E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar, resesyona dair neler söylüyor?---

Borsalar, resesyona dair neler söylüyor?

Borsalar, resesyona dair neler söylüyor?
19 Haziran 2023 - 14:24 borsagundem.com

Borsalar, tüketici kaynaklı resesyonun aylar önce sona erdiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin ve borsaların nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Fed’in hamleleri ve ekonomik veriler nasıl ABD borsalarının seyrini belirliyorsa, borsalardan da ekonomiye dair öngörülerde bulunmak mümkün olabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2022 yılından bu yana beklenen resesyon, henüz ABD ekonomisini vurmuş değil. ‘Sert iniş’, ‘yumuşak iniş’ ve ‘iniş yok’ dahil olmak üzere birçok öngörünün birbiriyle yarıştığı bu sürecin borsalar üzerinden okumasını yapmak da mümkün gözüküyor.

Resesyon aylar önce sona mı erdi?

MarketWatch’tan Tomi Kilgore’un haberine göre, ABD borsaları, uzun zamandır endişeyle beklenen tüketici kaynaklı resesyonun aylar önce sona erdiğini söylüyor. Ekonomi için sert, hatta yumuşak bir inişi ise unutmak gerekiyor. Carson'dan Ryan Detrick ise ‘iniş yok’ görüşünde.

Borsanın eylemlerinin, ekonomik yavaşlama uyarılarından daha yüksek sesle konuştuğu fikrine dayanarak, birçok kişinin beklediği ‘tüketici kaynaklı durgunluğun’ aylar önce sona ermiş olduğunu söylemek mümkün gözüküyor. Ve tüketici takdirine bağlı sektörün borsaya göre gücü, yeni bir büyüme döngüsü olmasa bile borsalarda bir toparlanmanın oldukça yolunda olduğunu gösteriyor.

Göreceli güç çizelgesi, çizelgelenmiş bir enstrümanın diğerine karşı nasıl performans gösterdiğini haritalıyor. Bu temelde, İsteğe Bağlı (İhtiyari) Tüketim Sektörü yatırım fonu ETF’si XLY’nin, S&P 500 ETF’sinden yüzde 0,34 daha iyi performans gösterdiği ve bunun, geçen hafta yeni bir yükseliş trendinin başladığını göstermeye yetecek kadar belirgin olduğunu ortaya koyuyor. İhtiyari tüketici ETF'sinin bu yıl bazında ise yüzde 28,8 oranında artarak S&P 500'ün yüzde 14,9'luk rallisini geride bıraktığı görülüyor.

Tüketici sektörünün çıkışını piyasa da kokluyor

Temel olarak, hisse senetlerinin söylediği, Target, Home Depot ve Dollar General dahil olmak üzere bir dizi perakendecinin son kazanç raporlarındaki  isteğe bağlı öğelere yönelik talebin zayıflaması hakkındaki uyarılara ‘karşı çıkıyor’ gibi görünüyor. Carson Group Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick, “Tüketici, gösterinin yıldızı olmaya devam ediyor ve piyasa bunu kokluyor” diyor.

Nisan sonunda görülen dip seviye, Aralık sonundaki dip seviyeden daha yüksekken, geçen hafta görülen zirveler de Şubat başında ulaşılan zirvelerin üzerinde seyrediyor. Wall Street'teki birçok teknik analiz uzmanı, yükseliş trendini tanımlayan şeyin daha yüksek dipler ve daha yüksek zirveler modeli olduğuna inanıyor.

Perşembe günü beklenenden daha iyi olan hükümet perakende satış raporu da, tabloların söylediklerinin temel bir teyidi niteliği taşıyor. Tüketici harcamaları ABD gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 68'ini oluşturduğundan, tüketicinin refahı genel ekonominin sağlığı için kritik öneme sahip kabul ediliyor.

6 ay önce

Daha uzun vadeli bir çerçeve ise pek çok kişinin yaklaşık son bir yıldır beklediği tüketici kaynaklı durgunluğun yaklaşık altı ay önce sona ermiş olabileceğini gösteriyor. Piper Sandler'ın baş piyasa teknisyeni Craig Johnson, “Piyasa, durgunluk çoktan olmuş gibi davranıyor ve biz de toparlanma sürecine girdik. Tüketici sektörü, tarihsel olarak, ayı piyasasının dip seviyelerinden çıkmakta çok başarılı” şeklinde konuşuyor.

53 bileşeninden yalnızca ikisi, 15 Haziran itibarıyla ETF'nin ağırlığının yüzde 40'ından fazlasını oluşturduğundan, XLY'nin performansına şüpheyle yaklaşılması gerektiğini söyleyenler de bulunuyor. ETF’nin ağırlığının yüzde 25’ini oluşturan Amazon’un değeri yılbaşından bugüne kadar yüzde 50 artarken ETF’de yüzde 18,7’ilk bir ağırlığa sahip olan Tesla’nın hisselerinin değerinin ise yılbaşından bugüne yüzde 113 oranında arttığı görülüyor. Buna karşılık, S&P 500 Endeksi’ndeki artış aynı dönemde yüzde 15 oranında kalıyor.

Ancak bu, ETF'nin mesajını tamamen göz ardı etmeyi de gerektirmiyor. Carson'dan Detrick, Amazon ve Tesla’nın XLY'nin performansının ana nedenleri arasında yer aldığını söylerken sektörün gücünün iki hisse senedinden çok daha fazlası olduğunun da altını çiziyor. Detrick, “Görüntünün altında gerçekten olumlu şeyler oluyor. İnsanlar oralara gidiyor ve harcıyorlar” diyor.

Tüketici güçlü olduğu sürece 'iniş yok’

Bu yıl S&P 500'den daha iyi performans gösteren diğer XLY bileşenleri, gemi operatörleri, inşaatçılar, diğer otomobil üreticileri ve satıcıları, seyahat rezervasyonları ve kumarhane operatörleri dahil olmak üzere bir dizi farklı alt sektörden geliyor. Dolayısıyla, borsalar için ‘derin bir durgunluk veya başka bir keskin borsa satışı’ anlamına gelen ekonomi için ‘sert iniş’ veya hafif bir durgunluk anlamına gelen ‘yumuşak iniş’ yerine, Detrick ‘iniş yok’ kampında olduğunu söylüyor. Detrick, “Tüketici hala güçlü olduğu sürece bir durgunluk yaşamayacağız” diyor.

Nasdaq, Dow Jones kıyası da iyi işaretler veriyor

Piper Sandler'dan Johnson, XLY'deki gücün yanı sıra, resesyonun çoktan sona erdiğini gösteren başka bir tablo olduğunu da söylüyor. Johnson, Nasdaq’ın son beş resesyonun beşinin sonunda bir çeyrekte yüzde 10'dan fazla puanla Dow Jones'tan daha iyi performans gösterdiğini söylüyor. Ve ilk çeyrek verilerine bakıldığında, Nasdaq yüzde 16,8 ve Dow Jones yüzde 3,4 yükselirken, söz konusu performans farkının yüzde 13'ün üzerinde olduğu görülüyor.

Johnson, “Şimdilik hisse senetleri iyi durumda ve piyasa ne kadar çok çalışmaya devam ederse, insanlar o kadar çok servete sahip olduklarını “hissedecekler” diyor.

Emekliler borsa yatırımdan vazgeçemiyor

 

Borsada kontrol boğalara geçti

 

Borsaların performansı Fed’in zamanlamasına bağlı

 

Küresel piyasalarda yeni haftada risk iştahı düşük

 

Boğa piyasasında bu tehlikeye dikkat!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)