E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar düşüşteyken emeklilik doğru mu?---

Borsalar düşüşteyken emeklilik doğru mu?

Borsalar düşüşteyken emeklilik doğru mu?
31 Ağustos 2022 - 14:38 borsaningundemi.com

Hisse senetlerinin düşük performans gösterdiği dönemler emeklilik birikimlerine zarar verebilir. Uzmanlar emeklilik için en doğru zamanın borsaların yükseldiği dönemler olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasaların karışık olduğu dönemlerde emekli olmak her zamankinden daha zor bir karar haline geldi. Ekonomistler ve servet danışmanlığı emekliliğin ilk birkaç yılındaki piyasa performansının, birikimin sürdürülebilirliği üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olacağına dikkat çekiyor. Zira portföylerdeki birikim ne kadar büyük olursa, piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenme olasılığı da bir o kadar artıyor.

Ancak Wall Street Journal’ın haberinde emekliliğin her zaman için boğa piyasasına denk gelecek şekilde zamanlamanın mümkün olmadığına dikkat çekiliyor. Bununla birlikte haberde yer alan bir araştırma yakın zamanda emeklilik planları olanları rahatlatacak nitelikte. Haberde, 1926’dan bu yana piyasalardaki en kötü zamanlarda bile emekli olanların bazı temel planları uygulayarak emeklilik birikimlerini 30 yıl boyunca devam ettirebildirdiklerini gösterdi. WSJ haberi ayrıca ABD’de 2008 Küresel Finans Krizi sırasında dahi emekli olanların paralarını iyi yönetmek koşuluyla iyi bir iş çıkarabildirdiklerini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre portföylerin genellikle en büyük olduğu dönem olan emekliliğin başlangıç yıllarında borsalarda negatif getiriler emeklilik hedeflerinin büyük oranda zarar görmesine sebep olabilir. Zira piyasa kayıplarının ve para çekme işlemlerinin bileşimi portföyü geçmiş yıllara göre çok daha savunmasız bir konuma çekme eğilimi gösteriyor.

American Collage’da finansal hizmetler alanında profesör olan ve emeklilik konusunda yazdığı kitaplarla bilinen Wade Pfau konuyla ilgili açıklamasında, “Emekli olunduktan sonraki beş yıl emeklilikte sürdürülebilir bir hayat tarzı belirlemek için kritik bir öneme sahiptir” ifadelerine yer verdi.

Haberde 62 yaşında 1 Ocak tarihinde 1 milyon dolarlık yatırımı ile ABD’de emekli olan ve yıllık %4 kuralı ile hayatını geçirmek isteyen bir kişiyi ele alınıyor. Söz konusu yüzde 4 yaklaşımı emekliliğin ilk yılında bakiyenin yüzde 4’ünün harcanmasını ve sonraki yıllarda da enflasyon hesaba katılarak bu tutarın yeniden ayarlanmasını belirtiyor.

Portföyünden yüzde 4 çeken emeklinin elinde 40 bin dolar olacak ve yatırım hesabında da 960 bin dolar kalacaktır. Ancak bu yıl ABD borsalarının %15 değer kaybetmesinin ardından söz konusu birikim 816 bin dolara düşecektir. İki yıl daha benzer bir şekilde para çekilmesiyle kayıpların yüzde 15’e ulaşmasıyla on biriktirmesi onlarca süren yatırım kısa bir sürede 527 bin dolara iner.

Buna karşılık, 1 milyon dolar ile emekli olan ve borsalarda %15 yıllık kazanç gören 62 yaşındaki bir kişi, üç yıl boyunca 40.000 dolarlık para çekme işleminden sonra yaklaşık 1,36 milyon dolara sahip olacaktır.

Emeklilik dönemi yatırımcılar için önemli bir gösterge olsa da tarihsel veriler kötü zamanda emekli olanların da portföylerini toparlayabildiğini gösteriyor.

1 Ocak 2007’de 1 milyon dolar ile emekli olan ve emeklilik yatırımlarının %50’sini hisse senetlerine ayran bir kişi Küresel Finans Krizi’nin tarihin en uzun boğa piyasasını ve düşük enflasyon ortamını da gördü. Bu sebeple kriz sonrasında 2 yıl sonra 874 bin doları kalan emeklinin portföyü bugünse 1,63 milyon dolar olarak hesaplanabilir.

Pfau konuyla ilgili açıklamasında, “2008 yılında panik yapmayıp hisselerinizi satmadıysanız bugün iyi durumdasınızdır” ifadelerine yer verdi.

Zorlu dönemlerde emeklilik konusunda alınması gereken bir diğer önemli dersse harcamaların karışık piyasa dönemlerinde mümkün olduğunca kısılması. Morningstar Kişisel Finans Direktörü Christine Benz, portföyler düşmeye devam ederken aşırı harcama yapmanın, toparlanma dönemlerinde portföyün kendi kendini iyileştirmesine daha az imkan sağlayacağını söyledi.

Emekli olmak için en kötü yıllar 1960’ların sonlarıydı. Piyasalar 1969 ve 1973 yıllarında ardı ardına ayı piyasalarına maruz kaldı ve yıllarca süren enflasyon portföyleri etkisi altına aldı. Pfau eğer ekonomistlerin öngördüğü gibi önümüzdeki yıllarda borsalar düşmeye devam ederse ve enflasyon yüksek kalırsa emeklilik yatırımlarının kusursuz bir fırtınayla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor. Bu süreçten en az etkilenmek için emeklilerin uygulayabileceği bazı yöntemler de mevcut:

Borsalar düşerken harcamalarınızı kısın

Pfau %4 kuralının 1926 yılından bu yana otuz yıllık süre boyunca emeklileri paralarının tükenmesinden koruduğunu belirtiyor. Ancak yatırım uzmanı portföyün zarar gördüğü herhangi bir yılın ardından emeklilerin harcamalarında enflasyon ayarlamalarından vazgeçmesini öneriyor.

“Harcamalardaki çok küçük değişikliklerin çarpıcı etkileri vardır” diyen Pfau piyasalardaki düşüş dönemlerinde harcamaların kısılmasını tavsiye ediyor.

Örneğin 1966 yılında emekli olan bir kişi yüzde 4’lük harcama yaparak 30 yıl sonra emeklilik yatırımlarını bitirirdi. Ancak aynı kişi %3,8 harcama yapmış olsaydı 30 yıl sonra orijinal birikimine yakın bir varlığa sahip olurdu.

Volatiliteyi yönetin

Emeklilik hayatına başlayanlar birikimlerinin büyümesine yardımcı olmak amacıyla hisse senetleri için %40 ila %60 oranında bir yatırım gerçekleştiriyor.

Pfau’nun da dahil olduğu 2014 yılında yapılan bir araştırma ise emeklilik hayatına %20 ila %30 arasında hisse senediyle başlayıp daha sonra kademeli olarak %50 ila %70 seviyesine yükseltenlerin %4 harcama kuralıyla son 30 yılda en yüksek birikimi elde ettiğini gösteriyor.

Araştırmaya göre, hisse senetlerini %60'tan %30'a indirgeyen farklı bir yaklaşım benimseyenlerinse, en kötü durum senaryolarında 28 yıl sonra paralarını tüketmesi muhtemeldir.

Bununla birlikte, emekliliğe hisse senetleri ağırlıklı başlama ve zaman içinde bu hisse yatırımını azaltma konusundaki geleneksel yaklaşım, Hisse senetlerinin emekliliğin ilk yıllarında iyi performans göstermesi durumunda öne çıkmaktadır. Ancak borsa yatırımlarına düşükten başlamak, yatırım uzmanına göre emeklilerin finansal kayıplara karşı en savunmasız olduğu ilk yıllarda aşağı yönlü daha fazla koruma sağlıyor.

Diğer yatırım araçlarını kullanın

Piyasalar düştüğünde, hisse senetlerini zararına satmak yerine, tam kapsamlı hayat sigortası olan emekliler, hayat giderlerini karşılamak için poliçelerinden çekilebilirler. Başka bir seçenekse, ters mortgage kredi limiti ile konut sermayesine girmektir. Pfau, ters mortgage seçeneklerinde yüksek ücretler gibi dezavantajları bilmek gerektiğini ve bu nedenle artıların ve eksilerin dikkatlice tartılmasını öneriyor.

FED borsaları düşürmek istiyor

 

Avrupa'da enflasyon rekor kırdı

 

Borsada kazanmak istiyorsanız bu aralar hiçbir şey yapmayın

 

FED’in faiz politikası nasıl para kazandırır?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)