E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de Federal Açık Piyasa Komitesi içerisinde bulunduğumuz hafta Haziran ayı toplantısını gerçekleştirecek. Yatırımcıların gözü kulağı ise ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarında olacak. Ülkede sert bir biçimde artan enflasyonun kalıcı olup olmadığı sorusuysa en önemli gündem maddesini teşkil ediyor.
Çarşamba günü toplanacak FED komitesi iki gün boyunca ABD ekonomisinin bu büyük sorusuna cevap arayacak. MarketWatch’un haberine göre toplantı sonucunda hiç kimse önemli bir karar değişikliğine gidileceğini öngörmüyor. Ancak FED toplantısı yine de hisse senetleri ve tahvil piyasasında önemli değişikliklere gebe olabilir.
FED toplantısı, geçen yılki Kovid pandemisinin kurtulan ve aşı dağıtımının hızlanmasıyla normale dönmeye başlayan ekonomi için fiyatlandırma baskılarının arttığı bir dönemde yapılıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Çalışma Bakanlığı’nın yayınladığı en son tüketici fiyat endeksi raporları Mayıs ayında hayat pahalılığının arttığını ve enflasyonun 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak %5’e tırmandığını gösterdi.
Forex.com’un Borsa Araştırmaları Küresel Başkanı Matt Weller Cuma günü açıkladığı araştırma raporunda, “Asıl kritik soru enflasyondaki yükselişin geçici mi olduğu yoksa yüksek fiyatların psikolojik olarak yerleşik hale mi geleceği riskidir” ifadelerine yer verdi.
Sabit gelir piyasasında hali hazırda enflasyona ilişkin göstergeler ortaya çıkmış olabilir. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri ve 30 yıllık ABD Hazine bonoları getirileri Mart ayı başlarından bu yana en düşük seviyelere geriledi.
Hazine ve hisse senetleri piyasalarındaki yatırımcılar enflasyondaki yükselişin pandemi sonrasında bozulan arz zinciri dengesi nedeniyle gerçekleştiğini düşünüyor. Geçtiğimiz yıl pandemiyle birlikte düşen fiyatların yıllık istatistiksel baz etkisi de kısa süreli enflasyon görüşünü destekliyor. Ancak yine de enflasyonun ne kadar geçici olduğu tam olarak belli değil.
Enflasyonun geçici olmasına ilişkin beklentiler zaman aralığı konusunda kesin değil. Yüksek enflasyonun aylarca mı yoksa yıllarca mı süreceği konusunda bir kesinlik yok. MarketWatch yazarı Mark DeCambre konuyla alakalı, “Piyasa katılımcıları ve FED varlık fiyatlarını baltalayan enflasyona karşı sabrını kaybetmeden önce yüksek enflasyon seviyelerinin ne kadar tolere edilmesi gerekiyor?” sorusunu soruyor.
Stifel Baş Ekonomisti Lindsey Piegza Cuma günü konuyla ilgili yorumlarında, “2021’in sonuna ve 2022’ye doğru ilerlerken politika yapıcılar enflasyonun %2 hedeflerine yakın bir şekilde gerilemesini beklemeye devam ediyor. Bu mesaj muhtemelen gelecek hafta (16-17 Haziran) gerçekleşecek toplantıda da yinelenecektir. Bununla birlikte ABD ekonomisi açık bir şekilde momentum kazanıyor. İş piyasası bir ayda 500 bin istihdam kazandı. Buna karşın Haziran ayında hiçbir düzenleme beklenmiyor ya da politika düzenlemelerine ilişkin hiçbir zaman çizelgesi açıklanmıyor. En azından bazı FED üyelerinin önümüzdeki aylarda acil durum önlemlerinin geri alınması konusunun tartışmaya açılması için baskı yapması bekleniyor” ifadelerine yer verdi.
Bazı borsacılar, analistler ve ekonomistler, FED’in salgının en kötü döneminde uygulanan aylık 120 milyar dolarlık varlık alımı tedbirlerini 2021'in sonuna doğru azaltmaya başlayacağı görüşünü dile getirmeyi hedefleyeceğini düşünüyorlar.
FED, Haziran ayında yükselen enflasyon hakkında bazı açıklamalarda bulunabilir ve Ağustos veya Eylül'e kadar piyasa teşviklerinden geri dönüş için çalışmaya başlayabilir.
Artan enflasyon karşısında, işgücü piyasasındaki toparlanmanın çalışan talebine göre hala sallantıda görünmesi, beklenenden daha zayıf gelen Mayıs ayı istihdam raporu ve geçen hafta 9,3 milyona ulaşan rekor açık istihdam pozisyonları hesaba katıldığında, FED’in bu ortamda herhangi bir düzenlemeye gitmesi de zor gözüküyor.
LPL Financial’ın Sabit Getiri Stratejisti Lawrence Gillum, piyasanın burada yapmak istediği en önemli şeyin FED’in piyasa desteklerini sınırlamasında zamanlamayı yakalamak olduğunu söyledi. Gillum ayrıca, özellikle merkez bankasının 40 milyar dolarlık mortgage destekli menkul kıymetlerinin tahvil alımı sınırlamalarının önemli olacağını, zira konut piyasasının aşırı ısınmış halde görüldüğüne de dikkat çekti.
Gillum, “Emlak piyasasının hiçbir açıdan desteğe ihtiyacı olmadığı bir ortamda FED neden her ay 40 milyar dolarlık mortgage destekli menkul kıymetler almaya devam ediyor? Bununla ilgili bir açıklama olacak mı? Muhtemelen olmayacak” dedi.
Ayı piyasasında hayatta kalmanın 3 yolu
Borsalar kötü haberleri bekliyor
Hangi destek seviyesi izlenmeli! Yatırımcılara öneriler
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:37)