E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar ekonomik zayıflığın kokusunu aldı---

Borsalar ekonomik zayıflığın kokusunu aldı

Borsalar ekonomik zayıflığın kokusunu aldı
09 Temmuz 2024 - 10:50 borsaningundemi.com

ABD hisse senedi piyasasının genişliği yatırımcılar için korkutucu seviyeye ulaştı.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine dair korkular, hisse senedi piyasasının genişliğinde de kendini gösteriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasasının genişliği, yatırımcıların ‘ekonomik zayıflığın kokusunu almasıyla’ çoktan zirveye ulaşmış olabilir.

Yükseliş-düşüş çizgisi

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, S&P 500 Pazartesi günü yaklaşık altı ayın en uzun galibiyet serisini elde etti ve bir kez daha endeksin yükselişine öncülük eden hisse senetleri, dünyadaki en büyük teknoloji şirketlerinden bazıları oldu.

BTIG Baş Piyasa Teknisyeni Jonathan Krinsky, paylaştığı notta, ABD hisse senedi piyasasının son 12 aydaki genişliğinin yaklaşık iki ay önce zirveye ulaştığını ve gecikmelerin muhtemelen yatırımcıların potansiyel bir ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişelerini yansıttığını ifade ediyor.

Krinsky, S&P 500’e yönelik kümülatif yükseliş-düşüş çizgisinin (Advance-Decline line - A/D çizgisi) yani yükselen ve düşen hisse senetlerinin sayısı arasındaki farkı ölçen borsa genişlik göstergesinin, Mayıs ayının başlarında en yüksek seviyesine ulaştığını yazıyor.

A/D çizgisi, yükselen hisse senetlerinin sayısı düşen hisse senetlerinin sayısını aştığında yukarıya doğru yöneliyor ve düşen Hisse senetlerinin sayısı, yükselen hisse senetlerinin sayısını aştığında düşüyor. Artan bir A/D çizgisi, güçlü piyasa genişliğini gösterirken azalan bir çizgi borsadaki daralmayı temsil ediyor.

Yükseliş trendinin sonu mu?

Endeks yükselirken A/D çizgisi düşüyorsa bu daha az hisse senedinin yükselişe katıldığını gösteriyor; bu da endeksin yükseliş trendinin sonuna yaklaştığının bir işareti olarak kabul ediliyor.

Krinsky, 1990'larda S&P 500'ün kümülatif A/D çizgisinin 1998 baharında zirveye ulaştığını ve bu zirveyi o yılın Temmuz ve Ekim ayları arasında yüzde 22'lik bir düşüşün takip ettiğini belirtiyor. Stratejist, “Dolayısıyla genişlik farklılığının hisse senetleri için orta vadede bir sonucu oldu” diyor ve S&P 500'ün ‘dot-com balonu’nun zirvesini iki yıl boyunca göremediğini belirtiyor.

Elbette Krinsky, borsada 1998'deki düşüşün tam olarak tekrarlanacağını öngörmüyor ancak S&P 500'ün kazananları ile kaybedenleri arasındaki farkın uzun süre devam edebileceğini düşünüyor. 1998'deki düşüş, petrol fiyatlarının hızla düşmesi, Asya ekonomik krizi, Rusya'nın borç temerrüdü ve ‘Uzun Vadeli Sermaye Yönetimi’ndeki patlamanın ortasında geldi.

S&P 500'ün A/D çizgisi, endeksin son iki ayda birçok rekor seviyeye yükselmesine rağmen Mayıs ayından bu yana düşüş gösteriyor. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, Cuma günü büyük borsa endeksi 2024'teki 34. rekor kapanışını gerçekleştirirken Nasdaq bu yıl tüm zamanların 24. kapanış zirvesini kaydetti.

Piyasa ekonomik zayıflığın kokusunu alıyor

Krinsky, “Daralan borsa rallisine bakmanın bir başka yolu da, S&P 500 eşit ağırlık endeksinin tipik piyasa değeri ağırlıklı S&P 500 endeksine oranını ve bunların 2 yıllık Hazine getirisiyle olan ilişkisini incelemektir” diye ekliyor.

Geçen sonbahardan farklı olarak, 2 yıllık getirilerdeki düşüş, eşit ağırlıklı S&P 500'ün piyasa değeri ağırlıklı muadillerine göre kabaca yüzde 5 daha iyi bir performansla karşılandığı dönemde, 2 yıllık getirilerdeki son düşüşte ise tam tersi yaşanıyor . Krinsky, Invesco S&P 500 Eşit Ağırlıklı ETF’inin (RSP), S&P 500 ETF Trust (SPY) ile karşılaştırıldığında 'serbest düşüşte’ olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Geçen Ekim ayında, 2 yıllık getiriler 18 Ekim'de zirveye ulaştı. RSP/SPY oranı birkaç hafta sonra dibe vurdu ve ardından faiz indirimi ihtimalleri arttıkça yıl sonuna doğru toparlandı. Ancak bu sefer 2 yıllık getiriler Nisan ayı sonlarında zirveye ulaştı ancak RSP/SPY oranı düştü.”

Krinsky, "Bunun muhtemel sebebinin piyasanın, beklenen faiz indirimlerini bastıracak ekonomik zayıflığın kokusunu alması olduğunu düşünüyoruz" diyor.

Çalışma Bakanlığı Cuma günü, ABD ekonomisinin geçen ay beklentilerin biraz üzerinde 206.000 yeni iş eklemesine rağmen işsizlik oranının yüzde 4,1'e yükseldiğini bildirdi; bu, Fed'i faiz indirimine başlamaya zorlayabilecek iş gücü piyasasındaki bir zayıflığın işareti olarak kabul ediliyor.

CME FedWatch Aracına göre, Fed fonu vadeli işlemleri, merkez bankasının Eylül ayında gösterge faiz oranını yüzde 5,25 - 5,5 olan mevcut hedef aralığına göre çeyrek puan düşürme ihtimalinin yüzde 73,6 olduğunu gösteriyor.

Resesyon yolculuğu borsalarda çöküşü de beraberinde getirecekResesyon yolculuğu borsalarda çöküşü de beraberinde getirecek

 

Olası bir resesyon borsaları yarıya indirebilirOlası bir resesyon borsaları yarıya indirebilir

 

Yılın ikinci yarısında borsada 'büyük yükseliş' beklentisiYılın ikinci yarısında borsada 'büyük yükseliş' beklentisi

 

Bank of America: Borsa zirveye yaklaşıyorBank of America: Borsa zirveye yaklaşıyor

 

Biden’ın yarıştan çekilmesi borsaları nasıl etkiler?Biden’ın yarıştan çekilmesi borsaları nasıl etkiler?

 

‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)