E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel ekonomilerdeki kırılgan toparlanma süreci yeni bir engelle karşı karşıya. Korona virüs vakalarındaki artış işyerlerini yeniden kepenk indirtmekle tehdit ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre 21 Haziran tarihinde ABD, Almanya ve Avustralya’daki salgın haberlerinin ardından bir günde rekor bir yükseliş gösterdi. Çin hükümeti Pekin’de virüsün kontrol altına alındığını açıklasa da Brezilya, Hindistan ve Endonezya dahil olmak üzere diğer gelişmekte olan ülkelerde vaka sayılarında artış gözlemleniyor.
Kanada bankası Scotiabank’ın Singapur’daki Asya Pasifik Baş Ekonomisti Tuuli McCully konuya ilişkin açıklamasında, “Savaşın sonuna daha yaklaşılmadı bile. Küresel ekonomi henüz iyileşmenin en erken aşamalarındayken gelişmiş ekonomilerde ikinci bir önemli salgın dalgasının oluşması oldukça büyük bir risk taşıyor” ifadelerinde bulundu. Bloomberg’in haberine göre vaka sayılarındaki sürekli artış iyileşme trendinin durmasına ya da tersine dönmesine neden olabilir.
U şeklinde geri dönüş
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu hafta açıklayacağı küresel ekonomik öngörülerinde Büyük Buhran’dan bu yana en kötü ekonomik görünümü açıklaması bekleniyor. Avrupa’nın bir kısmında ve ABD’de kısıtlamaların kalkması bazı ekonomistlerin V şeklide geri dönüş planlamasın neden olsa da Kovid-19 vakalarındaki hızlanma hızlı geri dönüş beklentilerinin tersini söylüyor. Deutsche Bank’ın Baş Ekonomisti Trosten Slok yükselen virüs vakalarına ilişkin “Artan eğim V şeklinde geri dönüş yerine U şeklinde geri dönüş riskini alevlendiriyor” dedi.
Avrupa hisse senetleri Pazartesi günü seansın erken saatlerinde düşüş gösterse de yatırımcıların ekonomik iyileşmenin devam edeceğine olan inancıyla birlikte kayıplarını toparladı. Altın 2012’nin zirvesine doğru yürüyüşünü sürdürüyor.
Citigroup iyileşme tablosuna karamsar bakıyor
Citigroup Inc. Baş Ekonomisti ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Eski Baş Ekonomisti Catherine Mann'a göre, iş yatırımları ve istihdamı iyileşecekse, tüketici güvenindeki artış bu toparlanmanın merkezinde yer alacak. İkinci dalga sinyalleri ise tüketici güvenini aksi yönde etkiliyor. Mann Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin Crawford Liderlik Forumu'na pazartesi günü verdiği demeçte "Bu, herhangi bir şekilde tatmin edici bir iyileşme resmi değil" dedi.
Kısıtlamalar kalktığında iyileşme hızlanıyor
Geçtiğimiz haftalarda, kısıtlamaların hafifletilmesi ekonomik aktivitenin toparlanmasına olanak sağlamıştı. Çin’de korona virüsün yaralarının sarılmasıyla beraber mayıs ayının zirvesine ulaşan yeni ev fiyatları gibi birçok sektörde düzelme işaretleri geldi. Tüketici talebi, sanayi üretimi ve yatırımlar da iyileşme gösterdi.
Genellikle küresel talebin göstergesi olarak beklenilen Güney Kore’nin erken dönem ihracat rakamlarındaki yarı iletken malların talebindeki düşüşün Çin’in daha fazla ithalat yapmasının ardından haziran ayında azaldığı görüldü. Günlük ortalama sevkiyat oranı bir önceki yıla göre mayıs ayında %20’lik bir düşüş gösterirken haziran ayında bu oran %16’ya geriledi.
ABD’de işsizlik rakamları dip noktasına ulaştı ve perakende satışlar bir önceki aya göre mayıs ayında rekor bir artış gösterdi. Bu işaretler salgının neden olduğu durgunluğa göre çok daha hızlı bir geri dönüşe işaret ediyordu.
Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite Nisan ayından itibaren yavaş da olsa bir gelişme gösteriyordu. Almanya’daki iş dünyası güven endeksinde düzelme izlendi ve Fransa’daki ekonomik aktivite rakamları virüsün pik noktasına ulaştığı dönemdeki %29’luk düşüşe göre normal seviyelere yaklaştı ve %19’luk bir düşüş kaydedildi. Bölge satın alma yöneticileri endeksleri yükselmesine karşın, imalat ve hizmetlerdeki daralma sinyalleri devam ediyor.
Aşı olmadan tamamen iyileşme mümkün değil
Tüm bu olumlu haberlere rağmen aşı olmadığı sürece tam bir iyileşme de mümkün olmuyor. Bu nedenler Avustralya Ulusal Üniversitesi Profesörü Warwick McKibbin yaptığı açıklamada politika yapıcıların daha fazla destek ihtiyacına karşın tetikte olması gerektiği konusunda uyarıyor. Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre, krizin başlamasından bu yana dünya çapında yaklaşık 11 trilyon dolarlık mali kaynak aktarıldı ve swap hatlarında ise 5 trilyon dolar daha bulunuyor.
McKibbin açıklamasında, “Pandeminin sonuna yakın dahi değiliz” dedi.
O hisseler yeniden ralli beklentisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bizim başımızda Reis ve Bahçeli var.o yüzden güven ortamı olduğu için ırak ve libyada başarılar olduğu için terörisitlere gömdümüz için borsalarımız çoşmaktadır.bizim beklentilerimiz var.AB ve ABD ülkeleri ise ölüm ve kalım savaşı vermektedir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:04)