E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın şirketleşme çalışmalarının gündeme geldiği bu günlerde, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) tarafından dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet gösteren borsaların şirketleşme süreçlerinin incelendiği “Dünyada Borsa Şirketleşmeleri, Satın Alma ve Birleşmeleri” raporu yayınlandı.
Raporda borsaların şirketleşmesinin sebepleri, sürecin nasıl geliştiği ve karşılaşılan sorunlar ele alınıyor. Rapora göre teknoloji ve küreselleşme ile artan rekabet, borsaları şirketleşmeye yönlendiriyor. Şirketleşme aşamasında borsalar öncelikle kâr amaçlı şirket yapısına geçiyor. İkinci aşamada yeni ortakların katılımı ile yönetim paylaşılıyor. Son aşamada ise borsa halka açılarak, geniş bir ortaklık tabanına sahip oluyor. Borsaların şirketleşmesindeki genel problemler; iş modeli, ortaklık ve yönetim yapısının belirlenmesi ile düzenleme ve denetleme yetkilerinin tespiti oluyor.
Raporda Atina Borsası, Avustralya Borsası, CME Grubu, Frankfurt Borsası, İsviçre Borsası, Londra Borsası Grubu, NASDAQ OMX Grubu, Hong Kong Borsası, Singapur Borsası, Tokyo Borsası, Toronto Borsası ve Varşova Borsasının şirketleşme süreçleri detaylı şekilde inceleniyor. Şirketleşen borsalar diğer borsa, takas ve mutabakat kurumu, bilgi işlem ve veri dağıtım şirketi gibi diğer piyasa kurumlarını bünyelerine katan bir büyüme stratejisi uyguluyor.
Halihazırda Dünya Borsalar Federasyonu üyesi 53 borsadan, aralarında İMKB’nin de bulunduğu 6 borsa kamu statüsünde. Kâr amaçlı şirket yapısındaki 41 borsanın 22’si ise halka açık.
DÜNYADA BORSA ŞİRKETLEŞMELERİ,
SATIN ALMA ve
BİRLEŞMELERİ RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:26)