E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikaları toplantısı nedeniyle küresel hisse piyasaları için önemli bir haftaydı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının elverişli para politikalarını sürdürme kararıyla noktalanacağı beklenmiş olsa da, piyasalar endişeler nedeniyle sert bir satış dalgasıyla başladı.
Endişeler ise toplantı kararlarının likidite önlemlerinde yavaşlama ihtimalini de ortaya çıkarabilecek olmasından kaynaklandı. Toplantı sonucunda yetkililerin yorumları ‘şahin’ olarak tanımlandı. Yetkililer gelecekte para politikalarında ekonomi ve pandemiye yönelik olumlu gelişmelerin sıkılaştırmayı da beraberinde getireceğinin sinyallerini vermiş olsa da, bu değişimin uzun vadede ortaya çıkacağı da belirtildi.
Piyasalar daha detaylı bilgi için gelecek ay yayınlanacak olan toplantı tutanaklarını inceleyecek. Bir sonraki FOMC toplantısı ise 21-22 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek ve parasal genişleme politikalarının geri çekileceği süreçle ilgili detaylı bilgi verecek. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen FOMC toplantısının sonucu sürpriz olmadı. FED 2022 yılına tahvil alımı programını yavaşlatarak başlayacak.
Düşük faiz politikası ve hükümetin devasa teşvikleri ise devam edecek. Bu nedenle finansal piyasaların genel gücü devam ettirildiği için derin bir düşüş ihtimali düşük görünüyor. Bu hafta piyasalar Çin piyasasında yaşanan gelişmeler ve çeyrek bilançolarıyla birlikte yön buluyor. Çin’in eğitim, emlak ve teknoloji sektörleri üzerinde oluşturduğu baskılar ve getirilen yeni düzenlemeler Asya hisselerinin performansını etkiledi.
Hisselerde görülen sert düşüşlerin ardından Çin otoritelerinin küresel yatırımcıları sakinleştirme çabaları, düzenlemelerin beklenenden daha az katı olması ve finansal sisteme pompalanan likidite piyasaların derin bir nefes almasını sağladı. Ancak Money Control’un haberine göre Çin’de iç piyasalar küresel satış dalgasından darbe aldı. Ancak hafta sonunda kısmen toparlanma görüldü. İlaç üreticilerinin hisseleri sektördeki bilançoların zayıf gelmesiyle birlikte düşüşe geçti. Bu durum ise sektörde pandemiyle birlikte yükselen değerlemelerin ardından panik yarattı.
Beklentiler oldukça yüksek ve birinci çeyrekte gelen pozitif sonuçların, sektördeki düşüşü dengelemesi bekleniyor. Sektör ise ayı piyasasının pençesinde işlem görüyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre metal hisseleri de ABD’de finalize olan mali altyapı paketinin devasa boyutuyla birlikte hız kazandı.
Sektör aynı zamanda Çin’de arzın düşmesi ve ihracattaki artışla birlikte de destek buldu. Çin ise dünyanın en büyük çelik üreticisi. Tüm bu faktörler uluslararası fiyatlarda artışı tetikleyecek. Bu nedenle metal ve madencilik sektöründe daha iyi bir çeyrek sonucu bekleniyor. Bu durum ise hisselerin performansı için oldukça olumlu. Geçtiğimiz iki ayda küresel piyasalarda volatiliteyle karşı karşıyayız.
Borsalar ise bir konsolidasyon sürecinde. Bu koşullar altında önde gelen endeksler güçlü performans gösterirken, büyük yükselişlerle karşılaşılmıyor. Likiditede düşüş ihtimali, yüksek enflasyon, delta varyantı ve yüksek değerlemeler küresel piyasalarda belirsizliği artırıyor. Bu durum ise satış dalgalarını da beraberinde getiriyor. Asya hisseleri ise satışlar nedeniyle küresel piyasaların oldukça gerisinde seyrediyor.
Küresel borsalarda yaşanan konsolidasyon sürecinin zamanlaması kolay para politikaları, mali destek ve ekonomik toparlanmanın seviyesiyle birlikte belirginleşecek. Momentum ise hisse ve sektör bazında hız kazanacak. Bu süreçte bilgi teknolojileri (IT), tüketim, kimyasallar, metal, otomotiv ve bankacılık sektörleri öne çıkacak.
Çin otomotiv sektöründen kâr rekoru
Borsalar delta kıskacına hazırlanıyor
Düşük borçluluk hisse performansını olumlu etkileyebilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:01)