E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD hisse senedi piyasalarında son yıllarda hızla genişleyen pasif yatırım trendinin, borsaları daha riskli ve daha oynak hale getireceği varsayılıyor.
Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, pasif yatırım son yıllarda patlama yaşadı ve yatırım fonlarının ve ETF'lerin hızla ölçeklenmesine ve yatırımcıların uzun vadeli yatırım yapmasına olanak sağladı.
Pasif yatırımda patlama
Insider’dan Kelly Cloonan’ın haberine göre, Apollo'nun baş ekonomisti Torsten Sløk, son yıllara damga vuran yatırım odaklı yoğun ilginin piyasa dalgalanmalarını ve bir avuç önemli hisse senedindeki artan konsantrasyonu daha da kötüleştirebileceğini söylüyor.
Pasif yatırım, kısmen aktif yatırımdan daha düşük riskli olduğu için giderek daha popüler hala gelmiş durumda. Yatırımcılar, varlıklarını ETF'ler veya 401(k) gibi emeklilik tasarruf planları gibi harici olarak yönetilen fonlara yatırarak piyasanın gidişatına uygun getiriler elde ediyor.
Diğer yandan aktif yatırımcılar ise, ekonomik koşullar değiştiğinde stratejilerini değiştirerek piyasa gelişmelerine hızlı tepki vermek zorunda kalıyor. Bu durum ise, daha büyük kısa vadeli kazançlara ve kayıplara yol açma tehlikesi taşıyor.
Aktif yatırım daha riskli
Sløk, “Pasif yatırım, uzun vadede karşılaştırıldığında daha yüksek net getiri sağlama eğiliminde oluyor; bu da onu riskten kaçınan yatırımcılar arasında nispeten daha güvenli ve daha popüler hale getiriyor. Ancak bu süreç aktif yatırımı daha riskli hale getiriyor” diyor.
Sløk, “Daha yüksek pasif sahiplik oynaklığı artırabilir, piyasa likiditesini düşürebilir ve ‘Muhteşem Yedili’ olarak adlandırılan büyük sermayeli isimlerde piyasa konsantrasyonunu artırabilir” diye yazıyor.
Pasif yatırıma doğru yapılan büyük geçişin, yatırımcı talebinin hisse senedi fiyatlarına daha az tepki vermesiyle daha büyük fiyat artışları ve düşüşlerine yol açtığını söyleyen Sløk, “Ayrıca, yanlış fiyatlandırmanın daha fazla olabileceği ve daha uzun süre devam edebileceği daha az aktif olarak işlem gören bir piyasaya da yol açtı” şeklinde konuşuyor.
Yüksek volatilite
Bu iki faktör, son zamanlarda artışta olan daha büyük piyasa oynaklığına yol açıyor. Cboe Volatilite Endeksi son altı ayda neredeyse yüzde 30 oranında artmış durumda.
Sløk, daha aktif yatırımcıların pasife dönmesiyle birlikte hisse senetlerini açığa satan daha az yatırımcı olduğunu söylüyor. Sløk, “Eğer bu eğilim devam ederse, açığa satış yapanlar daha kolay ‘sıkıştırılacak’ (short squeeze) ve bu da büyük sermayeli hisse senetlerindeki oynaklığı artıracak ve fiyatlara yukarı yönlü baskı uygulayacak” diyor
Bunun büyük sermayeli hisse senetlerini açığa satmayı daha riskli hale getirdiğini ve bunun da pasif akışlara daha fazla geçişi körükleyeceğini söyleyen Sløk, “Kısacası, aktif yatırımcılar pasife döndüğünde, büyük sermayeli hisse senetleri orantısız bir şekilde bundan fayda sağlayacak. Bu dinamik, sürekli olarak yüksek ve büyüyen dev sermayeli Hisse senetlerinin fiyat-kazanç oranlarında da gözlemlenebilir” diye ekliyor.
Sløk, pasif yatırımın son otuz yılda popülerliğinin arttığını ve küresel olarak yatırım fonları ve ETF'lere yapılan toplam hisse senedi yatırımının yüzde 50'sini oluşturduğunu ve bunun 2012'deki seviyenin neredeyse iki katı olduğunun altını çiziyor.
Borsayı hangisi yönlendiriyor: Kazançlar mı hissiyat mı?
JPMorgan'dan borsalarda yükseliş tahmini
Goldman’ın 2025 borsa tahmini: İyi ama mükemmel değil
Morgan Stanley: Borsada yıl sonuna kadar düzeltme yok
Borsada yükseliş 3 nedenle devam edecek
ABD hisse senedi fonlarına 2.98 milyarlık para girişi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:17)