E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel yatırımcılar zorlu bir geçiş döneminde rotada kalmaya çalışıyorlar. Yatırımcılarınsa büyük sorulara verilecek kolay cevapları bulunmuyor. Piyasalarda yaşanabilecek ani değişimlerin sıklığı dikkat çekerken uzaktan bakıldığında ise köklü bir değişiklik yokmuş gibi görünüyor.
Barron’s’un haberine göre, Central Intelligence Agency’nin Genel Müdürü William Burns piyasalardaki durumu, “yüzyılda bir veya iki kez ortaya çıkabilecek gerçek bir dönüşümün plastik anlarından biri” olarak tanımlıyor ve II. Dünya Savaşı sonrasında her şeyin yok olduğu anı hatırlattığını belirtiyor.
Habere göre Burns’ün dikkat çektiği plastik anlar esnek ancak birgün temelli olarak kırılabilecek bir tür kırılma noktasını işaret edecek cinsten. Burns piyasaların volatiliteye doğru alışılmadık bir eğilim gösterdiğini belirtiyor.
Küresel piyasalardaki bu düzensizlik modeli yatırımcıların bir parlama noktasından diğerine sürüklenmesine sebep oluyor. Yatırımcıların merak ettiği soruların başında ise tahvil piyasasının ve borsaların neden Amerikan ekonomisinin geleceği konusunda anlaşmazlık içerisinde olduğu yatıyor.
Hisse senetleri piyasaları ekonominin geleceği için yumuşak bir iniş öngörüyor. Ancak aynı zamanda kurumsal bilançoların daralmasıyla bu senaryonun sürdürülebilir olup olmayacağı da merak konusu haline geliyor. Bir diğer sorunsa ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarının önünde sorunda bir resesyona yol açıp açmayacağı. İyimser yatırımcılarsa FED’in ekonomiyi raydan çıkarmadan enflasyonu düşürecek kadar ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğine inanıyor. Tüm bunlara ek olarak eğer yapay zekâ teknolojileri her şeyi ve herkesi modası geçmiş hale getirirse yukarıda yanıt bekleyen soruların tamamı piyasaları ilgilendirmez hale gelebilir.
Yatırım danışmanlığı firması Options Solutions’ın Başkanı ve Baş Operasyon Sorumlusu Steven M. Sears Barrons’taki yazısında piyasaları ilgilendiren tüm bu sorunlara dikkat çekti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Sears yazısında şu ifadelere yer verdi:
“Tahvil getirileri oldukça cazip ve onlarca yıldır süren art arda gelen finansal krizlerin ardından emeklilik yaşına gelen ve emekliliğine yaklaşan yatırımcılar için bu getiriler karşı konulmaz olabilir. Bu ak saçlı yatırımcılar güvenilir tahvil getirileri için hisse senetlerinden kaçacak mı?
ABD Kongresi hükümeti finanse etmezse ve ekim ayında kapanmaya zorlarsa ABD’nin kredi notuna, vergi oranlarına ve uygunsuz seviyelerdeki borçlarına ne olacak?
Çin kendi yarattığı ekonomik kıyamet döngüsünün içine çekilirse piyasalara ve jeopolitik istikrara ne olacak. Çin iç siyasette hakimiyet kazanabilmek için Tayvan’ı işgal eder mi?
Batılı güçler Ukrayna’yı giderek daha fazla silahlandırırken Rusya III. Dünya Savaşı’nı başlatacak mı? Bazı ordu stratejistleri Rusya’nın hakimiyeti ele geçirebilmek için taktiksel nükleer silah kullanabileceğini düşünüyor.
Bu gibi sorular piyasaların tarihsel ortalamalarına göre yüksek değerlerde işlem gördüğü fikrini desteklerken hisse senetlerine yönelik yeni pozisyonlar oluşturma konusunda yatırımcıların inancını zorlaştırmaktadır.”
Borsa uzmanı bu ortamda opsiyon volatilitesi üzerinden işlem yapmanın hisse senedi almaya alternatif bir yöntem olabileceğini belirtiyor. CBOE Volatilite Endeksi (VIX) uzun vadeli ortalamalarının gerisinde. Sears ayrıca opsiyon piyasalarının volatilitenin yükselebileceği ve hisse senetlerinin düşebileceği beklentisiyle çalkalandığını da sözlerine ekliyor.
Sears opsiyon piyasalarına odaklanan yatırımcılara iki aylık ortalamalarının altında vade sonu fiyatı olan piyasa fiyatının %5 ila %10 altında adil fiyatlanan dev sermayeli hisse senetlerini satım opsiyonu yoluyla satmayı düşünebileceğini belirtiyor.
Borsa uzmanına göre bu sayede yatırımcılar başkalarının korkularını paraya çevirebilir. Zira korkular ne kadar olağanüstüyse, korkulanın gerçek olması halinde getiriler de o derece iyi olacaktır. Ancak Sears piyasalardaki bu “plastik tablonun” esnekliğin devam ettiğini ve kalıcı bir kırılma noktasına ne zaman ulaşılacağının bilinmediğini de sözlerine ekledi.
Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim
Petrol yükseldi Buffett yine kazandı
Küresel piyasalarda doların ateşi yükseldi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:21)