E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsalarında hisseler uzun süredir yükselişte. Ölçüt niteliğindeki S&P 500 endeksi bu hafta yaklaşık %4 yükseliş gösterdi. Yılbaşından bu yana kaydedilen yükseliş ise %25 oldu. Korona virüsün Omikron varyantına ilişkin endişeler hızla kaybolurken, hisseler varyant endişelerinden kaynaklanan düşüşlerini telafi etti. Bu da bazı piyasa gözlemcilerini endişelendiriyor.
Savita Subramanian liderliğindeki Bank of America stratejistleri, S&P 500’de hisse başı enflasyona göre düzenlenmiş gelir oranının eksi %3’e yaklaştığını söyledi. Bu rakam ise 1947 yılından bu yana görülen en düşük seviye. Düşük gelir getirisi kurumsal karların hisse fiyatlarına yetişemediğini gösteriyor. Reel getiriler enflasyon unsurunu da hesaba kattığı için eksi getiri, hisse fiyatları temelinde bir şirketin enflasyonla başa baş gitmek için yeterli geliri olmadığını gösteriyor.
Tesla’nın reel gelir getirisi geçtiğimiz ayki verilere göre eksi %5,2 seviyesindeydi. Eksi reel gelir getirisi nadir görülen bir durum ve genellikle borsalardaki düşüşlerin öncesinde görülür.
CNBC’nin haberine göre Bank of America analistleri S&P 500’de bu durumun en son 2000 yılında görüldüğünü ardından da teknoloji balonunun patladığını söyledi. Bu durum aynı zamanda 1970’li ve 80’li yılların stagflasyon dönemlerinde de iki kez ortaya çıktı. Bu yıl S&P 500’ün reel gelir getirisi haziran ayında eksiye döndü. Ancak geçtiğimiz birkaç ayda enflasyon giderek artarken, düşüş derinleşti. Piyasaların bir sektörü ya da bir hisse değerinin oldukça üzerinde işlem gördüğünde, bu duruma “balon” adı veriliyor.
GMO Asset Allocation Portföy Stratejisti Peter Chiappinelli, “yatırımcıların çok dikkatli, çok temkinli yaklaşmasını istiyoruz. Bu büyüme şirketlerinin değerlemelerinden korku duyulması gerekiyor” dedi. Borsa balonları, değerlemeler aşırı heyecan içeren yatırımcı davranışıyla yükseldiğinde ortaya çıkıyor ve yatırımcılara zarar ettirebiliyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz 12 ayda, birçok balonun patlamasına tanıklık ettik.
Reddit gibi sosyal medya platformları üzerinden organize olan bireysel yatırımcıların yükselttiği GameStop ve AMC gibi hisselerde büyük çöküşler yaşandı. Aynı zamanda şaka olarak tasarlanan Dogecoin’de de sert düşüşler meydana geldi.
Şimdilerde de yaklaşan bazı balonlar var. GMO Kurucu Ortağı ve Uzun Vadeli Yatırım Stratejisti Jeremy Grantham, “görkemli bir balonun ihtiyacı olan her koşulu bir bir sağladık. Çılgın davranış açısından, içinde bulunduğumuz dönem 1929 ve 2000’den çok daha korkutucu” dedi.
Bazı uzmanlar Tesla ve Bitcoin’in de yakın zamanda patlayacak balonlar olduğunu düşünüyor. Odyssey Capital Advisors Kurucusu ve Baş Yatırım Uzmanı Jason Snipe, “Tesla’nın piyasa değeri bir haftalık süreçte 200 milyar dolar yükseldi” dedi. Devamında, “bu tür aşırı heyecan görüldüğünde, bazı isimler için bu yakın zamanda patlayacak bir balonun işareti olabilir” ifadesini kullandı. Ancak piyasalarda değerinin üzerinde işlem görmeyen ve yatırım yapılabilecek alanlar da bulunuyor.
Chiappinelli, “bir büyüme balonunun içerisinde nasıl para kazanılır? Her hisse balon piyasasında değil” diyerek, “piyasalarda birçok tercih edilmeyen, keşfedilmemiş hisse var” açıklamasında bulundu.
Ham petrol fiyatları Omikron endişeleriyle düşüyor
Küresel piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı
Elon Musk Tesla hisselerini satmaya devam ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:43)