E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsaları Ocak ayının sonlarında doğru düzeltme bölgesinin sınırına kadar gerilemişti. Wall Street endeksleri Şubat ayının başından itibarense geri dönüş işaretleri göstermeye başladı. Ancak MarketWatch’un haberine göre, Morgan Stanley Servet Danışmanlığı Birimi Baş Yatırım Stratejisti Lisa Shalett bu geri dönüş süreci için çok erken olduğu konusunda uyarıyor.
Shalett paylaştığı piyasa notunda, “Ocak ayında hisse senetlerinde zorlayıcı bir düşüş sürecinin ardından bazı yatırımcılar ‘dipten satın almaya’ ilgi gösterdiler. Bu tür hamleler bu gibi konjonktür dalgalanmaları sırasında çoğunlukla iyi çalışsa da bu ticarete tamamen girmek için henüz çok erken olduğunu düşünüyoruz” dedi.
ABD borsaları 2022 yılına istikrarsız bir giriş yaptı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 27 Ocak tarihinde S&P 500 Endeksi en son rekor seviyesinden %9,7 oranında düşerek düzeltme bölgesinin kıyısında kapanış yaptı. Aynı tarihte Nasdaq Endeksi ise rekor seviyesinin %15,7 aşağısında düzeltme bölgesindeydi. Borsalarda rekor seviyesine göre yüzde 10 ve yüzde 20 aralığında düşüş gösterilmesi düzeltme bölgesi olarak adlandırılıyor. Yüzde 20 ve üzerindeki düşüşlerse ayı piyasası olarak tanımlanıyor.
Borsalardaki söz konusu satış dalgası ABD Merkez Bankası’nın (FED) rekor seviyede yükselen enflasyon nedeniyle faiz artışı konusunda çok daha agresif bir tavır sergileyeceğinin sinyallerini vermesiyle başladı. FED’in 25-26 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği para politikası toplantısı ise faiz artışlarına Mart ayında başlanacağı duyuruldu. 27 Ocak tarihinde ise S&P 500 Endeksi %4, Nasdaq Endeksi %5,6 oranında geriye düşmesine iki endeks de günü pozitif kapattı.
Shalett, boğa yatırımcılarının "aşırı satılmış" dip noktasını işaret eden teknik faktörlere bağlı kalmakta hızlı davrandıkları konusunda uyardı. Morgan Stanley baş stratejistine göre boğa piyasası yatırımcıları FED’in son 60 yıldaki sıkılaştırma açıklamalarının borsadaki toparlanmalar için emsal teşkil ettiğini gösteren tarihsel verilere bakarak fazla rahat davranıyorlar.
Shalett, tarihin yararlı bir rehber olabileceğini ve çoğu piyasa döngüsünün ve piyasa rejimi değişikliklerinin geçmişle benzer modeller sergilediğini kabul ediyor. Ancak baş stratejist her döngünün kendine özgü olduğu ve şu anda içerinde olduğumuz döngünün de özellikle farklı olabileceği konusunda uyardı. Shalett politika yapıcıların Kovid-19 pandemisinin etkileriyle mücadele ettiğini hatırlattı.
Borsa uzmanı piyasalardaki resmin çok karmaşık olduğu konusunda uyarıyor. Shalett, tarihin en yüksek seviyelerinde olan piyasalardaki likidite bolluğunun önünde sonunda geri çekileceğine dikkat çekti. Morgan Stanley baş stratejisti, “Bazıları FED'in daha yüksek faiz oranlarına ilişkin politika öngörülerinin tahvil piyasasına fiyatlandığını savunsa da biz aynı fikirde değiliz. Mevcut kurlar FED’in rehberliğini mevcut haliyle yansıtabilir. Ancak kurlardaki yükseliş henüz sona ermedi ve finansal koşullar tarihin en uzlaşmacı seviyesine yakın olmaya devam ediyor. Diğer merkez bankalarının eylemleri de dahil olmak üzere birden fazla birbirine bağımlı faktör FED’in politikasını etkileyebileceğinden, bu bol likiditenin artan riskleri maskeleyebileceğinden korkuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Shalett kurların yükselmesiyle ve FED bilançosunun azaltılması hakkında ayrıntılı bilgiler sunulduğunda hisse senetlerinin “yeni gerçekliği daha iyi yansıtacağını” söyledi. Borsa uzmanına göre yatırımcıların savunma odaklı varlıklara odaklanması gerekiyor. Düşük değerde nakit aşına sahip, ekonomik döngüyle uyumlu varlıkları öneren Shalett, hisse senedi toplamayı destekleyecek bir ortama hazırlanılması gerektiği konusunda uyardı.
Borsalar stratejik kırılma noktasında
Piyasalar Fed'in Mart ayında 50 baz puan artırabileceğini fiyatlıyor
BofA'dan hisse senedi borsalarına faiz artışı uyarısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Brmen mmcas royal ikinci el peçeteden daha ucuz kumaş oluncamı millet sıraya girecek ondan sonra yabancı kazandı diyorlar tarladan degil rafdan almayı seyiyoruz
Borsaya 8 yıl önce girdim ve sağlam tokadını yedim. İyiki o fiyattanda satmışım ,bugün hisse aynı değerinde hiçbirşey değişmemiş.
Zontrol matik dip çalısmasına erken basladı
Brmen mmcas royal toplam hisseleri daire parası degil yabancı gelip On katı yaptıktan sonramı uzuz diyeceksiniz
Yabancı onlara tek kuruş bağlamaz gelmezler ya ola ki geldiler bankaları alırlar petkim alırlar thy alırlar bim alırlar senin o dediklerin ancak gideyahçılar alır.
Televizyonda bugün çakıcı kurum çalışanlarının açıklamaları endeks bugün 2010 seviyesini gördü ancak tutunamadı dışarıda risk iştahı düşük olduğu için ,,bana bakın la zırtolar dün risk iştahı tavan mı yapmıştı yurt dışında aldınız gittiniz hisseleri? Desenize açık açık dün aldıklarımızı yerleştiriyoruz gelenlere diye,ne bahaneleri biter ne dertleri amaç gelene gidene mal çakmak.
kim ne diye girsin ? etrafımda soran oluyor Türkiye de iken. 2000 tl var ne alayım. :D diyorum ki, hiç bişe alma borsadan otomatikman yatırım hesabım komisyonun hesap işletim 120 tl gitti. birde para kazanacaksın al-sat acemi bilmiyor bir kaç alım satımda yine gidecek para 250 - 300 derken alacak zararda bir dandik kağıtta bekleyecek. o paran ile git yağ al, detarajan al, pirinç al, makarna al, bulgur , un al diyorum en azından yüzde 40 enflasyon olan ülkede biraz masrafını kısarsın. Borsaya 10 bin TL parası olmayan acemi olan, asla bulaşmasın. Git %20 faiz veren var, birazını kötü gün fonu yap, yatır. TL de duran kaybeder.
borsaya girmek saflıkdır uzak durun soyguncu ve azılı dolandırıcıların tuzagına düşmeyin.
İyi de banka hisseleri dolar bazında çok düşük kaldı. 30 sente hisse mi olur ya
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:21)