E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yılı daha yüksekte bitirebilecek mi?---

Borsalar yılı daha yüksekte bitirebilecek mi?

Borsalar yılı daha yüksekte bitirebilecek mi?
29 Kasım 2023 - 11:10 borsagundem.com

ABD borsalarında rallinin yıl sonunda nasıl seyredeceği merak ediliyor. Yatırımcılar yeni zirve ihtimalinin yüksek olup olmadığına odaklanmış durumda.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yılbaşından bu yana süren, yaz aylarında yavaşlayan ve Kasım ayıyla birlikte yeniden hız kazanan rallinin Aralık ayında nasıl seyredeceği merak ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, rallinin seyri için yatırımcılar tarihsel veriler başta olmak üzere birçok değişkene başvuruyor.

Aralık aylarının yüzde 70’inde yükseliş

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, ABD borsalarının 2023 yılını daha yüksek bir seviyede bitirme ihtimali yüzde kaç? Bu sorunun cevabı için en güvenilir başvuru kaynağı olarak tarihsel verilere güveniliyor.

ABD hisse senetlerinin Aralık ayında yükselme ihtimali 10'da 7, yani yüzde 70. Bu, boğa piyasasının en az bir ay daha devam edeceğine dair bir tahmin gibi görünse de aslında her yıl var olan, bilindik bir olasılığa karşılık geliyor.

Boğa ya da ayı piyasasında olunmasından bağımsız olarak, Dow Jones borsasının, tüm Aralık aylarının yaklaşık yüzde 70’inde arttığı gözleniyor. Ayrıca bu oran, şu anda çeşitli göstergelerin işaret ettiği verilerden ve borsanın aşırı değerlenip değerlenmemesinden de önemli ölçüde etkilenmiyor.

Bu oranlar, Dow Jones'un 1896'daki kuruluşundan bu yana gösterdiği performansı temel alıyor. Elbette, yine de, geçmiş verilerden, Aralık ayının gidişatı hakkında nasıl tam anlamıyla kesin bir fikir edinilemeyeceğini anlamak için bazı örnekleri incelemekte fayda bulunuyor.

İstisnalar

İnternet balonunun patladığı 2000 yılında, piyasanın o yılın yılbaşından Kasım ayına kadarki getirisi kasvetliydi; kayıp yaklaşık yüzde 10 civarında seyrediyordu. Ancak yine de Aralık ayında Dow Jones Endeksi yüzde 3,6 oranında değer kazandı. Yine de piyasa, Kasım ayı boyunca görülen korkunç olumsuz getiriler sonrasında, Aralık ayında toparlanamadı.

Bir başka örnekte, yani geçen yıl 2022 yılında, piyasa 30 Kasım'a kadar yaklaşık yüzde 5'lik bir düşüş yaşadı ve Dow Jones Endeksi Aralık ayında yüzde 4,2 oranında daha düştü.

Piyasanın Kasım ayına kadar kazanç elde ettiği yıllarda da durumun farklı seyretmediği örnekler görüldü. Örneğin 2007 yılında Dow Jones Endeksi yılbaşından Kasım ayına kadar yüzde 7,3'lük bir kazanç elde etmiş olsa da, 2007-2009 ayı piyasasının başlamasıyla Aralık ayında yüzde 0,8 kayıp yaşadı.

Ancak Dow Jones Endeksi’nin Kasım ayına kadar yükseldiği yıllarda piyasanın her zaman düşmediğine dair örnekler de mevcut. Dow Jones Endeksi, 2021 yılında Kasım ayına kadar yüzde 12,7 oranında arttı ve Aralık ayında bu artışa yüzde 5,4’lük yeni bir yükseliş eşlik etti.

Noel rallisi

Bu sonuçların olası bir ‘Noel rallisi’ için ne anlama geldiğine bakıldığında ise, gerçekten var olan tek Noel rallisinin yalnızca Aralık ayının son birkaç seansında gerçekleştiği görüldüğünden, bunu istatistiksel olarak güvenilir bir veri olarak kabul etmek mümkün görünmüyor. Her ne kadar piyasada bu seanslar sırasında istatistiksel olarak anlamlı bir yükseliş eğilimi olsa da, bu eğilimin tüm ay boyunca kazanma ihtimalini istatistiksel olarak anlamlı kılacak kadar büyük olmadığı görülüyor.

Kısacası, Wall Street’te her zaman olduğu gibi, Aralık ayının yönünün, makro gelişmelerin mevcut fikir birliği beklentisinden daha iyi mi yoksa daha kötü mü sonuçlanacağına bağlı olacağı görülüyor. Yani yine bir bilinmezliğin söz konusu olduğunu söylemek en doğru seçenek olarak öne çıkıyor.

Makroekonomik tahminlerin bu kadar zor olmasının da nedeni zaten bu. Bu zorluğu en iyi hedge fonların performansı kanıtlıyor. Makro tahminlere odaklanan hedge fonları, ortalama olarak son 10 yılda S&P 500 Endeksi’nin ancak yarısı kadar iyi performans gösteriyor ve bu oran, makro tahminlere dayanmayan hedge fonlarından bile daha kötü bir performansa karşılık geliyor.

Yine de bu tablonun göründüğü kadar iç karartıcı olmadığını da kavramak gerekiyor. Gelecek çok belirsiz olduğundan, borsanın yükselme ihtimalinin, yatırımcıları bu riske girmeye teşvik edecek kadar yüksek olması gerekiyor. Borsanın Aralık ayında yükselme ihtimalinin yüzde 70 olmasının da gerçek nedeninin zaten bu olduğu kolaylıkla anlaşılabiliyor.

Rallide momentum güçleniyor, borsadan beklenti ne olmalı?

 

Borsalara Noel rallisi çok mu erken geldi?

 

Göstergelere göre borsa rallisi yıl sonuna kadar sürecek

 

Borsa rallisi 2024’e sarkacak mı?

 

BofA: Yüksek faizler borsaları durduramayacak

 

Fundstrat: Borsada olası bir satış baskısını satın alın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüseyin Cebeci29 Kasım 2023 21:59

    Ey spk kervansaray holding de sülale boyu 12 yıldır dolandırdığı hissedarlarından haberin varmı