E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Nisan ayında borsalar 1987 yılından beridir en iyi ayını geçirdi. Aynı süreçte ekonomi de aylardır en kötü süreçlerinden birisini geçiriyor. Bu ikisinin beraber gerçekleşmesi ise oldukça şaşırtıcı. Borsalardaki bu çelişkili sürecin nedenlerini Marketwatch yazarı Cullen Roche bugünkü yazısında derliyor.
Roche’ye göre borsaların yükselmesindeki ilk neden yatırımcıların ileriye dönük hareket etmesi. Bunun anlamı biz her şeyi olduğu gibi görürken, borsalar neye dönüşebileceğini araması. Piyasadaki dalgalanmalar ise gelecekteki sonuçlara ilişkin bir dizi tahmin. Warren Buffett piyasaları bipolar ve sürekli kendi görüşlerini haykıran bir karakter olan “Bay Borsa” şeklinde adlandırıyor. “Bay Borsa” tahminlerinde bazen haklıdır bazen de yanılır ama asla şüphe etmez.
2008 krizinde de borsalar erken davranmıştı
Borsanın nasıl düşündüğünü daha iyi anlamak için, 2009'daki toparlanmayı gözden geçirelim. Kasım 2009'da mali görünüm kötümser bir çizgideyken, borsa bir önceki yıla göre %53 artarken, ekonomi aynı dönemde %1 büyüdü.
Borsa gelecek yıllarda büyüme bekliyordu. Bugünden bakıldığında piyasa belli ki haklıydı. Borsa her zaman ekonomik veriler bunu göstermeden önce toparlanmayı koklayacak. Çünkü insanlar fiyatları gerçekte olan bitene değil, ne olmasını beklediklerine göre belirliyor. Piyasaların bugün yapmaya çalıştığı en önemli şey de bu.
Roche piyasaların bir Büyük Buhran benzeri sürecin içerisinde olmadığını Kalecki’nin kârlar denklemi üzerinden açıklıyor:
Şirket Kârları = Yatırım + Temettü / Geri Alım – Hane Halkı Tasarrufları – Hükümet Tasarrufları – Dünyanın Geri Kalanındaki Tasarruflar
Denklemin ilk üç verisi yakın gelecek için öngörülebilir seviyede. Yatırımların %30’dan fazla düşmesi, temettü ve geri alımların %20’den fazla yavaşlaması ve hane halkı tasarruflarının (daha sonraki süreçte yavaş bir geri dönüş beklense de) yakın gelecekte %20 oranında artması bekleniyor.
Hükümet tasarrufları ise denklem içerisinde en önemli ateşleyici güç oldu. Hükümet açığının bu yıl içerisinde 3,7 trilyon dolar civarında olması bekleniyor. Roche’ye göre bu rakamın ne kadar büyük olduğu anlaşılamıyor. Bu ABD şirketlerini destekleyen en büyük güç zira Amerikalılar tasarruf etmedikleri için tüm akış şirketleri besliyor.
2019 yılında net yatırımlar, temettü geri alım oranı, hane halkı tasarrufları ve dünyanın geri kalanındaki tasarruflar toplamda 4,7 trilyon dolar ediyordu. 2020 yılında hükümet tasarrufları tek başına bunun %78’ini karşılayacak.
Borsaların karşılaştığı en önemli sorunsa ekonominin eşi benzeri görülmemiş bir yavaşlama potansiyeline sahip olması. Bunun sonuçlarıyla yatırımlar düşecek, tasarruflar yükselecek ve temettü geri alım oranı düşecek. Fakat hükümetin devasa harcama paketleri denklemin dengede tutunmasını sağlıyor.
Roche bu yüzden borsaların toparlanmasına şaşırmadığını belirtiyor. Çünkü piyasalar artık diğer değişkenlerin ne zaman toparlanacağını tahmin etmeye çalışıyor. Ayrıca yazarın öngörülerine göre 2021 ve 2022 yıllarında hisse senetlerinde rekor kârlara şahit olunması da mümkün.
Marketwatch yazarı piyasalardaki yükselişin ABD Merkez Bankası’nın komplo teorisi ya da borsaların gerçeklikten kopması olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu, piyasaların ölü sayılarından ya da işsizlikten beslendiği görüşlerine katılmadığını belirtiyor. Roche’ye göre yükselişse ABD’nin hükümet destekleri sayesinde gerçekleşiyor.
Wall Street yeniden yükselişe hazırlanıyor
JP Morgan: Enflasyon tek haneye düşecek
Borsa İstanbul'da iştaha ihtiyaç var
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiyede biz daha salgını bile fiyatlandırmadık daha bi tarafa bırakıyorum ülkenin mevcut ekonomi yapısını.Geçn yıl mayıs 83 bindi şuan 98 bin bu işde bi terslik var bana da amerikan borsası mantıklı geliyor.Ayrıca dolara yatırım da olur
ABD battı da bunu çaktımamaya çalışıyoruz demenin başka bir ifadesi... Para basark zenginleşildiği nerde görülmüş... Dolar dolar diyenleri bir kaç yıl sonra görmek isterim.... Kağıt ve mürekkep bu kadar etmez....
her şey şahane uçuyoruz kaçıyoruz deniyorsa kaçma vakti gelmiş demektir
Amerikalı ekonomistler bir öyle bir böyle yanar döner.birisi batacak diyor birisi çıkacak.aklı olan kendi aklıyla hareket etsin.
Seneye temettü verebilen şirket pek olmayacak.ilac firmaları bile nakde zor döner.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:41)