E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBorsalar neden şirketleşiyor?---

Borsalar neden şirketleşiyor?

Borsalar neden şirketleşiyor?
03 Ağustos 2011 - 11:24 borsaningundemi.com

TSPAKB, Dünyada Borsa Şirketleşmeleri, Satın Alma ve Birleşmeleri raporunu yayınlandı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın şirketleşme çalışmalarının gündeme geldiği bu günlerde, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) tarafından dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet gösteren borsaların şirketleşme süreçlerinin incelendiği “Dünyada Borsa Şirketleşmeleri, Satın Alma ve Birleşmeleri” raporu yayınlandı.
Raporda borsaların şirketleşmesinin sebepleri, sürecin nasıl geliştiği ve karşılaşılan sorunlar ele alınıyor. Rapora göre teknoloji ve küreselleşme ile artan rekabet, borsaları şirketleşmeye yönlendiriyor. Şirketleşme aşamasında borsalar öncelikle kâr amaçlı şirket yapısına geçiyor. İkinci aşamada yeni ortakların katılımı ile yönetim paylaşılıyor. Son aşamada ise borsa halka açılarak, geniş bir ortaklık tabanına sahip oluyor. Borsaların şirketleşmesindeki genel problemler; iş modeli, ortaklık ve yönetim yapısının belirlenmesi ile düzenleme ve denetleme yetkilerinin tespiti oluyor.
Raporda Atina Borsası, Avustralya Borsası, CME Grubu, Frankfurt Borsası, İsviçre Borsası, Londra Borsası Grubu, NASDAQ OMX Grubu, Hong Kong Borsası, Singapur Borsası, Tokyo Borsası, Toronto Borsası ve Varşova Borsasının şirketleşme süreçleri detaylı şekilde inceleniyor. Şirketleşen borsalar diğer borsa, takas ve mutabakat kurumu, bilgi işlem ve veri dağıtım şirketi gibi diğer piyasa kurumlarını bünyelerine katan bir büyüme stratejisi uyguluyor.
Halihazırda Dünya Borsalar Federasyonu üyesi 53 borsadan, aralarında İMKB’nin de bulunduğu 6 borsa kamu statüsünde. Kâr amaçlı şirket yapısındaki 41 borsanın 22’si ise halka açık.
DÜNYADA BORSA ŞİRKETLEŞMELERİ, 
SATIN ALMA ve
BİRLEŞMELERİ RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)