E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hisse senedi piyasasında çok uzun yıllardır yabancılar daha yüksek paya sahipti. Yabancılar neredeyse borsanın yüzde 65’ini kontrol ediyordu. Bu durum haziran sonu itibarıyla değişti.
Yabancılar her ay net satıcı konumunda kalarak paylarını azalttı. Ve haziran sonuna geldik; yabancıların payı yüzde 49.97’ye indi. Yerli yatırımcının payı da böylece yüzde 50.03’e yükseldi.
Bu arada Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre hisse senedi yatırımcısı sayısı yılın ilk altı ayında tam 364 bin 686 artış gösterdi.
365 binlik artış (tümü vatandaşlardan oluşmuyor, tüzel kişiler ve fonlar da var) tek başına çok anlam ifade etmeyebilir. O yüzden nereden nereye gelindiğine de bakmak gerekir.
Geçen yıl sonunda 1 milyon 194 bin yatırımcı vardı, haziran sonunda ise 1 milyon 558 bin yatırımcıya ulaşıldı. Yani altı ayda tam yüzde 30 artış var.
2019 sonuna kadar toplam 1.2 milyon yatırımcı oluşmuş, bu sayı altı ayda 365 bin arttı.
Bu gelişmeyi Dünya’daki köşesine taşıyan Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcının mart, nisan ve mayıs ayları boyunca haftalık net satışı 100 milyon doların altına inmediğini yazdı. Aktaş’ın analizine göre, yabancı yatırımcılar 12 Haziran’da biten haftada 50 milyon, 19 Haziran’da biten haftada 76 milyon dolarlık net alım yaptı.
Bunun bir geri dönüş işareti olup olmayacağını görmek için en az birkaç hafta daha beklemek gerekecekti. Ancak bir geri dönüşün söz konusu olmadığı dün Merkez Bankası tarafından açıklanan 26 Haziran haftasına ilişkin verilerle anlaşıldı. Yabancılar 19-26 Haziran haftasında yeniden satışa geçmiş ve 112 milyon dolarlık satış yapmıştı.
Sonuçta haziran ayı yabancıların çıkış ve girişi açısından neredeyse başa baş kapatıldı. Haziran ayındaki net yabancı girişi 400 bin dolar oldu.
Borsada en çok kazandıran hisseler
İnsanlar birikimlerini korumak için dolara koşuyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yabancı her zaman doğru pozisyon alır diye inanan yerliler var, koca deutshe bank ne hale geldi pozisyon mozisyon derken, bal gibi hata yaparlar .....
Gıda ve ilaç sektörü dışında bilançolar kötü gelir o zaman görrüz yerli alım yapıyo mu
şu an şirket karlılıkları dipte, dolar da baskılanıyor. sonbaharda dolar 8 tl seviyesine gelirse, yabancı dolarını bozdurup, borsaya girer. yoksa herkes biliyor, devalüsyon geliyor
sanki ücüncü bilançolar 30 endekste kötü çıkacağını bildikleri için yabancılar sürekli mal satışı yapıyorlar.bizimkiler bir yere kadar yabancı boşluğunu doldurar daha sonra gücleri yetmez.
temel sebebi dövizin artışını bekliyor olabilirler, borsadan edecekleri kar tl dolar euro arasındaki farkı karşılamayabilir ve de neden risk alsın ki ? bankaların bilançolarına güvenmiyor olabilirler, enflasyon tüik ve MB bankası verilerine güvenmiyor olabilirler
İyide o çok sevdiğiniz fitch, stanley ve sp'nin enflasyon vs verileri ile tüik verileri arasında fark yok neredeyse. Tüik yalancı bunlarda onun yalancısı demek. Veriler gayet normal. Tüm dünyada pandemi süreci nedeniyle para çıkışı var bize özel durum değil bu. İnşallah bu işde tersine dönecek şimdi kaçanlar avucunu yalayacaklar.
En mantıklı yorumlardan bir tanesi demek ki DS bazlı endeks grafiği göz ardı edilemez,yurt dışına dolar alıp gideceklerine göre pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım sözünü uygulayıp bu seviyeden kirişi kırıyorlar.
Karşılıksız basılan , TL böylece mantıklı biçimde piyasalarca gerektiğinde eriyebilir. Eritilebilir. böylece eriyen TL zararı bi rkaç kişi deil yüzbinlere pay edilir. yeni TL ler rahat rahat eriyen kadar basılabilir ABd taktiği : )) faiz, usd, avru, altın olmasın, böyle batacak, eriyecek, yarısı gidecek borsalara giriş olsun :D
Yerli yatırımcının yabancı yatırımcıdan fazla olması iyidir. Borsa endeks değerinin artmasına neden olur.
halk,vakıf,ykb,tüpraş,işc ,garanti gibi önemli hisslerde alım olmadı yatırımcı halen zararda egerki alıma geçilirse borsada 160 binlere gider .
kardemir varlık fonuna dogru
Satmaya devam ediyorlar edeceklerde gerçek şu ki bizim çoğumuz hissede değilken onlar 3-4 liradan tekfen aldılar 2-3 liradan banka aldılar yani her seviyeden satarlar maliyetleri çok düşük bazı hisselerde ve kapatıyoruz derlerse o satış karşılanmaz bu sebepden dolayı yıllardır çaktırmadan çıkıyorlar,eğer aynı hızda satarlarsa 2-3 seneye sıfırlamış ve gitmiş olurlar bizde baş başa kalırız elimizdekilerle.
Keske tamamen yerli olsa. Yabanci 2013 ten beri zarar yazdiriyor.
zaten belli yabancı her gün mal boşaltıyor.bizimkiler balıklama dalıyorlar.yakında büyük bir kıyamet kopar.hisse senetleri 50 katına kadar balonladı.bunları kimde kalacak KY lerde tabiki.
sen fikrini kendine sajkla sarkuysan ısdmr hektasım yeer bana. gel sana borsa dersdi vereyim.
altına devam mı ablacığım ? borsa düşse dipten alıp zengin olacan ama sorun şu ki sen ölücüsün risk almayı sevmiyorsun borsa sana göre değil yorum yazmak da
Kardeş dün patlama bekliyordun şimdi ayrı telden çalıyorsun geçen 1 milyon yeni hesap diyordun şimdi balon diyorsun seninde ne dediğin belli değil gününe göre atıyorsun
Yabancı her zaman doğruyu yapmaz ama çıkmaları iyi değil. bir tatsızlık olursa bizimkiler kağıtları yok pahasına verir.
Yabancının çıkması hiç hayra alamet değil
BİST 50 VE BİST 30 YATIRIM YAPANLAR HALEN ZARARDA O ŞİRKETLERE YATIRIM BAŞLARSA BİST 160 BİNLERİ GÖREBİLİR .
2018 yılı ocak ayından beri endeks TL bazlı aynı seviyede. Yabancı satmış ve yerli almış, KY sayısı artmış olsa bile sonuç ortada.
Net satış devam ederse, merkez rezervleri komple gidecek
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:33)