E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda boğa piyasasını gösteren 6 işaret---

Borsalarda boğa piyasasını gösteren 6 işaret

Borsalarda boğa piyasasını gösteren 6 işaret
12 Temmuz 2021 - 14:06 borsaningundemi.com

Geçtiğimiz haftayı dalgalı bir seyirle geçiren küresel borsalarda boğa piyasasının etkisini kaybettiğine ilişkin edişeler seslendirilmeye başlandı. Ancak MarketWatch yazarı Michael Brush boğa piyasasının 5 yıl daha sürebileceğini belirtti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar geçtiğimiz Perşembe kaydedilen düşüşlerin ardından geri dönüş yakalayarak boğa piyasasına ilişkin umut vadeden bir görünüm ortaya koydu. MarketWatch yazarı Michael Brush’a göre borsalarda boğa piyasasını hala erken safhalarını geçiriyor. Brush küresel hisse senetlerinde boğa piyasasının 5 yıl boyunca devam edeceğini gösteren altı sebebe dikkat çekiyor.

Olağanüstü seviyedeki bastırılmış talep

Wall Street yatırımcıları teşviklerin ne olacağı konusunda ABD Merkez Bankası’nı (FED) izliyor. Ancak Brush’a göre yatırımcılar hisse senetlerini daha yükseklere itecek olan özel sektördeki gücü gözden kaçırıyorlar. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD gayrisafi yurt içi hasılası için bu yıl %8’lik büyüme beklentisi var. ABD’nin takip eden yıllarda %3,5 ile %4,5 oranında yükselmesi bekleniyor. Leuthold Group’un Baş Stratejisti ve Ekonomisti Jim Paulsen bastırılmış talebin bu kaynaklardan sağlandığını belirtiyor.

Y Kuşağı’nın aile hayatına geçmesi gayrimenkul piyasasını değiştirirken bu durum aynı zamanda piyasadaki talep artışını da açıklıyor. Zira bireyler ev aldıklarında sadece evi almakla kalmıyor, birden fazla sektörde talep hareketliliğine yol açıyor.

Pandemi sürecinde eve kapanan tüketiciler önemli ölçüde tasarruf biriktirebildiler. ABD’de bireysel tasarruflar GYSİH’nın yaklaşık %16’na kadar ulaştı. İkinci Dünya Savaşı Sonrası tasarrufların GSYİH’daki ortalama oranı ise %6,5’ti. 1970’te kaydedilen en yüksek bireysel tasarruf oranı ise %10’du.

Tüm bunlara bağlı olarak hanekalkı bilançoları da dikkat çekici bir biçimde iyileşti. Maaş gelir oranları 1990’lardan bu yana en düşük seviyeye geldi. Brush yazısında tüketicilerin istihdama ve ekonominin güçlü kalacağına olan inancını geliştirdikçe banka kredileri ve kredi kartı kapasitelerinin de yükseleceğini öngörüyor.

ABD’de Eylül ayında işsizlik ödeneklerinin sona ermesiyle istihdam tarafında da büyük bir gelişme görülmesi bekleniyor. Bu aynı zamanda tüketici güveninin artacağı ve ekonomik büyümeyi de destekleyeceği anlamına geliyor.

İşletmelerdeki bastırılmış talebi ise borsa uzmanı şu şekilde açıklıyor: “Uzun süreli bir salgına hazırlanmak için işletmeler stokları sonuna kadar kesmişti. Ancak şimdi şirketler envanterlerini yeniden inşa etmek zorundalar. Bu envanter inşası çok büyük olacak.”

Brush sermaye malları harcamalarının uzun süren bir sabit seyrin ardından geçtiğimiz yıl %23 artarak son yirmi yılın zirvesine çıktığına dikkat çekiyor.

Şirket bilançolarda patlama

Brush’a göre ekonomik toparlanmanın gücüne analistlerin yetişemiyor. Zira Wall Street analistler bu yıl S&P 500 Endeksi bilançolarının hisse başı 190 dolar olmasını bekliyordu. Ancak bu oran %7 ila sekiz arasında GSYİH büyümesi beklenen ve dev teşvik paketlerinin henüz etkisini göstermediği bir ekonomik ortamda çok fazla düşük kalıyor. Brush teşvik paketlerinin etkilerinin çoğunlukla 6 ay sonra hissedildiğini belirtiyor.

Baş stratejist Paulsen’in 2021 yılı için bilanço beklentileri ise 220 dolar civarında. Paulsen, “Analistler hala şirketlerin ne kadar geliştiğini ve ne kadar gelişmekte olduğunu yeterince takdir etmiyor. FED yetkililerine karşı olağanüstü bir reaksiyon söz konusu. Çöküş konusu ele alınıyor ancak bu çöküş aynı zamanda şirketlerin temel verilerini geliştiriyor. Şirketlerde hala ekonomik toparlanmadan kâr etme oyunu görülüyor” dedi. Brush bunun yanında içerisinde altyapı harcamalarının olduğu yeni bir teşvik paketinin de hazırlanmakta olduğunu hatırlattı.

 

Yeni bir FED

Son otuz yıldır FED enflasyon endişeleri para politikalarını sıkılaştırmak konusunda hızlı davranıyordu. Merkez bankaları bu yolla büyüme sürecine de zarar veriyordu. Brush bu nedenle son yirmi yılın İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde en yavaş büyümenin kaydedildiğini belirtiyor. Ancak şu anki FED yönetimi alışılmışın aksine uzlaşmacı bir politika yürütüyor. Brush bu politikaların bir süre daha devam etmesini beklediğini söyledi.

Enflasyon boğa piyasasını öldürmez

Brush ekonominin aşırı ısınması nedeniyle enflasyonun kısa vadede yükselebileceğini söyledi. Ancak orta vadede enflasyonu yenebilecek etkenler galip gelebilir. Borsa uzmanı nüfusun yaşlandığını ve insanların yaşlandıkça daha az harcama yaptığını belirtiyor. İşletme sermayesi harcamalarındaki patlama da Brush’a göre şirketlerin verimliliğini artırmaya devam edecek. Bu durum artan maliyetlerin müşteriye yansıtılmasının engellenmesini sağlayabilir. Brush aynı zamanda küresel rekabet, ucuz işgücü ve teknolojik üstünlük gibi etmenlerin fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı kurmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

Hisse değerlemeler daha da yükselebilir

Brush borsalarda şu anda ekonomik geri dönüş aşamasındaki tipik dinamikler görüldüğünü belirtiyor. Borsa uzmanına göre artan enflasyon ve yükselen tahvil getirileri borsaların dalgalı seyretmesine neden oluyor. Tüm bu süre boyunca, ekonomi ve bilançolar büyümeye devam ederken hisse senedi değerlemeleri de aşağı çekiliyor. Brush benzeri dinamiklerin 1983-84 arasında, 1993-94 arasında 2004-05 arasında ve 2009-10 arasında da görülebildiğini söyledi. Borsa uzmanı zamanla bilançoların etkileriyle hisse senetlerinde büyük artışlar görülebileceğini söyledi. Tüm bunların etkisiyle aşağı inmesi beklenen Hisse senedi değerlemeleri yatırımcıların en önemli endişelerinden birini boşa çıkarabilir

Yatırımcı duyarlılığı aşırı seviyelerde değil

Borsa uzmanı yatırımcıların nakit biriktirmek istediğine ilişkin işaretler aradığında bu çeşit bir sinyalin henüz görülmediğini belirtiyor. Investor Intelligence’ın Boğa/Ayı Endeksi 3,92’yi gösteriyor. Bu oran tehlike seviyesi olan 4’e yakın. Diğer yandan yatırım fonlarındaki nakit varlıklarsa 4,6 trilyona yaklaşarak tarihi seviyelere geldi. Brush yatırımcılara bu arana dikkat edilmesi konusunda uyardı.

Borsa uzmanı böyle bir piyasa ortamında üç yatırım temasının izlenmesi gerektiğini söyledi. Michael Brush ekonomik döngüdeki değişikliklere hassas hisselerin tercih edilmesini, savunmacı hamlelerden kaçınmayı veya gelişmekte olan piyasalarda yatırımları güçlendirmeyi öneriyor.

Banka hisselerinde yükseliş sona mı eriyor?

 

Yatırım devinin Euro 2020 tahmini tutmadı

 

Doların keyfi kaçacak!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)