E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu ay borsalarda yüksek dalgalanmalarla mücadele eden yatırımcılar, risk algısında da sert değişimlerin görüldüğü bir yılın sonuna geldi. Kış aylarının sonlarında ve bahar aylarının başında yüksek büyüme gösteren şirketlerin hisse fiyatlarındaki büyük düşüşlerin ardından, kapsamlı alımlar mayıs ayında ve yaz aylarının geri kalanında dönüş yaptı. Bunun ardından kasım ayının sonlarında yeniden satış dalgası başladı. Geçtiğimiz ay zorlu düşüşlerle birlikte, getiri elde etmek için doğru sinyallerin gelip gelmediği merak ediliyor.
Aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişleme politikalarını geri çekmeye başlaması ve 2022 yılında faiz oranlarında artışa gitme ihtimalinin de 2020’nin ilk dönemlerinde başlayan boğa piyasasının sonu olup olmadığı düşünülüyor. Market Watch’un haberine göre bu soruların cevabı FED’de ve pasif yatırımcılarda gizli. S&P 500 gibi endekslere yatırım yapan borsa yatırım fonları (ETF) gibi pasif fonlar on yıllardır pazar payı kazanıyor ve şimdi, tüm profesyonel yönetim altındaki varlıkların toplamının önemli bir miktarını oluşturuyor.
Son yıllarda fiyat-satış ya da piyasa değeri-gayrisafi yurtiçi hasıla oranı gibi geleneksel ölçütler tarihin en yüksek seviyelerine çıktı ve bu durum bir tesadüf değil. Pasif stratejiler değerlemelere nötr yaklaşıyor ve yeni para geldikçe alım yapıyor. Emeklilik fonlarının da aralarında bulunduğu yatırım araçlarından gelen istikrarlı alımlar, 2022 yılında da devam edecek ve belki de hız kazanacak. Piyasa yapısı ise pasif rejim altında zorluk çekiyor. 3 büyük şirket şimdi neredeyse her ABD şirketinin en büyük hissedarları arasında. Bu üç dev ABD hisseleri için rekabet etmeye devam edecek.
Aralık ayındaki volatilite yükselişinin nedenleri
Gerekli minimum dağıtım (RMD) kuralları aralık ayında görülen volatilitenin ardındaki neden olabilir. RMD’ler bir emeklilik hesabına sahip olan 70 yaş üzerindeki herkes için geçerli. ABD’nin nüfusu yaşlanıyor ve baby boomer’lar 70’li yaşlarına giriş yapıyor. Bu demografi ABD’de servetin büyük bir bölümüne sahip olmakla kalmıyor, her yıl sahip oldukları varlıkların bir bölümünü de satma zorunluluğuyla karşı karşıya kalıyor. ABD hükümeti 2020 yılında RMD’leri iptal etmiş olsa da, 2021 yılında satışların gerçekleşmesi gerekti.
RMD’ler borsaları olumsuz etkiliyor çünkü emekliler yaşları ilerledikçe hisse satıp, sabit getirili varlıklara yöneliyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre 2018 yılının sonunda da yıl sonu satışları borsalarda aralık ayında %9’un üzerinde düşüşü tetiklemişti. Ancak gerekli olan satışlar sona erdiğinde piyasalara yeniden para akışı başlayacak ve yeni yılda yukarı yönlü bir hareket potansiyeli ortaya çıkacak. 2019’un ocak ayında da piyasalar 2018’in aralık ayında görülen kayıpların neredeyse tamamını telafi etti. Bu nedenle 2022’nin ocak ayında da benzer bir dinamiğin devreye girmesi bekleniyor.
FED yangını başlatsa da çaresini sunuyor
2021 yılının en önemli başlıklarından bir tanesi de FED’in parasal genişleme teşvik programının hızını düşürmesi ve 2022 yılında faiz oranlarında artışa gitmesi oldu. ABD’liler 2021 yılında yükselen fiyatlar nedeniyle endişe yaşadı ve FED’in para basma hamlesi, bu durumun nedenlerinden biri olarak gösterildi.
Ancak hükümet tahvili piyasası faiz oranlarında artış potansiyeline şüpheyle yaklaşıyor. Piyasa katılımcıları 2022’de faiz oranlarında yükselişi fiyatlarken, ABD’nin hükümet tahvilleri için getiri eğrisi yatay seyrediyor. Getiri eğrisinin yatay seyretmesi FED’in politika hatasının göstergelerinden biri. Bu ise ekonomik büyümenin yavaşladığı bir ortamda faiz oranlarında yükseliş anlamına geliyor.
Gerçek zamanlı gayrisafi yurtiçi hasla takipçileri bu çeyrekte ABD ekonomisi için tek haneli büyümeye işaret ederken, 2022 yılında piyasalar tüketicilerin 2021 yılında elde ettiği teşvik ödenekleri olmaksızın ayakta durmak zorunda kalacak. Hükümet teşvikleri olmaksızın ekonomik büyüme de ciddi anlamda engellerle karşılaşacak.
Yükselen faiz oranları ise şimdiden düşük olan büyüme beklentilerini baskılayacak. Tahvil piyasaları da bu endişeleri taşımaya devam edecek. Ancak bunlar ABD borsalarının 2022 yılını kırmızıda kapatacağı anlamına gelmiyor. Hisse piyasaları 2022 yılında büyüme beklentileri eşliğinde düşüşe geçtiği takdirde FED tahvil alım programını sonlandırmayı erteleyebilir, faiz oranlarında artışı iptal edebilir ve hatta teşvik uygulamaları başlatabilir. Daha önce de tanıklık ettiğimiz gibi FED yetkilileri de borsa yatırımları yapıyor ve güçlerini kendi servetlerini korumak için de kullanabiliyor.
Bu nedenle RMD’lere, yavaşlayan büyümeye ve yükselen faiz oranlarına rağmen borsalar 2022’de yükselmeye devam edebilir.
Dev fırsatlar
Yükselen volatilite sabırlı bir yatırımcının en iyi dostu olabilir. Satış dalgalarının görüldüğü süreçlerde yaşanan düşüşler ise dev fırsatlara dönüşebilir. Bu dinamik en son 2020 yılının başında karantina uygulamalarının başlamasıyla görüldü. Bu süreçte panik satışları dev şirketlerin hisselerinin fiyatlarında oldukça düşük fiyatlı alım fırsatları yarattı. Disiplinli yatırımcılar, önümüzdeki birkaç hafta içinde uzun vadeli yatırım planlarına ağırlık vermeli.
Borsa İstanbul'da seyir dalgalı
Hareket alanı geniş olan endeks görülebilir
Döviz kurlarında sert dalgalanma
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsalar daha ne kadar yükselecek ilk fıslama bomlama olur
USA'nın KILsalarından bana ne, ben bakarım Türk'ün borsasına, DALARIM UCUZ HİSSELERİN !..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:21)