E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Petrol fiyatlarındaki çöküşle başlayan ve korona virüsün (Kovid-19) tüm dünyada etkisini göstermesiyle zirve yapan panik dalgası son 5 haftada hisse senetlerinde yüzde 30’lara varan değer kayıplarına yol açtı. korona virüsün aralık ayında Çin’de ortaya çıkmasından bu yana 15 hafta geçti. Ancak panik dalgası şubat ortasında arttı. Borsalarda iki yıllık getiriler beş haftada geri verildi. 14 Şubat haftasında 120 bin seviyesinde olan BIST 100 Endeksi 18 Mart’a gelindiğinde 86.209’a kadar düştü. 14 Şubat haftasında 29.388 olan Dow Jones Endeksi 21.237’e geriledi. Almanya’da ise Dax Endeksi 19 Şubat’ta 13.664 seviyesinde iken dün itibari ile 8.454 seviyesine indi.
Borsa İstanbul’da geçtiğimiz ocak ayında yabancılar paylarını yüzde 65’ten yüzde 60’a düşürürken bu düşüşte kottan çıkan şirketlerin de etkisi bulunuyordu. Sonrasında ise bu pay oranı korundu. Ancak şubat ayından bu yana yerli kurumsal yatırımcıların satışa geçtiği gözlendi.
Dolar gerdi
Virüsün yayılma etkisini göz önünde bulunduran yerli fonlar, daha alttan alabilecekleri düşüncesiyle satarken paylarını 3 puana yakın azalttı. Bu satışın neticesinde BIST’teki düşüş yüzde 30’lara vardı. Şirketler ve bankalar içim kurumsal dolar talebi devam ediyor. Ödemeler için dolar bulmaya çalışan kurumlar stres altında. DXY Endeksi 100 seviyesinin üzerine çıktı. Bu seviyenin üzerinde kalırsa borsalarda şok düşüşler üzerine yüzde 20’ye yakın değer kayıplarını tetikleyebilir.
Türkiye önlemi artırdı
Merkez Bankası’nın (TCMB) faizi indirmesinin ardından Türkiye’de para politikalarına maliye politikası araçları da ekleniyor. Reel sektörü destekleyecek önlemler şirketlerin kriz yönetimini güçlendirmesini sağlayacaktır.
Mali teşvik can suyu olur
Önümüzdeki dönemde sık tartışılacak bir süreç yaşanıyor. Dünya Bankası verilerine göre Kovid-19 virüsü etkisinin orta şiddette atlatılması halinde küresel ekonomide yüzde 2 daralma bekleniyor.
Virüsün ekonomik yaygınlık etkisinin şiddetlenmesi halinde bu öngörü yüzde 5’e kadar çıkıyor. İşte bu nedenle çok yüksek önlemler alınıyor. ABD’de de devasa büyüklükte bir mali teşvik paketi hazırladı. 1.2 trilyon dolar büyüklüğündeki paketin içeriğinde sorunlu sektörlere 200 milyar dolar yardım, KOBİ’lere 300 milyar Dolar kredi, 250 milyar dolarlık direkt harcama çekleri, çeşitli teşvik ve direkt yardımlar ve 500 milyar dolara varan vergi indirimleri bulunuyor. Bu aşamadan sonra Senato’nun onayı gerekiyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsa gündem baştan Zeynep aktaş ın yazısı diye not düşsen olmazmı yazıya hiç tıklamazdık,
HAYAT boş, zamlar ? , Biraz da sen oyalan
Beş fonları koc iştirak işimi bitirdi son 1 ayda 50.000 zarar
buradan devlete sesleniyorum bugun suya marketlerde zam gelmis su sektorunun girdi maliyeti plastik sise ve tasimaciliktir plastik petrolden uretilir dolayisiyla girdi maliyetleri cok dustu suyun fiyatinin da dusmesi gerekirdi ama ne yazik ki bugun gordum zam yapmislar bu ulke de savcilar ne is yapar azacik sahaya inin suclulari bulup yargilayin simdi bana kizacak kisiler olacaktir ama kimse isini yapmiyor onun icin herkes istedigi gibi hareket ediyor
Olan parayi erittim. Ah salak kafam ah. Ne isin var senin borsada.
İhtiyacın yoksa bekle ,tabi sağlam hisselerde isen
Bedava da olsa milletin canı yandı.Birsure kimse cesaret edemez.
Küçük yatırımcı,o kadar öpüldü ki mikro yatırımcıya döndü
Bu Zeynep Aktaş daha geçen ay borsada hedef 135000 sonrasında 145000 diyen biridir. Aceba kaç kişi buna kanarak borsaya girdi ve mahvoldu. Herkesin her dediğine inanmamak gerekiyor.
Allah herkese akıl fikir vermiş. Kazan san sesin çıkmazdı.
ÇİNDE FABRİKALAR ÇALIŞMAYA BAŞLADI ÖLÜM ORANI DÜŞTÜ KISA SÜREDE BORSAMIZDA TOPARLANMAYA BAŞLAR ÜMİDİNDEYİM AŞIRI ZARAR GÖRDÜM BORSANINDA ÇIKIŞA GEÇECEGİNDEN ÜMİTLİYİM.
Yerli agır bir şaplag yedi şu siralar sersem sersem garantina odasında teselli seansları alıyor
Milletin sermsye piyasalsrında kaydılsr yüzde 50
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:52)