçtiğimiz hafta 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinden daha fazla getiri sağlaması oldu. Kısa bir süreliğine terse dönen tahvil piyasasındaki bu hareketlilik yatırımcılar tarafından resesyon işareti olarak algılandı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Cuma günü 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri öğleden sonra %2,374’le işlem görürken 2 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri ise %2,374’ün 13 baz puan yukarısına fırladı.

Tahvil fiyatları iyi bir zamanlama aracı değil

MarketWatch’un haberine göre bu hareketliliğin ardından yatırımcıların çok fazla endişelenmesini gerektiren bir durum bulunmuyor. Bunun birinci sebebi olarak ekonomistler güçlü bir sinyal için tahvil piyasalarının kalıcı bir biçimde terse dönmesi gerektiğini belirtiyor. Ekonomistlere göre bir resesyon sinyali için ikinci olarak diğer göstergelerin de terse dönmesi gerekiyor.

Ekonomistlere göre tüm bu ihtimaller gerçekleşse dahi tahvil getirileri eğrisi hisse senetlerini terk etmek için geçmişte yeterli bir sebep oluşturamamış.

Invesco’nun Küresel Borsa Stratejisti Brian Levitt tahvil getirileriyle ilgili 24 Mart tarihli notunda, "Ters bir getiri eğrisi gelecekteki ekonomik sıkıntıların iyi bir göstergesi olsa da hisse senedi yatırımcıları için çok iyi bir zamanlama aracı olmamıştır” ifadelerine yer veriyor.

Lewitt yatırımcı notunda, “Örneğin getiri eğrisinin ilk kez terse döndüğü 14 Aralık 1988 tarihinde satışa geçen yatırımcılar S&P 500 Endeksi’ndeki %34’lük ciddi bir getiriyi kaçırdılar. 26 Mayıs 1998 tarihinde satışa geçenler de piyasadaki %39’luk ek tırmanışı kaçırdılar. Aslına bakılırsa getiri eğrisinin terse döndüğü zamanlardan S&P 500 Endeksi döngüsünün zirveye ulaşması arasındaki ortalama getiri %19’dur” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar geçtiğimiz hafta tahvil getirilerindeki hareketliliklere karşı olağanüstü tepki vermedi. ABD borsaları Salı günü ilk kez terse dönen getiri eğrisinin ardından haftayı güçlü artışla tamamladı. Terse dönüşün bir kez daha gerçekleştiği Cuma gününü ise borsalar sınırlı da olsa pozitifte bitirdi.

Tahvil piyasalarında ters hareket ne anlama geliyor?

Normal şartlarda getiri eğrisi, tüm vadelerde verimi ölçen bir göstergedir ve paranın zaman değeri göz önüne alındığından yukarı yönlü eğimlidir.

Eğrinin tersine çevrilmesi, yatırımcıların daha uzun vadeli oranlardaki getirinin yakın vadeli oranların altında kalmasını beklediklerinin sinyallerini verir. Bu da yaygın olarak potansiyel bir ekonomik gerilemenin sinyali olarak algılanır. Ancak bu verilerde de bir sorun var. Levitt 1965’e kadar geriye giden araştırmasında getirilerin terse dönmesi ile resesyon arasında ortalama sürenin 18 ay olduğunu gösteriyor.

Baird’in Yatırım Stratejileri Analisti Ross Mayfield yine de tahvil getiri eğrisinin güçlü bir gösterge olduğunu ve en azından ekonomideki bir soğumayı işaret ettiğini belirtiyor. Mayfield borsalarda bundan sonraki süreç için, “Volatilite artacak ve yatırımlarda başarının çıtası yükselecektir. Ancak günün sonunda tek bir göstergeye odaklanmak yerine daha büyük bir resmi değerlendirmek için zaman harcamanın değerli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Küresel borsalar boğa piyasasına mı hazırlanıyor?

 

Tahvillerde tehlike sinyalleri borsaları nasıl etkileyecek?

 

ABD tahvil piyasalarında resesyon uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)