E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Londra’nın en büyük borsa mecraları, Brexit acil durum planlarını devreye sokmaya hazırlanıyor. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin çerçevelerinden ayrılmasının, yatırımcıların AB hisselerini nerede alıp satabileceğine yönelik radikal bir değişim getirmesinden korkuluyor. Geçtiğimiz hafta açıklama yapan London Stock Exchange, Kasım ayı sonunda AB hisselerinin alım satımının yapılabilmesi için Amsterdam’da bir şube açacağını söyledi.
Rakibi Aquis Exchange ise 11 Kasım tarihinde, daha önce yalnızca Londra’da erişilebilen hisseleri Fransa’daki platformuna ekleyecek. Harekete geçmeden önce, yatırım bankaları ve üst düzey yatırım müşterileri Londra ve Brüksel’in, Avrupa’nın sınırlar ötesi hisse alım satımlarının Ocak ayından sonra da mevcut sisteminde kalmasını sağlayacak bir anlaşmaya varmasını umuyorlar.
Ancak bir bölünmeyi engellemek amacıya, AB’nin İngiltere’yi ve borsalarını, “denk” koşullar altında işleyen bir sistem olarak tanıması gerekiyor. 90 günden az süre kalmışken, iyimserlik tükeniyor. Aquis Exchange’in Başkanı Alasdair Haynes, “bir denklik olmayacak. Bunun olacağını düşünenler boş bir hayale kapılmış” dedi. Avrupa piyasasının %5’ine sahip olan Aquis Başkanı Haynes, “insanlar işlerini taşımaya hazırlanıyor” ifadesini kullandı.
Londra, Avrupa’nın en büyük borsa merkezi ve günlük 40 milyar dolarlık piyasaların %30’unu kapsıyor. Ancak denklik olmadan bu işlemlerin bir bölümü, Amsterdam ve Paris gibi şehirlere taşınacak, zira AB kurumlarının Londra’da işlem yapması yasaklanacak. En büyük ABD ve Avrupa yatırım bankaları hala bu durumu tersine çevirmek için siyasilerle görüşmeler yürütüyor.
Amsterdam merkezli Optiver’in Nakit Piyasası Başkanı Edward Monrad, “küresel sermaye piyasalarına erişimimizin olmasını tercih ederiz” dedi. Açıklamasının devamında “bir noktaya kadar, herkesin bir b planı var ancak eğer bölünme gerçekleşecekse, likidite de bölünecek ve bu yatırımcılar için kötü olacak” ifadelerini kullandı. Bu konu AB’nin “hisse işlemleri yükümlülüğü” yasası olarak bilinen piyasa kuralları nedeniyle ortaya çıktı. Bu kural yatırımcıların hangi mecralarda likit hisse işlemlerini yapabileceğini belirliyor. Kurallar İngiltere’de de kabul edilecek zira AB’nin tüm finansal piyasalar standartlarının uygulanacağına dair söz verildi.
İngiltere ve Avrupa Birliği’nde listelenen birçok hisse her iki tarafta da işlem görebilecek ve potansiyel olarak iki daha küçük piyasa yaratacak. Rosenblatt Securities’in Piyasa Analisti Anish Puaar, İngiltere’nin pozisyonuna dair belirsizliğin, hazırlık yapmayı güçleştirdiğini söyledi. Puaar, “bu kararın piyasalar için doğru olanı göz önünde bulundurarak değil, siyasi düşüncelerle verileceğinden korkuluyor” dedi. Bir çok kişi için bu değişim gönülsüzce yapılıyor.
CBOE Europe Başkanı David Howson, “likiditeyi bu şekilde taşımak zorunda kalmak umduğumuz bir sonuç değildi, piyasalara güçlük getirdi” dedi. Londra’nın en büyük borsa işlem mecralarından olan grup, alternatif AB mecrasını geçtiğimiz yıl açtı ancak yatırımcılar daha büyük olan Londra piyasasına yöneldiği için ilgi düşük kaldı. CBOE şimdiden rekabetle karşılaşıyor. Şirketin pazar payı, yılın ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,4 düşüş gösterdi. Howson, “aynı zamanda Brexit’in ulusal borsalara dönüşü tetiklemeyeceğinden ve son on yılda Avrupa borsalarına getirdiğimiz rekabetçiliği ortadan kaldırmayacağından emin olmalıyız” dedi.
Yöneticiler ve analistler Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre’yi işaret ederek, ülkenin “denklik” statüsünün geçtiğimiz yıl Brüksel tarafından iptal edildiğini hatırlatıyor. Bu durum sürecin ne derece siyasileşebileceğini gösteriyor. Londra ve Brüksel ticaret ve gelecekteki ilişkilerin diğer boyutlarıyla ilgili anlaşmaya varsa bile, AB hisse işlemlerinde İngiltere’ye denklik vermeyebilir. Haynes, “AB bunu şirketleri İngiltere’den çekmek için ele bir kez geçecek bir fırsat olarak görüyor ve eğer kartlarını doğru oynarsa başarılı olacak” dedi.
Bu durum, AB piyasa düzenleyicisi Esma’yı ve İngiltere’deki dengi Financial Conduct Authority (FCA)’i bölünmenin en kötüsünü dengeleyebilmek için kurallarını gözden geçirmek zorunda bırakabilir. Esma’nın Başkanı Steven Maijoor, geçtiğimiz hafta kurumun AB hisselerinin nerede işlem görebileceği konusunda belirgin bir açıklama beklediğini söyledi. FCA belirgin bir açıklama konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Bazıları için denklik konusundaki belirsizlik aynı zamanda İngiltere ve AB arasındaki daha felsefi farklılıkları yansıtıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:08)