E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel bir pandeminin ardından, finansal piyasalar 2021 yılına bir déjà vu hissiyle başladı. Tıpkı 12 ay önce olduğu gibi, tahviller ve hisseler Ocak ayına yüksek fiyatlarla başladı. Korona virüsün insani ve ekonomik sonuçları, iyileşmesi uzun zaman alacak yaralar açtı. Ancak piyasalar için 2020, korona virüs yayılmaya başladığında, Mart ayında yaşanan korkutucu düşüşlerin ardından oldukça güçlü bir final yaptı. Geçtiğimiz yılın başından sonuna kadar borsalarda kalan yatırımcılar, ABD hisseleri ve küresel hisselerde iki haneli getiriler elde ederken, tahvil piyasalarından da güçlü kazançlar sağladı.
ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 geçtiğimiz yıl boyunca %16’lık yükseliş gösterirkeni MSCI World Index %14’ün üzerinde artış sağladı. Bloomberg Barclays Global Bond Index ise tüm yıl yaklaşık %9 yükseldi.
JPMorgan Asset Management’ın Baş Stratejisti David Kelly, “bir yıl önce aşırı olduğu düşünülen değerlemeler şimdi daha yüksek” dedi. Açıklamasının devamında, “hisseler ve tahviller için değerlemeler bir yıl önce olduğundan daha yüksek. Yatırımcıların aynı zamanda, şaşırtıcı şekilde iyi portföy getirilerinin ardından, varlık fiyatlarının yüksek olduğunu fark etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Piyasalardaki trend, devam eden düşük faiz oranlarının yatırımcıları hisselere ve yüksek getiri sağlayan, düşük kredi kaliteli kurumsal tahvillere yönelteceği beklentileri nedeniyle birçok yönden makul bir balon. Citi Private Bank stratejistleri, “dünyanın yatırım sınıfı borçlarının beşte dördü, %1 ya da daha az getiri sağlıyor” dedi. Açıklamanın devamında, “verimli varlıklara yatırım, gerçek getiri sağlamak için gerekli. Bu özellikle hisse piyasası için iyi” ifadeleri kullanıldı. Yüksek hisse fiyatları ve değerlemeleri, 2021’de karlar ve ekonomik büyüme için boğa piyasası taraftarı bir görünüm oluşturuyor. Bu algıya, aşının toparlanmaya sağlayacağı katkı da destek veriyor.
Financial Times’ın haberine göre, hükümetlerin ve merkez bankalarının desteği de aynı zamanda 2021 yılında büyük ölçüde devam edecek ve tüketiciler ile şirketler karantina birikimlerini harcamaya başlayana kadar açığı kapatacak.
Kelly, “pandeminin yarattığı belirsizlik ortadan kalkıyor ve bu süreçte bastırılan devasa taleple 2020’nin ikinci yarısında küresel toparlanma görülecek” dedi.
Stratejistler bunun yatırımcıların yüksek değerlemelere sahip ABD şirketlerinin hisselerinden, gelişen ülke piyasalarına, bankacılık ve enerji gibi döngüsel sektörlere ve küçük ila orta sermayeli şirketlere yönelmeleri gerektiği anlamına geldiğini söylüyor.
Bu değişim şimdiden başladı ve hisse piyasalarında liderlik, pandemi kazananlarının dışındaki şirketleri de kapsamaya başladı. Kasım ayından bu yana, pandeminin geride kalan hisselerine ve tahvillerine yönelik bir ilgi mevcut. Ancak toparlanma gösteren ekonomik aktivitenin, daha uzun süre düşük kalacak faiz oranlarına ihtiyacı var. Aynı zamanda, merkez bankalarının tahvil alım programlarını ne kadar süreyle devam ettireceğine yönelik belirsizliğin de ortadan kalkması gerekiyor. 2021 yılında küresel ekonomi IMF’nin %5,2’lik büyüme beklentisini karşılar ya da aşarsa, bu oldukça önemli bir konu olacak.
Merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesi, tüm finansal sistemde riskleri önemli derecede aşağı çekti. Bu durum, en iyi, 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinin, %-1 seviyesinde olmasında görülebiliyor. Bu getiri bir yıl önce sıfır seviyesinin altına inmenin eşiğindeydi. Bu nedenle, gelecek yıl bu seviyeye dönüş beklentisi oldukça makul olabilir. Bu da yüksek fiyatlı hisseleri olumsuz etkiler. TS Lombard analistleri, “özellikle küresel hisseler yüksek değerlemelerde ve şimdi artan getirilere karşı oldukça hassas” dedi. Ancak oldukça geniş kabul gören bir görüşe göre, “merkez bankalarının finansal koşullardaki herhangi bir önemli sıkışmayı düzeltmek için hızla müdahale edeceğine” yönelik bir beklenti var.
Merkez bankalarından gelecek daha fazla destek, şimdilik varlık fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekliyor. 2020’de piyasa algısı coşkuyla bitti ve yatırımcılar Tesla ve Bitcoin gibi popüler varlıklara yöneldi. Bu noktada, yakın zamanda piyasaların gösterdiği bir ders öne çıkıyor. Geçtiğimiz beş yılda, hisseler ve tahviller için volatilite ölçütleri, genellikle sakin seyrediyordu. Ancak müzik bir anda durdu ve volatilite yükseldi. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda, Algebris fonunun Portföy Yöneticisi Alberto Gallo, portföyündeki nakit ağırlığını yükseltmişti.
Ayı piyasası uzmanından yatırımcılara önemli uyarı
Hisselerden Bitcoin’e “her şeyin rallisi” devam edecek
Daha akıllı harcama yapmanın 5 yolu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:47)