E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsalarda ralli ne zaman başlayacak---

Borsalarda ralli ne zaman başlayacak

Borsalarda ralli ne zaman başlayacak
22 Nisan 2013 - 09:24 borsaningundemi.com

Moody’s cephesinden biz müjdeli haberin Haziran – Ağustos 2013 kesiti içinde gelmesi olasılığının yüksek olduğunu tahmin ediyoruz.

Borsaların ailece değer kaybettiği bir haftayı daha geride bıraktık. Hisse marketlerinde ortalama % 2 kayba işaret eden bu akıma BIST önce direndiyse de pahalılık sorunu ile süngüler düştü ve endeks 86.000 puandan 82.300 ‘e kadar gerilediği haftayı 83.300 seviyesinde tamamladı.
BIST’ın direnişi temelsiz değil. Kredi kuruluşlarından gelen olumlu açıklamalar ki önceki hafta perşembe günü Moody’s tarafından yapılan değerlendirme bunların içinde en önemlisi, aktörlere Türkiye’nin ikinci bir kuruluş tarafından daha yatırım yapılabilir kategoriye yükselmesinin rotaya girdiğini düşündürüyor. Bizim bu konuya ilişkin görüşlerimizde bir değişiklik yok. Haziran 2012’de Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir kategorinin bir basamak altına yükselten Moody’s cephesinden biz müjdeli haberin Haziran – Ağustos 2013 kesiti içinde gelmesi olasılığının yüksek olduğunu tahmin ediyoruz.
Mayıs ayı içinde terör örgütünün ülke dışı çıkışına yönelik somut gelişmeler yaşanması bu beklentiyi daha da perçinlemeye aday görünüyor. Lokal faktörler pozitif seyri destekleye dursun, yurt dışında hisse marketleri 5 haftadır değer kaybediyor. Borsa bazında % 4 - % 18 arası kayıpların yaşandığı bu süreçte BIST’in olumlu beklentiler içermeye devam etmesine rağmen görece pahalı hale gelmesi bu hafta süngülerin düşmesine neden oldu. Hal böyle olunca da içeride de hisse senetlerinde satıcılı bir haftayı geride bıraktık.
Yurtdışında ilkbahar düzeltmesi ne zaman sona erecek ?
Kuşkusuz yanıtı aranan en kritik soru bu. Her ne kadar ABD endeksleri bu düzeltme hareketine gecikmeli biçimde bu hafta katılmış olsa da, dünya geneli için düzeltmenin yeni başladığını ifade etmek hatalı olur. Borsaların çok önemli bir bölümü 2013 ilk çeyrek içinde gördükleri zirve seviyelerden önemli geri çekilmeler yaşadı ve özelliklede son 5 haftalık kesitte bu eğilim hız kazanarak genele yayıldı.
Uluslararası piyasalar bir tahterevalliyi çağrıştırıyor, para bir adresten diğerine mekik dokuyor ve kalabalığın toplandığı adres değer kazanıyor. Son iki aydır pusulada dikkat çektiğimiz üzere şubat başından bugüne güvenli liman sayılan borç stoku düşük ülke tahvillerine güçlü talep var. Bu talep ilgili marketlerde faiz oranlarının önemli ölçüde gerilemesine neden oldu. Almanya özeli ile devam edersek şubat başında % 1,72 olan 10 yıl vadeli tahvil faizi geçen haftayı % 1,25 ile tamamladı ve bu cepheye önceki haftalarda giriş yapan fonlar güçlü kar elde ettiler. ( tahvilin faizi düştüğünde değerini ortaya koyan fiyatı yükseliyor ) Bu cephede (gerek Almanya gerek diğer ülke tahvil marketleri ) geçen hafta borsalar en satıcılı seyri yaşarken ve eş zamanlı olarak emtialar ( altın, bakır ve petrol ) da bu akıma katılmışken faiz oranlarında dikkate değer bir değişim yaşanmadı. Geleneksel olan varlık piyasalarından çıkan paranın tahvil marketlerine yönelmesiyken bu gerçekleşmedi. Biz borsalar sert satıcılı bir seyir ortaya koyarken tahvil faizlerindeki gerilemenin hız kesmesini bazı aktörlerin tahvil pozisyonlarında kar realizasyonuna geçtiği yönünde bir işaret olarak görüyoruz. Bu borsalar için iyi haber, 5 hafta önce Hisse marketlerinde parti sürerken arka kapıdan sıvışan ve tahvil marketlerine yönelen aktörlerin şimdi benzer bir arka kapı kaçamağını bu cephede başlatmış olmaları hisse piyasalarına para girişi yaşanabileceğini gösteriyor. Bu değerlendirmemiz ilkbahar düzeltmesinin tamamlanmış olduğu yönüne bir tahmin olarak kabul edilmemeli. Borsalar değer kaybederken güvenli ülke tahvil marketlerinde faiz oranlarındaki gerilemenin durulması ilkbahar düzeltmesinin tamamlandığı yönünde bir değerlendirme yapmak için yeterli değil.
Yurtdışında 5-6 haftadır süren borsalarda satıcılı tahvil piyasalarında alıcılı seyrin bu hafta düşüşün düzeltmesi olarak kalabilecek olsa da tersine dönebileceğini ve hisse piyasalarının olumlu bir seyre sahne olabileceğini düşündürüyor.
BIST’de yeterli iskonto oluştu mu ? Salt endekse bakıldığında BIST’de çok önemli bir geri çekilme yaşanmadığı ortada. Ancak hisse senedi bazında baktığımızda durumun farklı olduğunu görüyoruz. Özellikle geçen hafta BIST 100 endeksi % 1,5 değer kaybı yaşarken endeksi oluşturan 100 hisse senedinden 37 tanesi % 3 ve üzeri, 29 tanesi % 5 ve üzeri oranda değer kaybetti. Bu bakıma BIST cephesinde yurtdışına paralel seyir göstererek 2013 ilk çeyreği içinde gördüğü en yüksek seviyeden kümülatif olarak % 7 - 15 arası oranda değer kaybı yaşayan yatırım yapılabilir klasmanda pek çok şirket hissesi var. ( ilgimizi çeken hisse senetlerini bu hafta hisse pusulada paylaştık ) Biz yurtdışındaki düzeltme sürecinin etkisi ile pozisyon eksilten aktörlerin hisse bazında neden olduğu bu iskontonun özellikle de çok kısa vadeli hamleler adına mikro fırsatlar sunduğu görüşündeyiz.
Altın’da düşüş sürecek mi ?
Son 2 yılda pek çok tasarruf sahibinin ilgisi çeken ve tasarruflar içinde daha yüksek oranda yer edinen altın fiyatlarındaki seyir geçen hafta gündemin en önemli konularından biri halini aldı. Biz 8 ekim 2012 tarihinde altın dolar bazında 1780 ve TL bazında gram fiyat 103 TL düzeyindeyken yayınladığımız yükseliş trendinden ayrışarak sürpriz negatif senaryolara açık hale geldiğini, uzun vadede ise ( 3 – 7 yıl ) aşırı pahalı hale gelen bu finansal ürünün aşağı yönlü risklerinin yukarı yönlü sunduğu fırsatlardan çok daha yüksek hale geldiğini ve altının güvenli bir liman olmadığını düşünüyoruz” yönündeki değerlendirmemiz geçerliliğini koruyor. Bununla birlikte okurlardan gelen sorulardan hareket ile altın için kısa, orta ve uzun vadeli görüşlerimizi güncellemek istiyoruz
1- Çok kısa vadeli seyre ilişkin olarak gram fiyat için 87 TL ( dolar bazında 1450 ) üzerine seyahatin olasılığını düşük buluyor, cari değerin alım yönünde pozisyonlar için emniyetli olmadığını düşünüyoruz.
2- Önümüzdeki 6-7 aylık kesit içinde gram fiyatta 74 TL hatta 70 TL seviyesine geri çekilme yaşanması olasılığının yüksek olduğunu tahmin ediyoruz.
3- Uzun vade adına FED tarafından faiz artırımı gerçekleştirilene kadar ( en erken 2015 yılında bekleniyor ) olan süreçte ana rotanın aşağı yönde sürmesini bekliyor, para bolluğunun azaltılması ve faiz oranlarının yükseltilmesi yönündeki temel beklentinin bu süreç içinde tamamen fiyatlanacağını düşünüyor,
Bu bakıma uzun vade için şu aşamada bir tahmin ortaya koymak güç olsa da kısa ve orta vade adına FED faiz artırımının gerçekleştiği takvim kesitinin ( en erken 2015 ) Altın yatırımı için emniyetli olacağını düşünüyoruz. Altın 2015 yılında kadar olan süreçte ( önümüzdeki 1,5 – 2 yıl ) elbette aralıksız değer kaybı yaşamayacaktır. Bu hafta içinde yaşanana benzer kısa vadeli güçlü tepkilerin yanında birkaç hafta devam edebilecek yukarı yönlü ataklarında yaşanabileceği görüşündeyiz. Riskli olmakla birlikte kısa vadede iyi de getiri sağlayabilecek bu tür fırsatları ( önümüzdeki 6 ay içinde gram fiyatta 70 veya 74 TL bu yönde bir yatırıma adres olabilir ) önümüzdeki aylarda öngörmeye çalışacak ve görüşlerimizi okurlar ile paylaşacağız. Ancak ana rota itibarı ile biz bu cephede asgari 1 yıl boyunca her geri çekilmenin bir öncekinden daha aşağıda taban oluşumuna sahne olacağı bir seyir bekliyoruz.
4-5 yıl içinde 6 katı değere ulaşarak zirve yapan altın, 1980 sonrası süreçte 20 yıl boyunca değer kaybederek yukarıdan aşağı % 70 kadar değer kaybetmişti. Tarih tekerrür eder ve altın 2011 – 2031 arasında benzer bir geri çekilmeye sahne olur mu bilmiyoruz. Ancak en azından önümüzdeki 1,5 – 2 yıllık süreçte Dolar bazında 900 dolara kadar dahi geri çekilebileceğinin bilinmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Strateji
Kısa vadeye ilişkin olarak biz ( önümüzdeki 1- 2 hafta ) borsalarda yukarı yönlü bir seyir yaşanması olasılığının daha yüksek şansa sahip olduğunu, bu kesitte BIST’de 81.500 desteğinin aşağı geçilmesi olasılığının düşük olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte ilkbahar düzeltmesinin tamamlandığı yönünde işaretler oluşmadıkça kısa vadede BIST ‘de 85.900 seviyesinin ( güçlü pozitif haber akışı ile N noktasının da 87.000 olduğu görüşündeyiz ) geçilmesinin zor olduğunu tahmin ediyor, Mayıs ayı içinde ise yurtdışında ilkbahar düzeltmesinin ikinci perdesinin sahne alması ile birlikte 80.000 seviyesine kadar geri çekilme yaşanabileceğini ve 75.000 puan riskinin olasılığı görece azalmış olsa da halen masada varlığını koruduğunu düşünüyoruz. Orta vadeli perspektif adına ise en geç temmuz ayından itibaren kalıcı bir yükseliş trendinin BIST’e hakim olabileceğini ve yılın ikinci yarısının yeni zirvelere ( 100,000 – 105,000 bandını hedef bölge görüyoruz ) yelken açılacak bir seyre aday olduğunu tahmin ediyoruz. Bu bakıma kısa vadeli seyre yönelik olarak portföylerde hisse senedi oranlarının arttırılabileceğini, ancak çok kısa vadede ( 2 hafta içinde ) 85.900 direncinin test edilmesi durumunda mayıs ayı içinde oluşabilecek cazip alım fırsatlarından yararlanmak üzere hisse senedine ayrılan portföylerde nakit oranının yeniden asgari % 50 düzeyine yükseltilmesinin emniyetli olacağını düşünüyoruz.
Hazırlayan : Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cemalmızıkacı23 Nisan 2013 16:55

    Artık tersine ralli olur .kağıtları satın. Para denen kağıtlardan alıp birazda onla oyalanın.