E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsalarda patlayan boğa piyasasına rağmen birçok yatırımcı hisse senetlerinin ne zaman kötüye gideceği konusunda endişeli.
ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500, 2022 yılındaki dip noktasına göre %48’lik yükseliş gösterdi. Fakat borsalar kısa vadede inanılmaz derecede öngörülemez olabilir. Dolayısıyla mevcut boğa piyasasının ne kadar süreceğini kimse tahmin edemez. Düşüşler piyasa döngülerinin doğal bir parçasıdır. Bu nedenle bir noktada ayı piyasasının kaçınılmaz olduğu da biliniyor.
Borsalarda birçok farklı sebeplerden volatilite dönemleri ve çöküşler meydana gelebilir. Çöküşler genellikle kısa sürede meydana gelen dik düşüşleri ifade eder. Örnek vermek gerekirse S&P 500 Endeksi 2020’nin başlarında birkaç hafta içerisinde %30’luk bir düşüş kaydetmişti.
Bir sonraki çöküşün ne zaman gerçekleşeceğini bilmenin bir yolu bulunmuyor. Bununla birlikte Motley Fool’u n haberinde yatırımcıların bu çöküşlerden mümkün olduğunca korunması için düşüşlerin ne anlama geldiği aktarılıyor.
Piyasa çöküşleri sırasında paranız nereye gider?
Birçok yatırımcı için borsa düşüşlerinin en kafa karıştırıcı yönlerinden birisi hisse senetlerine yatırdığınız paranın gerçekte nereye gittiğidir. Yatırım hesabınızda belirli bir miktar para varsa ve bu bakiye piyasa çöküşleri sırsında düşerse o paraya ne olur?
Her ne kadar kafa karıştırıcı gözükse de aslında bu para hiçbir yere gitmez. Piyasa çöküşleri sırasında para kaybediyor gibi görünseniz de gerçekte olan satın aldığınız hisse senetlerinizin değer kaybetmesidir.
Örneğin hisse başına 100 dolardan 10 hisse satın aldığınızı düşünün. Dolayısıyla yatırım hesabınızdaki toplam miktar da 1000 dolar olacaktır. Eğer hisse senedinin fiyatı 80 dolara düşerse portföyünüz değeri de bununla birlikte 800 dolara gerileyecektir. Eğer satışa geçmeyi tercih ederseniz 200 dolar kaybedersiniz. Zira hisse senetlerini satın alırken 1000 dolar harcadınız, satarken ise sadece 800 dolar kazandınız. Kaybettiğiniz 200 dolarsa bu rakamın başka bir yatırımcıya gittiği anlamına gelmez. Daha ziyade yatırımlarınız artık ilk satın aldığınız zamanki kadar değerli değildir.
Buradaki kilit unsursa satışa geçmeyi tercih etmektir. Satmak yerine hisse senetleriniz elinizde tuttuğunuz ve piyasanın toparlanmasını beklediğinizi düşünün. Sonunda hisse fiyatları 100 dolara geri döndüğünde bakiyeniz 1000 dolarlık başlangıç noktasına geri dönecektir. Bu noktada satış yaparsanız hiçbir şey kaybetmemiş olursunuz.
Borsada paranızı korumanın en basit yolu
Bir sonraki çöküşün ne zaman gerçekleşeceğini kimse bilmiyor. Ancak bu çöküşe hazırlanmaya başlamayacağınız anlamına gelmez. Bu sayede bir çöküş gerçekleştiğinde hazırlıklı olabilirsiniz.
Motley Fool haberine göre paranızı her türlü piyasa oynaklığına karşı korumanın belki de en basit yolu al ve tut yaklaşımını benimsemektir. Yatırımlarınız satmadığınız sürece teknik olarak borsada para kaybetmezsiniz. Hisse senetlerinizi piyasa toparlanana kadar elinizde tutarsanız varlıklarınızı değerinde geri kazanabilirsiniz.
Bu noktada önemli olansa piyasadaki türbülansları atlatma yeteneğine sahip güçlü hisse senetlerine yatırım yaptığınıza emin olmaktır. Hisse senetleri muhtemelen kısa vadeli iniş ve çıkışlar geçirecektir. Ancak arkalarındaki şirketler sağlıklı olduğu sürece piyasa kaçınılmaz olarak toparlandığında geri dönüş yapma olasılıkları da çok daha yüksek olur.
Bu süreç bazen göz korkutucu olabilir. Özellikle de kimsenin bir sonraki gerilemenin tam olarak ne zaman yaşanacağını bilmiyorsa. Ancak kaliteli hisse senetlerine yatırım yaparak ve bu yatırımları uzun vadede elde tutarak en ciddi çöküşler sırasında bile iyi bir konumda olduğunuzu düşünerek rahat hissedebilirsiniz.
Borsaları tehdit edebilecek 3 büyük risk
Fed, para politikasının sınırlı etkisi olduğunu kabul etmeye başlıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:59)