E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yön arayışı---

Borsada yön arayışı

Borsada yön arayışı
21 Ocak 2014 - 08:47 borsaningundemi.com

Bu haftanın en önemli gündem maddesi bugünkü TCMB PPK toplantısı..

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan Günlük Bülten:
"MERKEZ’İ BEKLERKEN… 
TL’deki değer kaybının hem döviz borcu olan şirketler hem enflasyon üzerinden baskı yaratmaya devam ettiği ortamda Merkez’in faiz artırımına gitmeyebileceği beklentileri DolarTL’yi yukarı itmeye dün de devam etti.
Cuma kapanış sonrası uluslararası piyasalardaki işlemlerde yeni rekorlar bununla da sınırlı kalmadı ve dün sabah 2,25 seviyesinin de üzeri test edildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2014 Para ve Kur Politikası sunumunu yaparken çok
sık öngörülebilirlik vurgusu yapmış ve ‘TL likidite yönetiminde öngörülebilirliğe’ dikkat çekmişti, geleneksel araçların yanında yeni politika enstrümanlarına dikkat çekilirken alınan en önemli sinyallerden biri de faiz artırım olanaklarının ön planda olmadığıydı. 
Sunumun yapıldığı günden yani 24 Aralık 2013’ten bugüne bakıldığında, sunumun yapıldığı gün 2,09’lara yönelen DolarTL Başçı’nın açıklamalarıyla 2,07’lere gevşemişti, şimdi 2,25’i test etti, yine o gün 2,46 seviyelerinde olan döviz sepeti yani sepet kur ise dün 2,6494’le yeni bir rekor kırdı. Peki o gün yapılan açıklamalar ve verilen sinyaller, aradan geçen zamanda yaşanan bu sert yükselişlere rağmen aynı kalmaya devam edecek mi? Günün sorusu bu..
Bu sorunun cevabını bekleyen piyasalarda özellikle BIST’te dün bir yön arayışı vardı ve yön tayin etmek için Merkez’in beklendiği görülmekteydi, geçen haftadan beri beklediğimiz üzere 67,000 altında kaldıkça 65,000 desteğini hedeflemesini beklediğimiz endeks dün 65,000 altına sarktıktan sonra bu seviyelerde toparlandı ve özellikle öğleden sonra oldukça volatil bir hareket dar bir bantta (65,500-66,000) devam etti. 66,000 ve 67,000 üzerinde 68,500 güçlü direnç, 63,500 ana destek.
TCMB Başkanı’nın açıklamalarında değindiği bir nokta da TL’de öngörülebilirliği artırmak için Mayıs’a dek sürecek döviz satımlarının ROM’larda kademeli artışlarla destekleneceğiydi.. Dolayısıyla rezerv opsiyon katsayılarında bir düzenleme şaşırtıcı olmayacakken aslında TCMB’nin adım atmaması da beklentilerin içinde diyebiliriz, yine de faiz artırımını memnuniyetle karşılama yönünde eğilimleri olan piyasanın adım atılmaması halinde olumsuz bir tepki verebileceğini düşünmekteyiz, bu da TL’nin yanında Borsa İstanbul’da da baskıyı artırabilir. Piyasanın beklentilerine bakıldığında politika faizinde bir artırım gelmeyeceğine dair bir konsensus varken üst bantta artırım olabileceğine dair görüşlere de rastlıyoruz.
Bizim beklentimiz ise politika faizinde ve koridorda, bir değişiklik yapılması gerektiğini düşünmemize rağmen, herhangi bir aksiyon alınmayacağı yönünde, ROM’larda ise bir hamle görebiliriz. Zaten Maliye Bakanı Sayın Şimşek, Başbakan yardımcısı Sayın Babacan ve Ekonomi Bakanı Sayın Zeybekçi’nin açıklamalarını da biraraya getirdiğimizde bir faiz artırımı beklentisi olmadığı şeklinde bir tablo ile karşılaşmamız da beklenti tablomuzu desteklemektedir.
Bugün ayrıca Hazine’nin 14 ay vadeli kuponsuz tahvil ilk ihracı da gündemimizde olacak. Yurtdışında ise ABD tatilden dönüyor ve veri akışında da en önemli data Almanya Ocak ayı ZEW endeksi…''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)