E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya kritik bir yılı geride bıraktı. Korona salgını tarihte görülmemiş can kayıplarana neden oldu. Ekonmiler darkaldı, milyonlarca insan işsiz kaldı. Tablo böyleyken borsalar tirihi rekorlarını kırdı, bazı hisselerdeki artış yüzde 1000'li rakamlarla ifade edilmeye başlandı. Sadece Türkiye'de değil, ABD ve Çin'de de birçok hisse değerinin binlerce kat üzerine çıktı.
Borsa İstanbul'da zarar açıkmlayan, özsermayesi eksi ve düşük sermayeli şirketlere talep arttı! Ancak bazı batık şirketler kottan atılınca da çok yatırımcının canı yandı. Hala benzer hisselerde borsadan atılma riskini alarak yatırım yapan çok sayıda yatırımcı bulunuyor. Peki 2021'de piyasaları neler bekliyor? Hangi sektörler önec çıkacak? Hangi hisseler aöantajlı? Zeynep Aktaş Milliyet'teki köşesinde "Yazılım ve teknoloji şirketleri öne çıkacak" diye yazdı. Ve önemli tahlinlerde bulundu...
Korona virüs salgını ile birlikte piyasalarda yaşanan küçülmeler yılın üçüncü çeyreğinde hafifledi. Veri akışı küresel ekonomide üçüncü çeyrekte toparlanmaların yaşandığını gösteriyor. Aşılamanın başlamasına rağmen mutasyon nedeniyle belirsizlikler ise halen sürüyor. Tüm bunlara rağmen 2021-2023 döneminin dünya genelinde ekonomik normalleşme ve toparlanma dönemi olması bekleniyor.
Yurt içerisinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2020’nin son iki toplantısında güçlü artırımla birlikte faizi 675 puan yukarı çekti. Ocak 2020’de yüzde 11.25 olan politika faizi yılsonunda yüzde 17’ye yükseldi. Yine ocak başında 11.77 olan gösterge faiz yılsonunda yüzde 14.96 seviyesine çıktı. Dolar kuru ise 7.4393 TL seviyesinde. Yükselen faizler maliyetleri artıracaktır. Kur kaynaklı sorunlar da devam ediyor. Gerilemeler yaşansa da kurun 200 günlük ortalaması olan 7.31 TL’nin altında kalıcı bir hareket sergilemesi zor görünüyor. Kurdan kaynaklı enflasyon ise gözden kaçırılmaması ve dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus.
İnternetten borsa eğitiminde bomba konu: Halka açık şirketlerde sermaye artırımları
Borsadaki teknoloji şirketleri 2020 yılında yüzde 91 oranında değer kazandı. Sektörde piyasa değeri en yüksek şirket 41 milyar 610 milyon TL ile Aselsan. Onu 3 milyar 137 milyon ile Logo izliyor. Borsada işlem gören şirketler içerisinde bilişim sektöründe 19 şirket bulunuyor. Bu 19 şirketin toplam piyasa değeri 57 milyar 884 milyon TL. Sektörde 2020 yılında yüzde 55 ile yüzde 372 arasında getiriler oluştu. Değer kaybeden tek şirket hissesi Smartiks Yazılım oldu. 2020 yılında korona virüs salgın hastalığı ile büyümesi hızlanan sektör 2021 yılında da yatırımcıların radarında olacak. Gelişmelere baktığımızda teknoloji şirketleri de korona virüs salgın hastalığından etkilenmelerine rağmen faaliyetlerine ara vermeden devam etmeyi başardı. Şirketler bu dönemde yatırım harcamaları ve operasyonel giderlerdeki artışı minimize edilmesi için aksiyonlar aldı. Dönemi olumlu kapatan teknoloji sektörü 2021 yılında ekonomik aktivitenin de canlanmasıyla yükselen ivmesini sürdürecek.
2021’de en fazla izlenecek hisseler
Ekonomilerdeki toparlanma ile birlikte petrol, demir çelik ve maden şirketleri 2021 yılında öne çıkacak sektörler arasında yer alıyor. Pandemi sonrasında olumsuz etkilenen etilen nafta fiyatlarının olumluya dönmesi petrol sektörünü olumlu etkileyecek. Hurda demir fiyatları son bir ayda ton başına 300 dolardan 480 dolara çıktı. Demir çelik sektörü hisselerinde bunun da etkisi gözlenecek.
2020 piyasalarda kazançlı geçti
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan elektrik piyasası ekim ayı raporuna göre, 2020 yılı ekim döneminde gerçekleşen doğal gaz kaynaklı elektrik üretimi yıllık yüzde 66.92 artış kaydederek 8.24 TWh seviyesine ulaştı. Kuraklığın ağır etkisi altında olan Türkiye’de, milyonlarca ton su kullanan kömür santrallerinde elektrik üretimi risk altına girdi. Kuraklık nedeniyle termik ve doğal gaz çevrimlerden elektrik sağlanıyor ve bu da şirketlere olumlu yansıyacak.
BİST duyurdu: 2021'de 47 hissenin endeksi değişiyor
Tüm dünyada 2020 yılına damgasını vuran pandeminin önemli ölçüde etkilediği sektörlerin başında turizm ve seyahat sektörü geliyor. Yapılan çalışmalarda pandemi sonrası her 10 kişiden 9’unun 2021 yılında kişisel ya da turistik bir seyahat planı var. Yeni normalle birlikte alınan tedbirler neticesinde seyahatlerde en çok şahsi araçların yanı sıra otobüs ve uçak tercih ediliyor. 2020’de ertelenen seyahatlerin 2021 yılının ikinci yarısı itibariyle hızlı bir şekilde gerçekleşmesi beklenebilir.
2021’de de aslan payı hisse senedinde
Aşının bulunması ile birlikte pandemi döneminde en fazla etkilenen sektör hisselerinde beklentiler arttı. Bunun başında da ulaştırma sektörü geliyor. Ancak virüsün mutasyona uğramasının ardından belirsizlik oluştu. THY İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’ya uçuşları geçici olarak durdurdu. Sektörde fiyatlar tarihi dip seviyelerden hareketlendi. Ancak hala 2020 başındaki seviyelerin altındalar. Pandemiye ilişkin her iyi gelişme sektöre olumlu yansıyacaktır.
Piyasalar 2021'e nasıl başlayacak?
Aracı kurumlar, KOBİ sanayi şirketleri bu dönemin en yüksek kazandıran sektörleri oldu. Bol para ve düşük faiz dönemi piyasalara ilgiyi artırdı. Sermayesi düşük olan KOBİ sektörü hisselerine ilgi artarken yeni yatırımcıların borsa ile tanışması ve online işlemlerin artması aracı kurumların hisse senetlerindeki değer artışlarını zirveye taşıdı. Pandemiye rağmen BIST KOBİ Sanayi sektörü hisseleri yüzde 290 oranında değer kazandı. Aracı kurumlar endeksi ise yüzde 285 oranında yükseldi.
Borsalardaki yükseliş balon piyasasından çok farklı
Mali sektör hisseleri tarihi dip seviyelerinde. Türkiye ekonomisinde senenin başında atılmaya başlayan adımlara paralel olarak bir toparlanma bekleniyordu. Ancak bu beklenti pandemi nedeniyle kesintiye uğradı. Sektördeki şirketler pandemi döneminde başarılı bir performans gösterdi. Teknoloji yatırımları ve sağlam dijital altyapı sayesinde, evden çalışma stratejisini de içeren iş sürekliliği planlarını hayata geçirdi. Sektör hisselerinin likit ve derinliklerinin yüksek olması yabancıların bu sektörlerde harekete geçmelerine neden oldu. Sektörde yeni finansal ürünlerin çıkması pandemi sürecinden çıkış, hisselere talebi artırır.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ISFIN HAFTALIK TEKNIK TARAMA LISTESINDE CIKAN HISSE GUNU PRIMSIZ KAPATTI EN UCUZ BIST 50 HISSESI 2020 YILI PRIMI YUZDE 1 ISBANKASI ISFIN ICIN GERI ALIM PROGRAMI ACIKLADI DIGER ISBANK ISTIRAKLERI ISMEN ISGSY ISYAT ISGYO 3 E 5 E KATLADI HISSE BEDELSIZ TABLOSUNA GORE SUREKLI DUZENLI BEDELSIZ VERIYOR 2021 DE VERME IHTIMALI COK YUKSEK SON KAPANISTA ISGYO TAVAN KAPATTI NORMALDE BERABER HARAKET EDERLER
Bir hisse teknoloji hissesi diyorsunuz ama teknolojiyi üreten doğru dürüst Bi şirket varmı kendine ait patenti olan bu patentini kullanan avrupalı şirketler varmı patentini kullandırtmasından dolayı para kazanan şirket var mı ben bilmiyorum ikincisi şirketin defter değerinin üstünde işlem görmesi için karlılığının yüksek olması gerek esas faaliyetten gelen kar hisse başı karlılığı o hissenin mevcut işlem gördüğü fiyatı f/k sı tüm bunları iyi hesap etmek lazım teknoloji firması ama şirket pd/dd si 4~5 olmuş fk 15~20 ye çıkmış daha neyi alacan elinde patlasın diye mi alacan
Bitcoin önem vermeyen insanlara iyi oyun var dunya zenğinler oyunu unutmayın korona kötü bitcoin kötü İnternet kötü insan sağlığı
Otomobildeki ötv denilen saçmalık kaldırılsın.araba alıyorsun 180 lira 90 lirası kdv ve ötv boyle saçmalıkmı olur.
Çok yazdı ama bişey daha yazmak istiyorum abd de bir 4*4 araba üreten bir marka bu aracı kendi ülkesinde 30 ile 45 bin arasında satıyor en alt Versiyon 28 bin usd civarı aynı alt versiyonu türkiyede de satıyor fiyatı 1.6 milyon civarı abd de normal bir insanın yıllık geliri 75 000 usd bu arabanın alt klasmanında neredeyse 3 tane alabiliyor ama ülkemizdeki bir insan kişi başı milli hasılaya göre 20 yılda anca 1 tane alabiliyor yani üç tane alması için 50 60 yıl çalışması lazım ama abd li 4 5 aylık maaşıyla 1 tane alıyor bunu siyasetçilerin gözüne sokukun
Birde adamlar 20 bin euro ya sattıkları sıfır araçtan para kazanıyorlar yani bu aracın bayi komisyonu şuyu buyu çıkınca fabrika maliyeti 10 12 bin euro civarında oluyor bizim ülkemizde iş gücü daha ucuz olmasından dolayı maliyetler daha aşağıda ama biz bu arabayı 35 40 bin euro civarı bir paraya alıyoruz iş gücünün ucuzluğuna bir örnek vermek istiyorum mesela türkiyede hemde avrupada aynı marka arabayı üreten fabrikada Türkiyedeki bir müdüre 2000 2500 euro maaş veriyorsa Avrupa’daki fabrikada işçiye 2000 2500 civarı maaş veriyor müdüre 6 binle 10 bin arası maaş veriyor
180 000 e araba kaldı mı Türkiye garip bir ülke insanlar sorsan para yok açız diyorlar ama en kötüsünü altında 200 300 binliralık araba var aynı araba Edirne in ötesinde 10 bin euro 3 5 yaşındaki araçları 5 6 bin euro ya bulabilirsiniz böyle saçma bir uygulama yok dünyanın hiç bir yerinde Gürcistan da bile bizden iki kat ucuz birde avrupada bir iki ülke dışında en çok araç üretilen ülke bizim ülkemiz ne komik birde şöyle bir durum daha var avrupada bir insan asgari ücreti biri olsun bir yıllık maaşıyla istediği arabayı alıyor ama bizim ülkemizde asgari ücretli biri o arabayı alması için 10 yıl çalışması lazım ülkemizin traji komik durumu
valla borsalar da her an her şey olabilir hiç bir şeyi güvenmemek tüm paranın hepsini borsa girmemek lazım.heleki çöp hisse senetleri yakında patlayacaklardır.
Vatandaş rumuzlu arkadaşım. Bilgilendirmen için teşekkür ederim.yazıda Türkiye’de, milyonlarca ton su kullanan kömür santrallerinde elektrik üretimi risk altına girdi. Kuraklık nedeniyle termik ve doğal gaz çevrimlerden elektrik sağlanıyor ve bu da şirketlere olumlu yansıyacak.derken illaki kömürlü termik santralleride etkiler. santrallerin kömürle elektrik üretiminde var. Bence anlatılmak istenen kuraklık nedeniyle suların azalmasından dolayı hidroelektrik santralleri sıkıntılı.
Hes şirketlerinin kurulum yaparken mahvettkleri orman,dere yatağı, vb yerler için orada yaşayan halka bir ödemesi ar mı acaba ? Veya kullandıkları su için de ödeme yapıyorlar mı acaba ? Öyle ya , üretip sattıkları elektriği kullananlar parasını ödüyor ,bence onların da mahvettikleri çevre için ve kullandıkları su için bir bedel ödemeleri lazım :| :| :|
Benc su kıtlığı yoktur.bilinçsiz su kullanımı var.artık denizlerden tatlı su üretimi yatırımlarına başlamalıyız.bir de denize hiç bir şekilde su bırakılmamalı ve geri dönüşüm haltları ile bu sular denize gitmeden tekrar barajlara getirilmelidir.mesela her sene erdirne içinden gecen meriç nehri bahar aylarında taşar.ben yetkili olsam bu suyun hepsini büyük bir yatırım kurara tüm istanbul barajlarına getiririm.her sorun bir çözümü vardır.yeterki işin ehilleri kurumları yönetsinler.
Öne çıkması ne, uzaya çıktı yazılım teknoloji
Milyonlarca su kullanan kömür santralleri derken,Hidroelektrik santrali yazacağınıza kömür santralleri yazmışsınız. Yanlış yönlendirmeme adına düzeltmenizi öneririm.
vatandaş denen şahıs senin tüm yorumları ülkenin yararına olmayan ve sıkıntılı birisin bence.nükleer den üretsen sen yine bir bahene bulursun.senin kafa yapın yeniden yükleme yapılmalı.
kömür santralleri aşırı miktarda su tüketirler kardeşim sende bu bilgi eksikliğini gidermelisin. kömür santralleri hem havayı kirletir hem çok miktarda su tüketir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:55)