E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

Borsada yatay başlangıç bekleniyor
04 Haziran 2024 - 08:10 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor

ABD'nin BM Daimi Temsilciliği, 31 Mayıs'ta ABD Başkanı Biden'ın duyurduğu ateşkes teklifini BM Güvenlik Konseyi'nde karar tasarısıyla destekleyeceğini duyurdu.

Biden: İsrail, Hamas'a sunulan anlaşma koşullarında sonraki adımı atmaya hazır.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Biden'ın duyurduğu ateşkes teklifinin İsrail'in önerisi olduğunu ve Hamas'ın kabul etmesi durumunda ateşkes anlaşmasının tamamıyla uygulanmasını umduğunu açıkladı.

G7 ülkelerinin liderleri, Biden'ın duyurduğu ateşkes planına tam destek verdiklerini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Iğdır - Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı'nı zamanından önce hazır hale getireceklerini ve bu yıl Nahçıvan'a gazın Türkiye üzerinden ulaştırılacağını söyledi.

Dallas eski Fed Başkanı Kaplan, bu yaz faiz indirimi beklemediğini söyledi.

BOJ Başkanı Ueda, Merkez Bankasının temel duruşunun piyasa güçlerinin uzun vadeli faiz oranlarını belirlemesine izin vermek olduğunu söyledi.

Ueda, fiyatların tahmin edildiği gibi artması halinde parasal desteği ayarlayacaklarını söyledi.

Ne olacak?

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın bugün gerçekleşmesi bekleniyor.
TCMB Başkanı Karahan, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapacak.
Hazine, bugün 3 yıl vadeli kira sertifikası ihraç edecek.
Almanya’da bugün İşsizlik Oranı açıklanacak.
ECB faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü %1,50 oranında artış 156,3 puan yükselişle 10.557 seviyesinden tamamladı. Yurt içinde enflasyon verisi sonrasında Bakan Şimşek'in 'en kötünün geride kaldığına' ilişkin yaptığı açıklamalar endekse katalist etki yarattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, net rezervlerin artıya geçtiğini belirterek, "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var." dedi. Enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini vurgulayan Şimşek, "Ne örtük ne açık bir kur taahhüdümüz yok." şeklinde konuştu. Şimşek, kirada %25 zam sınırını uzatmak için çalışma olmadığını açıkladı. Kurumların uzun yıllardır zarar beyan ettiğini dile getiren Şimşek, asgari gelir vergisi sorusuna "Bütün fikirleri değerlendiriyoruz." yanıtını verdi.

Mayıs ayında TÜFE, yaklaşık %3,0 olan konsensüs beklentilerin üstünde 3,37 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Nisan ayındaki %69,80 seviyesinden Mayıs ayında %75,45 seviyesine yükseldi. Bizim beklentimiz aylık bazda %3,5, yıllık bazda ise %75,7 artış yönündeydi. Mayıs ayında gerçekleşen sigara ve alkol zamları, mevsim geçişi nedeniyle giyim sektöründeki ürün değişiklikleri ve sıcak iklim koşulları neticesinde tatil sezonun başlaması etkileri enflasyona yansıdı. TÜFE tarafında aylık bazda giyim ve ayakkabı %9,60, konut %7,08, eğitim %5,63 artış gösterirken, Mayıs ayında düşüş gösteren grup olmadı.

Gıda enflasyonu yıllık bazda %68,50 seviyesinden %70,14 seviyesine yükselirken, çekirdek enflasyon ise %75,81 seviyesinden %74,98 seviyesine yükseldi. Mayıs ayında 0 olarak baz alınan doğalgazın Mayıs 2024’te baz etkisi ile enflasyonun zirve yapmasına neden oldu. TCMB ve piyasa beklentilerin paralel olarak %75 - 76 olarak gelen enflasyon sonrasında Haziran ayından itibaren sıkılaşma adımlarının etkileri ve özellikle geçen yılın Temmuz ve Ağustos aylarında gelen %9’un üstünde aylık bazda enflasyon artış verilerinin etkileri ile baz etkisi kaynaklı enflasyonda sert geri çekilme bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks yakın vade kontratı, önceki işlem günü 11.641 - 11.978 fiyat aralığında işlem görerek günü 11.919 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon 1.535 azalışla 265.563 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 11.916 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 12.400 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Yukarı yönde kısa vadeli yükselişin devam edebilmesi için 12.000 direnç seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 12.000 ve 12.200 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 11.800 ve 11.700 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Borsada üç ayda yüzde 46 kazandıran üç sektör

 

BofA çip üreticilerinin hisseleri için 2026'yı işaret etti

 

TCMB Başkanı Karahan bugün Meclis'te sunum yapacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)