E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Boğa piyasaları sonuza kadar sürmüyor ve bazı dönemlerde oldukça şiddetli bir şekilde çöküyor. Ancak yatırımcılar borsalarda büyük kayıplar yaşadıkları birkaç günün, dipten alım fırsatı mı, çöküş mu olduğunu anlayamıyor. Dahası bunu tahmin etmek de mümkün değil. Ancak borsalarda çöküşün yaklaştığını gösteren dört işaret var. Borsalarda çöküş bir fırtına etkisi yaratıyor ve yatırımcıların emeklilikteki geçimlerini sağlayacak portföylerini yerle bir edebiliyor. Bu çöküşler ise genellikle resesyonların öncüsü oluyor. 1929 yılında Dow Jones Industrial Average’da %50 oranında bir düşüş meydana geldi.
2000’lerin ilk dönemlerinde ise Dow üçte birin üzerinde düşüş gösterdi. Fortune’un haberine göre bugün piyasalar tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrederken, bazı uzmanlar çöküşün yakın olduğunu düşünüyor. Örneğin 2007-2008 yıllarındaki emlak krizini ve ardından gelen piyasa çöküşünü tahmin eden hedge fon yöneticisi Michael Burry, tehlikeli seviyelerde seyreden spekülasyonun “tüm çöküşlerin en büyüğünü” getireceğini düşünüyor. Ancak bu dört uyarı sinyali ortaya çıktığında, yatırımcılar ardından gelebilecek çöküşe hazırlanabilir.
1. Yüksek değerlemeler
Piyasalarda değerinin üzerinde işlem gören hisselerin sayısının artması oldukça tehlikeli. Hisselerde bu denge fiyat/kazanç oranına bakarak anlaşılabiliyor. Bu oran ise bugünlerde oldukça yüksek ve ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 için 26 seviyesinde. Bu rakam tüm zamanların ortalaması olan 15’in oldukça üzerinde. Piyasalar ise yüksek değerlemelere ulaşmasının ardından, yatırımcılar için zorlu bir süreç anlamına gelen, sürdürülebilir seviyelere dönüş eğiliminde oluyor.
Hisse fiyatları genellikle kurumsal bilançoların bir yansıması olduğu için fiyat/kazanç, paranızın karşılığında ne alabileceğinizi gösteriyor. 2021’in üçüncü çeyreğinde bilançolar analistlerin beklentilerini aştı. FactSet ise bilançoların 2021 yılı sonunda toplamda %45 yükseliş göstermiş olacağını tahmin ediyor. Ancak gelecek yıl için beklentiler olumlu değil. Araştırma şirketi bilanço yükselişinin %8,5 olacağını öngörüyor. Bu süreçte bir ekonomik yavaşlama görüldüğü takdirde, kazançlar buharlaşacak.
Tehlikeye işaret eden bir başka ölçüt ise Nobel ödüllü Ekonomist Robert Shiller’ın 10 yıllık kazançlara dayanan döngüsel duruma göre düzeltilmiş fiyat-kazanç (CAPE) oranı yatırımcılara değerlemeler konusunda daha uzun vadeli bir görüş sunuyor. Shiller fiyat/kazanç oranı olarak da bilinen bu ölçüt, şimdi 40 seviyelerinde. CAPE oranının bu kadar yüksek olduğu bir önceki dönem ise ardından korkutucu bir çöküşü getiren dot-com balonu dönemiydi.
2. ABD Merkez Bankası’nın (FED) hamleleri
Piyasalarda düşüşlerin ve böylelikle de resesyonların klasik nedenlerinden bir tanesi de FED’in faiz oranlarını yatırımcıların istemeyeceği kadar yükseltmesi.
Yüksek faiz oranları kredilerin çekiciliğini azaltıyor ve kurumsal bilançolara hasar veriyor. Kısa vadeli faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyede tuttuktan sonra, FED faiz artırımına gelecek yılın ilerleyen dönemlerinde başlayacağını duyurdu. Ancak salı günü konuşan FED Başkanı Jerome Powell, enflasyonda yükselişin kalıcı olduğu takdirde, daha erken ve daha sert bir faiz artışına gidilebileceğini söyledi.
University of Pennsylvania’dan Ekonomist Prof. Jeremy Siegel, FED’in önümüzdeki iki ay içinde harekete geçebileceğini ve bunun sonucunda hisselerde düşüş görüleceği yönünde tahminlerini açıkladı.
3. Ters getiri eğrisi
Ters getiri eğrisi, ABD’nin iki yıllık Hazine tahvilinin getirisinin ya da faiz oranının 10 yıllık tahvilden daha yüksek olması anlamına geliyor. Elbette 10 yıllık tahvil, normalde iki yıllıktan çok daha yüksek getiri sağlıyor. Çünkü yatırımcılar daha uzun vadeli borçları satın alarak aldıkları risk için daha yüksek getiri elde etmek istiyor. Ancak borsagundem.com'un derlemesine göre ekonomik fırtına bulutları ortaya çıkrığında, yatırımcılar 10 yıllık tahvillere akın ediyor ve bunları daha iyi bir sığınak olarak görüyor.
Bunun sonucunda tahvilin fiyatı yükseliyor ve dolayısıyla fiyatı düşüyor. Geride bıraktığımız 50 yılda her resesyondan önce ters getiri eğrisi görüldü. Şimdilerde ise iki yıllık ve 10 yıllık tahviller arasındaki fark daraldı ve yaklaşık %1 seviyesine yerleşti.
4. Siyah kuğular
Bu gelişmeler piyasaları ve ekonomiyi ciddi anlamda sarsıyor. Zaman zaman siyah kuğuların ortaya çıkışı tahmin dahi edilemiyor. Örneğin 11 Eylül 2001’de ABD’ye yapılan terör saldırısı, borsalarda kaos etkisi yarattı. Ancak 2007 yılında yüksek faizli mortgage kredilerinde batık kredi sayısının artması gibi göz önünde olan teklikeler de olabilir. 2007 yılındaki batık kredi dalgası küresel finansal krizi başlattı ve 2008’in eylül ayında borsalarda tarihi bir çöküş yaşandı.
Beyaz kuğuların aksine, siyah kuğu olaylarının nadir olduğu düşünülüyor. Neyin bir siyah kuğu olarak değerlendirileceğine karar vermek ise oldukça zor. En büyük ipuçlarından bir tanesi, yetkililerin devasa ve göz önünde bulunan bir sorunu görmezden gelmesi. 2007 yılında mortgage krizinin kontrol altına alınabileceği düşünülmüştü. 2021 yılında Beyaz Saray ve FED tedarik zincirlerindeki krizin, korona virüsle ilişkili istihdam kısıtlamalarından kaynaklandığını ve “geçici” olduğunu söyledi.
İçinde bulunduğumuz günlerde borsalarda fiyat/kazanç oranı oldukça yüksek seviyelerde ve hükümet yetkililerinin tedarik zincirleri konusundaki iyimserliği, tehlikenin yaklaştığının sinyallerini veriyor olabilir.
Gedik Yatırım’da daha az para ile daha çok hisse senedi almanın yolları
Altın, Powell sonrası ivme kaybetmeye başladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Başlık çok yanlış dünya borsalarında diye başlasa daha iyi olurdu. Millet bizim borsa sanacak panik yapacak. Böylece malını ucuza satacak spekülasyon yapanların ekmeğine yağ sürmeyin.
Verin coşkuyu kınayoda hazırlayın editör nasıl bir başlık pes
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:49)