E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsa çöküşleri yatırımcılar için oldukça yıkıcı olabiliyor. Hisse fiyatları ise çöküş dönemlerinde sert düşüşler gösteriyor. Hiçbir hisse bu tür bir çöküşe karşı garantili güvenlik sağlamazken, hisse piyasalarının bazı alanları borsa çöküşü döneminde diğer alanlara kıyasla daha iyi performans gösteriyor. Peki borsa çöküşü dönemlerinde enerji hisselerine yatırım yapmak koruma sağlıyor mu?
Ekonomik döngü ve enerji hisseleri
Enerji sektörü oldukça döngüsel. Enerji talebi ekonomi büyüme gösterdiğinde artıyor. Bunun sonucunda da petrol ve doğalgaz gibi enerji emtialarının fiyatı yükseliyor. Yükselen fiyatlar da enerji üreticilerinin daha fazla petrol kuyusu kazarak üretimlerini artırmasına neden oluyor. Bu şekilde ise talep karşılanmaya çalışılıyor. Ancak ekonomide büyüme dönemleri sonsuza kadar devam etmiyor.
Motley Fool’un haberine göre, ekonomide geri çekilme ve resesyon görüldüğünde, bu durum borsalarda bir düzeltmeye yol açıyor. Bu süreçte ise ekonominin gidişatına karşı hassas olan sektörlerdeki şirketlerin hisseleri düşüşe geçiyor. Enerji sektörü ise resesyon dönemlerinde borsalarda görülen düşüşe karşı oldukça hassas. Ekonomi durgunluk sürecine girdiğinde enerjiye yönelik talep düşüyor ve bunun sonucunda emtia fiyatları ve enerji hisselerinde sert düşüşler görülüyor.
Geçmişte yaşanan resesyonlarda, petrol fiyatı, S&P 500 ve enerji hisseleri görece benzer bir şekilde düşüşe geçti. Dahası enerji hisselerindeki düşüşün genellikle S&P 500’deki düşüşe kıyasla daha sert olduğu görüldü. Örneğin borsagundem.com'un derlemesine göre, geçtiğimiz yıl korona virüs pandemisinin neden olduğu borsa çöküşünde enerji hisseleri neredeyse %60 düşüş yaşarken, S&P 500’deki düşüş %30 seviyesindeydi. Petrol fiyatındaki oldukça sert düşüş bazı petrol şirketlerine o kadar büyük bir darbe vurdu ki, iflas açıklamaları ortaya çıktı. Şirketlerin hissedarları ise kayıp yaşadı.
Arz talep dengesi
Ekonominin geneli ve enerji sektörü arasında oldukça yakın bir ilişki olsa da enerji sektöründeki döngü, ekonomideki genel döngüden çok daha kısa olabilir. Enerji üretiminde arz talebin üzerinde artış gösterdiğinde petrol fiyatları düşüşe geçer ve bununla birlikte enerji hisselerinde de benzer bir düşüş görülür. Bu durum ise ekonomik büyüme ve borsalarda boğa piyasası dönemlerinde bile gerçekleşebilir.
Benzer bir durum 2015 ve 2016 yıllarında petrol fiyatları ve enerji hisseleri, ekonomi oldukça iyi giderken ve borsalarda yükselişler görülürken gerçekleşti. Bunun ardındaki neden ise ABD’nin petrol şirketlerinin her şeye rağmen üretimi artırma hedefiyle arzı giderek yükseltmiş olması. Bu strateji nedeniyle ABD’nin petrol çıktısı Rusya ve Suudi Arabistan gibi küresel liderlerin pazar payını alacak kadar arttı.
Bunun sonucunda Suudi Arabistan’ın liderliğinde OPEC piyasayı petrole boğdu ve ham petrol fiyatları çakılırken enerji hisselerini de beraberinde düşürdü. Petrol piyasasında görülen bu düşüş aynı zamanda enerji sektöründeki bazı şirketlerin iflasına da yol açtı. Diğer yandan petrol fiyatlarındaki düşüş, ucuz petrol sağlayarak ekonomiyi destekledi ve borsalara yükseliş için yeni bir neden verdi.
Güvenli liman arayanlar başka seçenekleri değerlendirmeli
Enerji sektörü oldukça döngüsel. Bu nedenle enerji hisseleri derin ekonomik resesyon dönemlerinde düşüşe geçiyor. Resesyonlar ise borsalarda çöküş yaşanması için tipik bir katalizör görevi görüyor. Bu nedenle borsa çöküşü döneminde enerji hisselerini portföylerde bulundurmak güvenli değil çünkü bu hisseler, borsaların genelinden çok daha ser düşüşler yaşıyor.
Bilanço sezonunun başlamasıyla fiyatlamalar ayrışıyor
Bakır fiyatları, 10 bin doların altına geriledi
Küresel piyasalarda haftanın son günü satış ağırlıklı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:41)