E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni gelen yaklaşık 700 bin taze yatırımcının akını sonucu Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin finansal sonuçları ile hisse değerleri arasında inanılmaz fark oluştu. Yılın ilk yarısında 16 milyar lira zarar eden 129 şirketin hisse değerleri pandeminin başladığı mart ayından bu yana ortalama yüzde 218 yükseldi. Zarar edenlerden sadece THY, Denizli Cam, Pegasus, Tüpraş, Mavi Giyim ve TAV'ın hisseleri olması gerektiği gibi düştü. Buna karşın en çok kar eden 20 şirketin hissesi ancak yüzde 4.7 artabildi.
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, korona virüs salgınının Türkiye'de etkili olmaya başladığı Mart 2020'den bu yana Borsa İstanbul'daki yatırımcı sayısı 1,1 milyon kişiden dün itibariyle 1 milyon 863 bine çıktı. Yeni gelen ve borsa yatırımından habersiz küçük yatırımcının kulaktan dolma bilgilerle derinliği az veya halka açıklık oranı düşük olan kolay yönlendirilebilir şirket hisselerine yönelmesiyle bu şirketlerin hisse senetleri uçuşa geçti. Twitter başta olmak üzere sosyal medyadan yönlendirilen 763 bin yeni yatırımcının devam eden akımı ile yüzde bin, 2 bin hatta 9 bin artan hisseleri gördük. Bu hisselere yatırım yapan küçük yatırımcıların hissenin sürekli yükselmesini arzu etmesi nedeniyle hisseler hakkında risklere dikkat çeken haber ve yorum yapılması tepki çekse de aynı şirketlerin bilançoları ile hisse senetlerinin hareketi arasındaki anormallik dile getirilmeyecek gibi değil.
ZARAR EDENLER YÜZDE 218 YÜKSELDİ
Çünkü Borsa İstanbul'da şirketlerin bilançoları ve hisse senetlerinin hareketleri neredeyse birbirine zıt hareket eder hale geldi. Yani zarar eden şirketin hissesi yükselirken kar eden şirketin hissesi ya düşüyor veya yükselemiyor. Rakamlar borsada oluşan tersliği öyle güzel ortaya koyuyor ki başka bir uyarı yapmaya, söz söylemeye gerek de kalmıyor. Borsa şirketlerinin açıkladığı yılın ilk yarısındaki bilonçolara bakıldığında toplam 16 milyar lira zarar eden 129 borsa şirketinin hisse değerlerinin pandeminin başladığı mart ayından bu yana ortalama yüzde 218 yükseldiği görülüyor. Zarar eden bu şirketlerden, 7 ayda yüzde 6.500 değer kazanan Taze Kuru, yüzde 2 binin üstünde yükselen Eminiş Ambalaj ve Uzertaş, yüzde bini aşan Artı Yatırım ve yüzde bine yaklaşan Bomonti Elektrik hisselerinin bu finansal sonuçlara rağmen nasıl yükseldiği şaşkınlık yaratıyor. Hem zarar eden hem de Hisse senedi değer kazanan hisselerin içinde bulunan Çimentaş ve Ak Enerji gibi borsanın dişli ve köklü şirketlerinin ise halka açıklık oranını az olduğu yani bu nedenle hisselerinin kolay hareket ettirilebileceği dikkat çekiyor. Zarar eden şirketlerden sadece THY, Denizli Cam, Pegasus, Tüpraş, Mavi Giyim ve TAV'ın hisse değerinin olması gerektiği gibi düştüğünü aktaralım.
KAR EDENLER YÜZDE 4.7'DE KALDI
Borsanın geri kalan 253 şirketi yılın ilk 6 ayında 56 milyar lira kar etti. Aslında bu karın büyük bölümü ilk 20 şirketten geldi. Türkiye'nin devi banka ve büyük reel sektör şirketlerinden oluşan bu 20 şirket 40 milyar liralık kara karşın hisse senetleri 7 ayda ancak ortalama yüzde 4.7 yükselebildi. En çok kar eden 50 şirketin karı ise 51 milyar lira ve hisse senetlerinin ortalama değer kazancı ise yüzde 37 olarak hesaplandı. Pandemi nedeniyle küçük şirketlerin Hisse senetlerine olan ilgi devam ederken ve bu hisseler de yükselişi sürdürürken uzmanlar küçük yatırımcıları pandemi kaynaklı yatırımcı akınının durması halinde bu hisselerin aynı hızla geri gelebileceği konusunda uyarıyor. Borsa aracı kurumları aracılığı ile bir yatırım danışmanlığı hizmeti alınarak karlı veya geleceği olan şirketlere yatırım yapılmasının tesadüfen borsaya gelmiş bu kitleye kazandıracağını ifade eden uzmanlar Borsa İstanbul'da yatırım yapılabilir çok sayıda geleceği parlak hisse senedi bulunduğuna işaret ediyor.
Borsa İstanbul günü kayıpla tamamladı
Borsa İstanbul 5 hissede daha tedbir uygulayacak
Borsa İstanbul negatif ayrıştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Elimde pagyo var kar eden sirket hic kazanmadım. hala yerinde sayıyor karetti için cezalandrıyorlar.böyle sacma borsa
Borsada keriz dolu. Borsanın ne olduğunu bilmeden. Kendini yoldurmaya gelmişler.
Sen profsun yani ay be
HİSSE , EN ÇOK DÜŞERKEN SATILIR, KÖFTEDEN HİSSELER BİR DAHA ASLA O FİYATA ELDEN ÇIKARILAMAZ
Yabancının sahibi olduğu kağıtlarda astronomik hareketler olmaz,olduğu vakit ise bu aşağı yönlü olur zira satışa geçmiş demektir yeniden canlanıp kendine gelmesini bizim yerli sağlayamaz çünkü gücü yetmez,hani o borsaya giren 200 bin ky varya heh işte onların hepsini üst üste koyun bir citi nin portföyü etmez bir merril etmez mesele bu kadar basir,yukarı giderkende alıma geçmişlerdir ama uçmaz kaçmaz döke döke giderler ve eğer kalıcı olarak geliyorlarsa bize aldırmamak için daha sabah açılışta mesela bankalar artı 7-8 başlar biz korkup alamayız ama ertesi gün yine 3-4 yukarıda açar ve artık kimse alamadan yükseliş başlamış demektir trene binen biner binemeyen ise EL SALLAR.
zaten borsaya son zamanda giren 900 000 küçük yatırımcının hepsininin parası 10 000 TL altında olanlar imiş bunlar ile borsa endeksi fazla yükselmez.borsanın yükselmesi için borsaya en az 5 milyar dolar para lazım.
Bist 30 hisselerinde çok fazla yabancı var onlarda kaçtığı için ky yatırımcı ne kadar da hisse alsa bunlar yükselmiyor bu sefer geriye yabancının daha az veya hiç olmadığı hisseler kalıyor insanlar da kâr etmiş zarar etmiş bakmıyor o hisselere giriyor.kimi hastalar saatlerce daha güvenli olduğu halde ambulansı beklemektense daha hızlı olan taksiye biniyor ki ben yıllardır ambulans bekliyorum taksiyle gidenler çoktan taburcu oldu benim gibiler yerde yatmış hala bekliyoruz.
Zamanında abim doğan burda dobur al demişti Baktım zarar içinde borç gırtlakta bi kağıt almadım Kendini 10 a katladı Şimdi kafamı duvara vuruyorum Şirketin değeri büyük marka ise zarar açıklarsa hisse düşer Onun dışında zarar açıklayan her şey artar onu anladım Kağıt alacaksan: 1)piyasa değeri 1 milyardan az olsun 2)olabildiğince zarar etmiş olsun 3)sakın kar edenleri alma 4)alacağın şirket ne b_k olduğu belli olmasın yaptığı iş belli olmasın ne ürettiği ne sattığı belli olmasın mümkünse adı sanı hiç bilinmedik çoğu kişinin bilmediği bir hisse olsun BÖYLE KAĞITLARI ALACAKSIN TECRÜBEYLE SABİTTİR BEN BİST30 aldım elde ne var koca bir hiç elde bok var eldeki de gitti Yan kağıtları alan arkadaşlarım parasını 4-5 e katladı
TAZEKURUMU NE POKSA 1034 TL DEN BUGÜN 362 DİP DE 3 ÇÜN 1 NE GELMİŞ BAKALIM TIPA TUTACAKMI TUTMASA 1 LİRA GELİR,PEKİ BU PİSLİĞE KİM SEYİRCİ KALIYOR YÖNETİCİSİ YOKMU SEN ZARAR EDEN ŞİRKETSİN DÜŞECEĞİN YERDE NERE GİDİYORSUN DEMİYOR,ZARAR EDEN ŞİRKETLER ASLA YUKARI GİTMEMELİ KAR EDENLERDE KARI KADAR GİTMELİ,AMA İPSİZ SAPSIZ BORSAYA KİM GİTSİN,PİSLİK BORSA PİSLİKLERİN ELİNDE OYUNCAK OLMUŞ,BU KAĞITLARIN % 6500 GİTMESİNE SEYREDEN KİM
Ne enteresan. Türkiye nin gururu olan THY için yatirim yapan yok sanirim. Hadi THY zarar yaziyor anladim da , bankalarda aşağı gitti. Bankalar da öcü mu var. Niye bankalardan herkes uzak duruyor anlayamadım. Kâr yapıyor. Piyasaya likitide sağlıyor. Hep sanayi şirketlerine kaymış yatirimcilar. Yakinda sanayi sirketlerinin balonu söner. O zaman ne yapacaklar acaba. Yandı gulum helva mi diyecekler. Değerinin 3 te 1 inden fiyatlanan bankalar daha cazip degilmi acaba
bunun nedeni su.derinliği olan hisse senetleri üç beş kopugun harekiti ile yukarı gitmez bunlar.bunlara milyar dolarlar gelmez ise yerlerde sürünüz.bugün astoronomik yükselen hisse senetlerine 10 000 TL nin altındaki 1000 000 yatırımcılar girerek yükseltmişler.
borsamız maalesef tamamen bir takım spekülatörlerin kontrolü altına geçti.Gerekli tedbirler alınmaz ise son aylarda borsaya giren küçük yatırımclılar büyük kayıplara uğraması kaçınılmaz olacaktır.Dünya borsalarında örneği olmayan fiat hareketleri bizim borsamızda oluyor.Zarar eden şirketler artıyor karlı kurumsal şirketler düşüyor ve aracı kurumların bazıları buna ışık tutuyor.Bir çok yatırımcı zarar görmeden gerekli önlemler alınmalıdır.Yabancı yatırımcının olmadığı bir ortamda daha fazla itibar kaybetmiyelim ve küçük yatırımcıları küstürmiyelim.
Hem diyorsunuz 1milyon küçük yatırımcı var 10bin TL altında hissesi olan. Hemde büyük zarar edecekler diyorsunuz. Hisseleri sıfıra bile düşşse kayıpları 10bin TL olmayacak. Tazekuru yu sadece bunlar yükseltemez. Büyükler yükseltti. Onlar düşürüyor. Arada yüksek fiyattan tazekuru alan küçük yatırımcı varsa ortalama 3 veya 4bin TL kaybetmiştir sizin dediğinize göre.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:08)