E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yılın en korkutucu haftasına girdi---

Borsalar yılın en korkutucu haftasına girdi

Borsalar yılın en korkutucu haftasına girdi
28 Ekim 2024 - 09:30 borsaningundemi.com

ABD borsaları, bir dizi risk faktörü nedeniyle yılın en tehlikeli haftalarından birine giriyor.

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisseleri 2024'ün en korkutucu haftasıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun birçok risk faktöründen oluşan nedenleri bulunuyor.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, seçim kaygısı, faiz oranlarındaki gerginlik ve dev teknoloji şirketlerinin kazanç raporları, ABD borsalarını bu hafta bekleyen riskler olarak öne çıkıyor.

Risk faktörleri

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, ABD hisse senedi piyasasının rekor kıran yükselişinin, bu hafta 2024'ün en korkutucu haftasını yaşayabileceği düşünülüyor. Büyük teknoloji şirketlerinin kazanç raporları, ABD borç piyasalarındaki oynaklık, Cuma günü açıklanacak Ekim ayına ait aylık istihdam verileri ve tartışmalı bir başkanlık seçiminin son aşamasına girilmiş olması, borsalar için belirleyici anlamlar taşıyor.

SLC Management'ta yatırım stratejisi ve varlık tahsisi başkanı Dec Mullarkey, seçimle ilgili olarak, “Bu kesinlikle faiz oranlarını etkileyen bir kararsızlık. 10 yıllık tahviller geçtiğimiz ay gerçekten hızlandı” diyor.

Mullarkey, 5 Kasım seçimleri öncesinde Hazine piyasasında ve altında seçim endişelerinin belirgin olduğunu, özellikle de anket verilerinin başkanlık yarışının çok yakın seyrettiğini gösterdiğini söylüyor.

Muhteşem Yedili volatiliteyi artırabilir

S&P 500 Endeksi, Tesla'nın üçüncü çeyrek kazançları ve iyimser görünümüyle Wall Street’i etkilemesinin ardından yaklaşık yüzde 22 oranında haftalık kazanca rağmen Cuma gününü düşüşle kapattı.

Şimdi odak noktası Salı günü Alphabet, Çarşamba günü Microsoft ve Meta ve Perşembe günü Apple ve Amazon’dan beklenen kazançlara çevrildi. Yapay zeka çipi üreticisi Nvidia ise 20 Kasım'da sonuçlarını açıklıyor.

Steward Partners'da varlık yönetimi alanında yönetici olan Eric Beiley, “Bu büyük bir hafta, 'Muhteşem Yedili' çok önemli kazanç raporları açılayaca. Bu şirketlerin güçlü sonuçlar ürettiğini görmemiz gerekiyor çünkü hisse senetleri son derece yüksek değerlemelerle işlem görüyor” diyor.

Dev sermayeli teknoloji hisseleri, bu yılın başlarında orta ve hatta küçük ölçekli hisse senetlerini de içine alacak şekilde rallinin genişlemesine rağmen yeniden revaçta. Küçük ölçekli hisse senetlerinin ise Fed’in faiz indirim rotasına geçişinden en çok faydalanacak hisseler olması bekleniyor. FactSet verilerine göre, küçük ölçekli Hisse senetleri göstergesi Russell 2000 Endeksi, Cuma gününe kadar olan haftada yüzde 3 oranında düşerken, S&P 500'ün bilgi teknolojisi sektörü aynı dönemde yüzde 0,2 oranında değer kazandı.

Truist Advisory Services'ta baş yatırım görevlisi olan Keith Lerner, “Büyük teknoloji şirketleri bir şaka mı, bir şaka mı olabilir” diyor. Apple ve Amazon'un üçüncü çeyrek sonuçları bu yıl Cadılar Bayramı ile çakışıyor ve bu, yılın en oynak günlerinden biri olabilir çünkü tipik ay sonu portföy yeniden dengeleme dönemine denk geliyor.

Northwestern Mutual Wealth Management'ta hisse senetleri baş portföy yöneticisi olan Matt Stucky, “Hisseler kazanç sezonunun dişlilerine giriyor” diyor.

İş gücü raporu

Fed yetkilileri, iş gücü piyasasının çok fazla soğumayarak veya enflasyon endişelerini yeniden alevlendirecek şekilde ısınmayarak ince bir çizgide yürümesini umuyor.

Cuma günü yayınlanacak Ekim ayına ait aylık iş gücü raporu, Wall Street analistleri verilerin Boeing'de grev yapan işçiler ve son iki güçlü kasırga tarafından çarpıtılabileceği konusunda uyarıda bulunmuş olsalar bile, raporun enflasyon tartışmalarını tekrar odak noktasına getirmesi bekleniyor.

Eylül ayındaki şaşırtıcı derecede güçlü iş gücü verileri, ekonominin potansiyel olarak keskin bir düşüş sarmalına girmesiyle ilgili daha önceki endişeleri yatıştırmaya yardımcı olmuştu. Ancak devam eden korku, genel olarak destekleyici olsa da daha yüksek ücretlerin enflasyonu körükleyebileceği ve Fed'in faiz oranlarını anlamlı bir şekilde düşürme planlarına çomak sokabileceği yönünde.

Truist'ten Lerner, “Büyük bir olumsuz veya büyük bir olumlu okuma olmadığı sürece, etki ‘bir miktar’la sınırlı kalacaktır. Bence iş gücü raporu o gün için önemli olan tek şey olacak ancak sonrasında her şey seçimle ilgili olacak” diyor.

Seçim kaygısı

ABD ekonomisi 2024'te parlak bir noktada olsa da, tüm haneler Kovid krizinden aynı ölçüde mali dayanıklılıkla çıkamadı. Eylül ayından bu yana ABD hükümet borcundaki keskin satış, tahvil piyasasını daha önce beklenen Fed faiz indirimlerini durdurmaya zorlayan dayanıklı bir ekonomiye bağlanabilir. Yaklaşan seçimle ilgili endişeler de büyüyen bir diğer faktör olarak öne çıkıyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, 10 yıllık Hazine getirisi, geçen Ekim ayından bu yana en büyük 26 günlük kazancını kaydettikten günler sonra Cuma günü yüzde 4,23 seviyesinde kapandı. Daha yüksek getiriler tüketiciler, işletmeler ve hükümet için borçlanmayı daha pahalı hale getiriyor.

Bu cephede, Wall Street, Başkan Yardımcısı Kamala Harris veya eski Başkan Donald Trump'ın büyük ABD hükümet açığını ele alacağına dair çok az umut görüyor. Paul Tudor Jones da dahil olmak üzere bir dizi milyarder yatırımcı, yakın zamanda Amerika'nın borç yükü ve Trump Beyaz Saray'ı yeniden kazanırsa ithalat tarifelerinin ve vergi kesintilerinin potansiyel etkisi hakkında alarm veriyor.

SLC Management'tan Mullarkey, şimdilik seçim gerginliğinin ABD borcu ve altın piyasasıyla sınırlı olduğunun altını çiziyor ve ‘altın tutkunu’ olmasa da, Ekim ayında altın fiyatlarını rekor seviyelere taşıyan küresel merkez bankalarından gelen artan alımların dikkat çekici olduğunu söylüyor.

Trump'ın kampanyası ithalat tarifeleriyle ilgili tehditlerin yanı sıra doları terk eden ülkeleri cezalandırma konusunda da tehlikeler içeriyor. Mullarkey, “Altın, kuyruk risklerine karşı saygın bir alternatif veya korunma aracı” diyor ve seçim sonrası sonuçların daha fazla gerginlik getirmesi durumunda değerli metalin değerinde bir artış daha yaşanabileceğini ekliyor.

ABD borsalarındaki düşüş Trump’a hazırlık mı?ABD borsalarındaki düşüş Trump’a hazırlık mı?

 

Morgan Stanley: Harris zaferi borsalar için yıkım olurMorgan Stanley: Harris zaferi borsalar için yıkım olur

 

Borsada boğa piyasasının can damarı 'rotasyon'Borsada boğa piyasasının can damarı 'rotasyon'

 

Borsalar hangi adayın kazanacağını söylüyor?Borsalar hangi adayın kazanacağını söylüyor?

 

Hisse senedi piyasaları ‘kayıp 10 yıl’ dönemine mi giriyor?Hisse senedi piyasaları ‘kayıp 10 yıl’ dönemine mi giriyor?

 

Bank of America: Seçimlere odaklanan hisse senedi yatırımcıları hata ediyorBank of America: Seçimlere odaklanan hisse senedi yatırımcıları hata ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)