E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yön tayini---

Borsada yön tayini

Borsada yön tayini
07 Ocak 2014 - 08:54 borsagundem.com

Yurtiçinde siyasi riske hassasiyet hala yüksek ve DolarTL’nin yeni rekorlar test edip etmeyeceği izlenen en önemli gelişmelerden olmaya devam edecek

''YÖN BELİRLENİYOR MU?
Çin’den gelen hizmet PMI verilerinin geçen haftaki resmi ve HSBC imalat PMI’larda olduğu gibi beklentilerin altında kalması ve önceki ayki verinin de altında gelmesi ile küresel piyasalar yeni haftaya dün moralsiz başlamış ve Asya tarafında da yaklaşık 3 haftalık bir sürenin en sert düşüşleri gözlenmişti.
Bu şekilde Avrupa da güne düşüşle başladıktan sonra hem toparlanma sinyallerini destekleyen Euro Bölgesi hizmet PMI hem de sonrasında (öğleden sonra) Almanya’da açıklanan TÜFE rakamının bugün açıklanacak bölge ekonomisi TÜFE verisi öncesi umut verici bir tablo ortaya koyması ile Avrupa’nın artıya döndüğünü izledik..
Asya tarafının baskısı ve Cuma günü ABD’de görülen dalgalanma sonrası yeni haftayı güçlenerek karşılayan doların etkisiyle EURUSD düşüşe geçerken DolarTL’de de yükselişin ivmelenmeye başladığını gördük ve bu şekilde güne %0,50 civarı primlerle başlayan BIST100 endeksi de eksiye döndükten sonra ilk seansı 65,700-66,400 gibi dar bir bantta oldukça dalgalı bir seyir izledi ve kırmızılar ile yeşiller arası gelgitleri izledik..
İkinci seansta ise DolarTL’de 2,19’un üzerinden gelen gevşeme ile 2,1850’nin altına inilmesi sonucu bankalar öncülüğünde gelen alımlar ile değer kazancını %2’nin üzerine taşıyan ve ABD’de beklenenden düşük gelen ISM imalat dışı endeks verisi ile de %3’ün üzerinde primlenen endeks gün içinde en yüksek 68,299 puan seviyesini test etti, kapanış ise %3,11 primle 68,021 puandan oldu.
Bugünün gündeminde küresel ajandada ilk olarak Euro Bölgesi’nde Aralık ayı TÜFE rakamı izleniyor. Deflasyon spekülasyonları eski ateşiyle sürmese de hala rafa kalkmış değil, ayrıca bölge ekonomisinde bankaların reel sektöre kredi aktarım mekanizması da hala iyileşme göstermiyor, bu ortamda TÜFE verisinin çizeceği tablo ECB’den hamle beklentilerini şekillendirerek gerek borsalar gerekse Euro üzerinde etkili olabilir.
Yurtiçinde ise siyasi riske hassasiyet hala yüksek ve DolarTL’nin yeni rekorlar test edip etmeyeceği de izlenen en önemli gelişmelerden olmaya devam edecek gibi görünmekte. Dolayısıyla dün ilk seansta yön bulma çabasında dalgalanıp sonra yükselişe geçilmesi önemli olmakla beraber görüşümüze göre yine de kalıcı bir yön tayini olarak adlandırılma imkanı yaratmıyor. Özel sektörün dış borcunun yükselmeye devam ettiği ortamda dolara duyarlılık nedeni ile yeni rekorlar BIST’e de satış baskısı getirebilecektir.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)