E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada zirve beklentisinin 12 nedeni---

Borsada zirve beklentisinin 12 nedeni

Borsada zirve beklentisinin 12 nedeni
28 Aralık 2023 - 15:35 borsaningundemi.com

Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni, hisse senedi piyasalarının 2024 yılında yeni zirve seviyelere yükseleceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırım stratejisi ve varlık tahsisi analizleri ve önerileri sağlayıcısı olan Yardeni Research’ün başkanı Ed Yardeni, 22 Aralık 2023 tarihli ‘Derin Dalış’ (Deep Dive) başlıklı makalesinde, 2024 yılı hisse senedi piyasalarına ilişkin öngörüsünü sunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Yardeni, bu makalede, ABD borsalarının 2024 yılında yeni zirveler yapacağını öne sürüyor ve bunu 12 nedenle ilişkilendiriyor. Makalede Yardeni, 2023 yılı sonuna doğru gelecek yılki öngörülerinde yaptıkları revizyonları kısaca açıkladıktan sonra, nihai ve güncel hedef tahminini paylaşıyor ve bunu nedenleriyle derinlemesine inceliyor.

İşte Ed Yardeni’nin hisse senedi piyasalarına dair 2024 öngörülerini dayandırdığı 12 neden...

Borsada yeni zirveler ve 12 nedeni

Bu ayın başlarında Barron’s, altı yatırım stratejisti için 2024 S&P 500 Endeksi hedeflerini yayınladı. Gelecek yıl S&P 500 Endeksi’nin hisse başına kazancının 250 dolar olacağı tahminine göre hedefimiz en yüksek 5.400 dolar seviyesinde. Morgan Stanley'den Mike Wilson, endeksin fiyat hedefi için 4.500 puan ve hisse başına kazanç için 229 dolar ile en düşük tahmine sahip. Geçen yıl Barron's tarafından yapılan ankette, 2023 için S&P 500 hedefimiz 4.800 puan idi ve kazanç tahminimiz 225 dolardı. Karşılaştırılabilir düşük değerler ise 3.930 puan ve 199 dolardı.

Bu arada 2023 yıl sonu hedefimizi daha makul bir rakam olan 4.600 puana çektik. Ardından, 5 Haziran'da şunu yazdık: “Yapay zeka coşkusu borsayı başka bir ‘MAMU'ya, (Mother of All Meltups - ‘Tüm Çöküşlerin Anası) mı yönlendiriyor? Eğer öyleyse, S&P 500 Endeksi için yıl sonuna kadar 4600 hedefimiz muhafazakar olabilir.”

19 Temmuz'da şöyle yazmıştık: “S&P 500 Endeksi şu anda neredeyse 4600 puanda. Salı günü 4556,27'de kapandı. Yıl sonu hedefimizi yükseltmek yerine, boğa piyasasının 2024 sonuna kadar neler sunabileceğine dair beklentilerimizi yükseltiyoruz. Önümüzdeki yılın sonuna kadar 5400 puana ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Bu gerçekleşirse 2025 sonu için hedefimiz 5800 puan olacaktır. Başka bir deyişle, boğa piyasasının gücünü koruyacağını düşünüyoruz.”

Geçen hafta S&P 500 Endeksi için 2025 hedefimizi 6.000 puana yükseltmiştik çünkü “Kükreyen 2020’ler" senaryomuz sadece mümkün değil aynı zamanda muhtemel görünüyor. Şimdi ise yükseliş ekibi olarak tartışma noktalarımızı gözden geçirelim. İşte tahminlerimizi dayandırdığımız 12 neden…

Faiz oranları normale döndü

Belki de ABD Merkez Bankası para politikasını normalleştirecek kadar sıkılaştırmıyordu. Faiz oranları ‘eski normal’e döndü. Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın sabitlediği Büyük Finans Krizi ile pandemi arasındaki ‘yeni anormal’ dönemden önceki duruma geri döndüler.

Normalleşme teorisi, Fed'in gelecek yıl faiz oranlarını genel olarak beklendiği kadar düşüremeyeceğini ima ediyor. Bunun nedeni, ABD ekonomisinin sıkılaşmayı tersine çevirmek için çok fazla gevşemeye ihtiyaç duymaması. Ekonomi dirençli kalmaya devam ederse ve enflasyon Fed'in gelecek yılki yüzde 2 hedefine yaklaşmaya devam ederse, ki bunların ikisini de bekliyoruz, o zaman Fed, federal fon oranını yaygın olarak beklenen dört sefer veya daha fazlası yerine, önümüzdeki yıl iki kez, her seferinde 25 baz puan düşürebilir.

Tüketicilerin satın alma gücü yüksek

Ekonomiye karşı çıkanların söylediği gibi, birçok tüketicinin fazla tasarrufları yakında tükenebilir. Bazı tüketiciler, özellikle öğrenci kredileri olmak üzere çok fazla tüketici borcu nedeniyle baskı altında kalabilir. Bununla birlikte, iş güvenceleri yüksek kaldığı sürece birçoğunun tüketmeye devam etmesi muhtemeldir; bu, çok sayıda iş olanağı olduğu ve bu boşlukları işsizler ve iş gücüne yeni girenler doldurduğu sürece de böyle olacaktır. Bu, iş gücü piyasasının mevcut durumunu açıklamaktadır.

Gerçekten de Kasım ayında ABD'deki küçük işletme sahiplerinin yüzde 40'ı iş fırsatlarının olduğunu bildirdi. Ekim ayında, iş gücü piyasasında genel olarak 8,7 milyon iş ilanı vardı ve o ay 6,5 milyon işsiz bulunuyordu. Bu yılın ilk 11 ayında iş gücü 3,3 milyon arttı. Hanehalkı istihdam ölçüsü ise aynı dönemde 2,7 milyon arttı.

Pandemiyle bağlantılı fazla tasarruf, işsizliğin çok yüksek olduğu ve reel ücretlerin sabit kaldığı önceki üç yılda tüketici harcamalarının artmasına kesinlikle yardımcı oldu. Ancak işsizlik şu anda düşük (Şubat 2022'den bu yana yüzde 4’ün altında) ve gerçek ortalama saatlik kazançlar, 1993'te başlayan yıllık yüzde 1,4'lük trend çizgisi boyunca bir kez daha artıyor.

Kişisel gelirde ve kazanılmamış kişisel gelirde, yani faiz geliri, temettüler, kiralar ve mülk sahiplerinin geliri dahil, hem nominal hem de reel ücret ve maaşlar Ekim ayında rekor seviyelere yükseldi. Muhtemelen Kasım ayında da aynısı gerçekleşti..

Hane halkı iyi durumda ve likit

Üçüncü çeyreğin sonunda Amerikalı hane halkının net serveti şaşırtıcı bir rekor olan 151 trilyon dolara ulaştı. Portföyleri, tamamı rekor seviyelerde veya rekor seviyelere yakın olan çeşitli varlıklara göre çeşitlendirilmiş durumda. Fed'in kısa vadeli faiz oranlarını düşürmeye karar vermesi durumunda hisse senedi ve tahvil satın almak için satılabilecek çok sayıda likit varlık kesinlikle mevcut. Para piyasası yatırım fonlarında (MMMF) 5,9 trilyon dolarlık rekor bir rakam, perakende MMMF'lerde ise 2,3 trilyon dolarlık rekor bir rakam bulunuyor. M2'deki ticari banka mevduatları 12 Aralık haftasında toplam 17,3 trilyon dolara ulaştı.

Kendi evi olan 86 milyon hane var ve bunların yüzde 40'ının ipoteği yok. Bu ev sahiplerinin çoğu muhtemelen baby boomer kuşağı. Üçüncü çeyreğin sonunda bu nesil toplam 73,1 trilyon dolarlık net servete sahipti. Baby boomer’ların, rekor seviyedeki kazanılmamış gelir akışlarından ana yararlananlar arasında olması muhtemel.

İş gücüne talep güçlü

Baby boomer kuşağının bir kısmı genç-yetişkin çocuklarına bir miktar mali destek sağlıyor. Boomer’lar ayrıca restoranlarda yemek yiyor ve daha sık seyahat ediyor. Emeklilik birikimlerinin bir kısmını harcayacak kadar uzun yaşadıklarından emin olmak için sağlık hizmeti sağlayıcılarını daha sık ziyaret ediyorlar.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Kasım ayında beklenenden iyi olan perakende satışlar, bir başka rekor seviyeye yükselen gıda hizmetlerinden kaynaklandı. Eğlence ve konaklama sektörünün yanı sıra sağlık sektöründe de istihdam artmaya devam ediyor.

Yurt içi stok artışı sermaye harcamalarını artırıyor

Amerikalı ve yabancı imalat şirketleri açıkça ABD'ye yöneliyor. Pandemi sırasında tedarik zincirindeki aksaklıklar ve ABD ile Çin arasında artan jeopolitik gerilimler, yurt dışına akını tetikledi. Çin'de de işçi sıkıntısı var.

Ülke için üretimdeki patlama ve federal hükümetin kamu altyapısına yönelik artan harcamaları, inşaat makinelerine yönelik yeni siparişleri artırıyor; bu siparişler, son 24 ayda Ekim ayına kadar yüzde 30,5 oranında artış gösterdi. Yerleştirme ve altyapı yatırımları, müstakil konut başlangıçlarındaki durgunluğa rağmen inşaat istihdamının Kasım ayında neden 8 milyon gibi rekor bir seviyeye yükseldiğini de açıklıyor.

İmalat tesislerine yönelik inşaat harcamaları, kısmen federal teşvikler sayesinde yurt dışına kaynak sağlamadaki artış nedeniyle hızla artıyor. Mevcut dolar bazında ise bir ve iki yıllık bazda yüzde 71,6 ve yüzde 136,8 oranında çarpıcı bir yükseliş kaydedilmiş durumda.

Konutta toparlanma bekleniyor

ABD'de konut kredisi faiz oranlarında Kasım başından bu yana yaşanan düşüş, şüphesiz yeni ve mevcut konut satışlarını artıracak. Bu, ev aletleri, mobilya ve mobilyaların konutla ilgili perakende satışlarını da artıracaktır. Konut ve konut bağlantılı perakendecilikteki sürekli durgunlukların her ikisi için de sürekli iyileşmelere dönüşmesi gerekiyor.

Kurumsal nakit akışı rekor düzeyde

Ekonominin dayanıklılığı aynı zamanda ABD şirketlerinin nakit akışı yaratma konusundaki müthiş yeteneğine de bağlanabilir. Üçüncü çeyrekte bu alan, rekor kırarak 3,4 trilyon dolara ulaştı. Bu, son birkaç yıldır yüksek işçilik maliyetleri ve yüksek faiz oranlarının şirketlerin kar marjları üzerindeki baskısına rağmen gerçekleşti. Kurumsal nakit akışı yıllık bazda yüzde 4,1 oranında artarken, vergiyle bildirilen amortisman oranı yüzde 6,9 arttı ve dağıtılmamış karlar yüzde 3,3 oranında azaldı. Dağıtılmamış karlar 2009'un üçüncü çeyreğinden bu yana nispeten yatay seyrediyordu.

Enflasyon geçici görünüyor

2020'nin ilk yarısından itibaren mal enflasyonunun geçici olduğu konusunda hiçbir tartışma olamaz. Kasım ayında yıllık bazda sıfıra geriledi. Bu durumun çoğunlukla, etkisini yitirmekte olan Kovid salgınının şoklarına ve artçı şoklarına atfedilebileceği ortaya çıktı.

Dayanıklı mallar ve pek çok dayanıksız mal üzerindeki enflasyonist baskıların neredeyse tamamı, New York Federal Reserve Bank tarafından derlenen Küresel Tedarik Zinciri Baskı Endeksi'nde görülebileceği gibi, pandemiye bağlı tedarik zinciri kesintilerinden kaynaklandı. Endeks Ekim 2020'de 0,1'den Aralık 2021'de 4,3 ile zirveye çıktı. O zamandan bu yana düşüş yaşadı ve bu yılın Kasım ayında 0,1'e geri döndü. Taşımacılık ve depolamaya ilişkin ÜFE enflasyon oranı da aynı seyri izledi.

Artık, mal enflasyonu şoku geride kaldığı için hizmet enflasyonu şoku dağılma sinyalleri veriyor. 2024 yılında da bunun devam etmesini bekliyoruz.

Yüksek teknoloji devrimi üretkenliği artırıyor

Şirketler, kronik iş gücü kıtlığına yanıt olarak üretkenliklerini artırmak için sermaye harcama bütçelerinin daha fazlasını teknolojik donanım ve yazılıma ayırıyor. Sonuç olarak, yüksek teknolojili ekipmanların üretimi ve yazılıma yapılan harcamalar tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

Verimlilik artışında büyük bir döngünün 2015 yılı sonunda başladığına, 20 çeyrek ortalamasına göre yüzde 0,5'e düştüğüne ve üçüncü çeyrekte yüzde 1,8'e yükseldiğine inanıyoruz. Verimlilik artışının on yılın sonunda yüzde 4 civarında zirveye ulaşmasını bekliyoruz.

Öncü göstergeler çoğunlukla yanıltıcıdır

Geçen yıldan bu yana yaklaşmakta olan bir resesyonun sinyalini veren tüm öncü göstergeler ne olacak? Neden yanıltıcı olduklarını sık sık açıkladık. Örneğin, geçmişteki ters getiri eğrileri, Fed'in sıkılaştırmasının finansal sistemde bir şeyleri kıracağını, kredi sıkışıklığına ve resesyona neden olacağını öngörmüştü; ancak durum her zaman böyle değildir. Bu yılın Mart ayında bir mini bankacılık krizi yaşandı. Ancak Fed tarafından kontrol altına alındığı için sistemik dalgalanma etkileri çok az oldu.

Kompozisyonun, ekonominin hizmetler sektöründen çok mal sektörünü tahmin etme yönünde önyargılı olması nedeniyle durgunluk sinyallerini yanlış ateşledi. Mal sektöründe sürekli bir durgunluk yaşandı, ancak hizmetler, konut dışı özel ve kamu inşaatları ve yüksek teknolojili sermaye harcamalarındaki güçle bu durgunluk fazlasıyla dengelendi.

Dünyanın geri kalan sorunları kontrol altında tutulmalı

Ayrıca, dünyadaki jeopolitik çalkantılar göz önüne alındığında, savunma sanayiindeki endüstriyel üretimin de yeni rekor seviyelere yükselmeye devam etmesi muhtemel. Rusya ile Ukrayna ve İsrail ile Gazze arasındaki savaşlar bölgesel olarak kontrol altında tutulmalı. Çin'in ekonomik sıkıntıları Çin'in Tayvan'ı işgal etme olasılığını azaltıyor. Bununla birlikte, bu jeopolitik sıcak noktalar NATO üyelerinin savunma harcamalarını artıracaktır.

Çin'deki emlak balonunun patlaması, küresel ekonomik büyüme ve emtia fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam edecek. Çin, küresel deflasyonist baskıların önemli bir kaynağı olmaya devam edecek. Avrupa sığ bir durgunluk içinde ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesiyle gelecek yıl toparlanması bekleniyor.

Enflasyon durgunluk olmadan da düşebilir.

‘Kükreyen 2020'ler boğa piyasasını genişletecek

Fed başkanı Jerome Powell ve meslektaşları, ‘enflasyonla kusursuz mücadele’ olarak da bilinen yumuşak iniş senaryosuna yöneldiler. Ekonomik Projeksiyon Özetlerinde (Summary of Economic Projections - SEP), federal fon faiz oranlarında Eylül ayındaki iki faiz indirimine göre 2024 yılında üç adet 25 baz puanlık indirim öngörüyorlardı. Enflasyonun durgunluk olmadan da düşebileceğini anlamaya başladılar. Bunun, Çin'in durgunluk yaşaması ve ABD'ye etkili bir şekilde mal deflasyonu ihraç etmesi nedeniyle gerçekleştiğini düşünüyoruz. Ayrıca, bizce, teknoloji odaklı verimlilik artışının geri dönüş yapmasının da bunda etkisi bulunuyor.

Mevcut boğa piyasası, 2022'nin sonlarında yapay zeka ile ilgili hisse senetlerinin yükselişe geçmesiyle büyük bir ivme kazandı. OpenAI, ChatGPT'yi 30 Kasım 2022'de başlattı. Bu tarihin, borsanın 'Kükreyen 2020’ senaryomuzu ilk kez düşürmeye başladığı tarih olduğuna inanıyoruz. Başlangıçta boğa piyasası dar bir temele dayanıyordu ancak daha sonra daha fazla sektör ve endüstriyi kapsayacak şekilde genişledi. Bunun, yatırımcıların, 'Kükreyen 2020’ temasından yararlananların yalnızca teknoloji üreten şirketler değil, aynı zamanda sektörleri ne olursa olsun üretkenliklerini artırmak için bunu kullanan şirketler olduğunun farkına varmalarını yansıttığına inanıyoruz.

Ed Yardeni: Borsalarda yükseliş yüzde 30’u bulacak

 

ABD ekonomisi 2024’te 'normalleşecek'

 

Borsalarda teknik sinyaller 2024 öncesi yeşil renkte

 

2024’te ABD ekonomisini şekillendirecek 9 gelişme

 

Fundstrat: 6 trilyon dolarlık rekor nakit 2024’te borsaların yakıtı olabilir

 

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)