E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalara yön verebilecek olaylar---

Borsalara yön verebilecek olaylar

Borsalara yön verebilecek olaylar
12 Mayıs 2020 - 16:16 borsaningundemi.com

Borsalar Şubat ayında zirveyi gördükten sonra Mart ayında dibi gördü. Nisan ayında toparlayan borsaların önümüzdeki günlerde şekillendirecek muhtemel senaryolar şöyle

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mayıs ayında hisse satıp uzaklaşmak (sell in May and go away) piyasalarda yaygın kullanılan bir görüştür.

Hisse senetleri Şubat ayında rekor seviyelerini gördükten sonra pandemi kriziyle birlikte Mart ayında dip seviyeleri gördü. Borsalar Nisan ayında büyük bir geri dönüş yaparak Mart ayındaki seviyesinindin %25 oranında arttı.

Yatırımcılar yılın ikinci yarısına yaklaştıkça borsalardaki son toparlanmanın geçici olup olmadığına ya da yılın geri kalanında bir rallinin habercisi olup olmayacağını belirlemek istiyorlar.

Dünya hisse senedi piyasalarında iyimserliği yönlendiren kilit faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

Görünümde iyileşme: Birçok piyasa katılımcısı korona virüs kaynaklı kısıtlamaların kalkmasından sonra ekonomik anlamda büyük bir toparlanma olacağını öngörüyor. Goldman Sachs’ın geçen ayki bir notunda ABD’nin 2021’de %4 ve 2022’de %3 büyüyeceğini ve borsalarda gecen ayki yaşanan rallinin ekonomik dönüşün iyimserliğini yansıttığını söyledi.

Kovid-19 tedavisi: Piyasa katılımcıları öngörülebilir gelecekte bir tedavi veya aşı bulmak için küresel olarak yürütülen çabalarının bir kısmının meyve vereceği konusunda umutlu olduğu gözüküyor.

FED teşvikleri: FED ile savaşmayın klişesi günümüzde her zamankinden daha doğru. Borsalar Mart ayında dip gördükten sonraki ralli ABD Merkez Bankası FED’in teşvikleri sonucunda oldu. FED Başkanı Jerome Powell, geçen ayın sonlarında güçlü bir ekonomik iyileşme sağlamak için daha fazla teşvik gerektiğini söyledi.

Petrol fiyatlarının dengelenmesi: Petrol analistleri, ekonomik aktivitedeki canlanma nedeniyle petrol talebinin önümüzdeki aylarda artmasını bekliyor. Petrol üreticisi ülkeler tarafından kabul edilen arz kesintileri ile birlikte petrole olan talebin artması gelecekte petrol fiyatlarının iyileşmesini sağlayacak.

ABD-Çin gerilimi: Borsalar birinci faz ticaret anlaşması imzalandıktan sonra ticaret savaşının ortadan kalkacağı konusunda oldukça iyimserdi. Korona virüs vaka ve ölüm sayısına sahip olan ABD’nin virüsün çıkış yeri olan Çin ile ilişkilerini bozması kuvvetle muhtemel. Pinpoint varlık yönetimi şirketinin Başkanı Zhiwei Zhang’ya göre ABD’de seçimler yaklaşırken siyasi riskler ve ticaret savaşı artacak. Stratejiste göre piyasaların gelecek günlerde bir numaralı endişesi de siyasi riskler olacak.

Temerrütte düşme risklerinin artması: Korona virüs döneminde kısıtlamalar dolayısıyla çalışmayan havayolu, petrol, otel, seyahat ve turizm ve perakende sektörleri borçlarını ödememeye başladığında gelecekte bir iflas dalgası görebiliriz. Bunun sonunda istihdam derin yaralar alır ve borç temerrütleri artar. J Rogers CEO'su Jan Kniffen’a göre restoran ve perakendecilerin iflas dalgası tsunami şeklinde olması kaçınılmaz.

  1.  2. dalga riski: Bazı ülkeler virüsle mücadelede belirgin bir şekilde daha iyi performans gösterse de birbirine bağlı bir dünyada ikinci dalga olması riski her zaman var. Birçok uzman ikinci dalga olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.
  2. Petrol fiyatlarındaki çöküş Körfez ekonomilerini sarsıyor

    Soros: Virüs AB'nin sonu olacak

    Kriz döneminin en iyi performans gösteren hissesi

     

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cemo13 Mayıs 2020 08:47

    Dün doları düşürmüşler borsada malı vermişler. Taktikleri değişmiyor spek mafyası biliğin aynı kafada.

  • Alp13 Mayıs 2020 08:24

    2. Dalga korkusuyla 88 yada 93 bin düzeltmesi bekleniyor

  • HAKUNDEKUNTE12 Mayıs 2020 23:01

    BİST BİR, İŞYERİ AÇMA GİBİDİR. SİZ ZART DİYE MANVCILIKTAN BERBERCİLİĞE GEÇİM DERSENİZ KSIA SÜREDE TABİKİ ANCA MASRAF EDERSİNİZ. ANCAK BİR ALANDA YADA GÜCÜNÜZÜN YETTİĞİ ALANALRDA BİLİNÇLİ İLERLERSENİZ ZAMANLA İŞİNİZİDE DEĞİŞTİRİRSİNİZ İŞİNİZDE GENİŞLETİRİSİNİZ. TEK BİLİNMESİ GEREKEN BSİTTE NEELRE YATIRIMI TERCİHH ETTİĞİN. PGSUS ZARAR CIKALDIYSA İŞ DEĞİŞTİR VE SAĞLIKLI BİLDİĞİN HİSSEYE GİT  ZOR İŞ DEĞİL. HA ZARAR ACIKLADI İSE MASKE ÜRETENE GİT,AŞI ARAŞTIRANA GİT V.S V.S İŞ BİLMEYENELR BAHANE ARAR. ÜSTTEKİ SAYILANALRDA  MANTIKEN İŞ BİLMEYENLERİN İYİ GÜNDEN İSTİFAD EFİKRİNE YÖNELİK BİR MANTIK. BİST YATIRIM YERİ İSE BUNALRIN SADEC EO İLGİLİ HİSSELERDE GEÇER BİST GENELİNDE GEÇMEZ. AMA GEÇİYORSA YATIRIMI BİLMEYEN VE YEŞİLİ GÖRÜNCE YATIRIMS ANANALR YÜZÜNDENDİR. YTD.

  • Tolga Seymen12 Mayıs 2020 22:13

    Koronavirüs dönemi ve sonrasında herşey ambalaja gireceği için bütün Avrupa'da ambalaj şirketleri değeri artarken bizde niye düşüyor.

  • Okie Dokie12 Mayıs 2020 20:54

    Tanrının izininle ikinci dalga gelecek ve ucuza hisseleri toplayacağız hamdolsun.

  • Ali veli12 Mayıs 2020 16:43

    Kimi kandiriyorsunuz, heryerde issizlik diz boyu, ucak firmalari batik, turizm bitti( asi buluna na kadar) , sanayi durmis, borsa ucacakmis? Neye gore ucuyo snlamiyom, pegasus yuzde 80 zarar acikliyo gecen seneye oranla, kahidin degeri ayni degismiyo? Su bir gercekki yabanci yatirimci amerika nederse o, bak papaz olayinda borsa dip yapti( o zaman baskanlik sistemi oldu her sey turkiye icin guzel di ) papazi vermem deyince abd yumruk vurdu. Olayin ozeti bu.

  • Kudret12 Mayıs 2020 16:31

    güzel analiz yapılmış bravo