E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yükseliş devam edecek mi?---

Borsada yükseliş devam edecek mi?

Borsada yükseliş devam edecek mi?
16 Eylül 2015 - 09:21 borsagundem.com

Dün Borsa İstanbul'da yaşanan yükselişin nedeni açık pozisyonların çok fazla olmasından kaynaklandı

Borsada yükseliş devam edecek mi? Bir yaz gecesi rüyası…

Fed’in Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesinde piyasalarda ezber bozan gelişmeler yaşanıyor.  ABD hisse senedi piyasasında dün %1,0’e yakın artış yaşanırken, tahvil faizlerindeki kademeli yükseliş devam ediyor.

Neler oluyor? Piyasalardaki fiyatlama Fed’in faiz artırımını ertelemesinden mi kaynaklanıyor? Yoksa ABD ekonomisinin güçlendiği bir konjonktürde Fed’in faiz artırmasının ekonomi için sağlıklı olduğunu ve piyasaları tehdit etmeyeceğini mi gösteriyor?

Piyasa fiyatlamaları bu soruları cevaplamak için yardımcı olmuyor. Fed vadeli işlemleri ve DXY dolar endeksi ABD’de kısa vadede faizlerin artmayacağını gösteriyor.  Kısa, orta ve uzun vadeli ABD tahvil faizleri Fed’in faiz silahını yakında çekeceğine ve artışın kademeli olarak süreceğine işaret ediyor. Hisse senedi piyasasındaki yükseliş ekonomide işlerin iyi gittiğini de, Fed’in faizleri artırmayı erteleyeceğini de gösterebilir.

Bizim görüşümüz değişmedi. ABD hisse senedi piyasasındaki yükseliş Fed’in faiz artırımını ertelemesinden değil, ekonomide işlerin görece iyi gitmesinden kaynaklanıyor. ABD tahvillerindeki artış ekonominin normale döndüğünü gösteren sağlıklı bir gelişme.

Fed’in Eylül ayını pas geçip Ekim veya Aralık’ta faiz artırma ihtimali daha fazla. Ancak faiz artırım ihtimali Fed vadeli fiyatlamasının işaret ettiği gibi %30’larda değil %50’lere daha yakın seviyelerde.  Uluslararası yatırım bankalarının müşterileri arasında yaptığı anketler Eylül ayında şahinler ve güvercinlerin başa baş olduğunu gösteriyor.

Gelelim konumuza! ABD ekonomisinin normale döndüğü ve faizlerin yükselmeye başladığı bir konjonktür Türkiye için iyi midir?  Maalesef hayır. ABD ile dış ticaret ilişkisi olan Türkiye için ABD ekonomisinin büyümesi sınırlı fayda sağlayacak. Buna kaşın ABD faizlerindeki yükseliş dış kaynakla büyümesini finanse eden Türkiye’nin fonlama maliyetini artıracak.

İyi ama Borsa İstanbul’daki sert yükselişi nasıl açıklıyoruz.   Borsa İstanbul Wall Street’teki sert yükselişi önden mi satın alıyor. Yoksa öğlen saatlerinde piyasaya düşen PKK’nın ateşkes görüşmelerine hazır olduğu haberi mi etkili oldu.

Net bir cevabımız yok. Ancak piyasaların verdiği tepkinin bu denli sert olması açık pozisyonun çok fazla olduğunu gösteriyor.  Borsa ve döviz piyasasında ayıların boğalara göre fazla olması iyi haber geldiğinde piyasalarda sert hareketler olmasına yol açıyor.

Dünkü sert yükseliş sonrasında bugün piyasalarda yatay bir seyir  bekliyoruz.  Kısa vadeli piyasa görüşümüzde değişiklik yok.  Türk lirası, tahvil ve hisse senedinde yükselişleri satış fırsatı olarak görüyoruz. Ancak pozisyon almak için Fed’in yapacağı olumlu bir açıklamayı beklemek de fayda var.

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)