E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada tüyo peşinde koşan yatırımcı asıl getiriyi ıskalıyor---

Borsada tüyo peşinde koşan yatırımcı asıl getiriyi ıskalıyor

Borsada tüyo peşinde koşan yatırımcı asıl getiriyi ıskalıyor
27 Haziran 2017 - 12:19 borsaningundemi.com

Piyasaların tarihinde, tüyo peşinde koşarak tüm yatırımını kaybeden ya da çok uzun süre büyük zararlarla maliyetini kurtarmayı bekleyen sayısız yatırımcı bulunuyor

Borsa İstanbul'da "tüyo" peşinde koşan bireysel yatırımcılar, temettü verimliliği ve beklentileri ile kurumsal yatırımcıların gözdesi konumunda olan hisselerin uzun vadede sağladığı yüksek getirileri ıskalıyor.

Kelime anlamı "herhangi bir konuda verilen gizli bilgi" olan tüyonun, Türkiye'de en çok kullanıldığı mecraların başında at yarışlarından sonra Borsa geliyor.

Yatırımcının tüyo arayışı; Borsada işlem yapan kurumsal olmayan "yatırımcıların", Borsanın kuruluşundan bu yana peşinden koştuğu, bazen ucundan kıyısından bulduğu, bazen bulduğunu sandığı ancak çoğunlukla hüsranla sonuçlanan bir macera...

Borsada tüyo peşinde koşanlar, at yarışı ve bahis oyunlarında şansını deneyenler gibi kısa sürede "köşeyi dönme" arayışında olan kişilerden oluşuyor. Tüyo peşinde koşanların yatırım yapacağı şirket ile ilgili henüz kamuya açıklanmamış "insider" bir bilgiye sahip olmasının cazibesi, gerçek yatırımcıları da etkisi altına alıyor.

Sermaye piyasalarındaki en büyük suçlardan biri

Hukuki açıdan sermaye piyasalarındaki en büyük suçlardan biri olarak görülen "insider trading", yani Sermaye Piyasası Kanunu'nda tanımlandığı haliyle "bilgi suistimalinin" halk diline geçmiş haline de tüyo denilebiliyor.

Halka açık şirketle ilgili önemli bir haberi kamuya açıklanmadan birileriyle paylaşması ve bu bilgiyi çıkarı için kullanması durumunda kişi, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis veya elde ettiği menfaatin iki katından az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesinde "bilgi suistimali", "Doğrudan ya da dolaylı olarak sermaye piyasası araçları ya da ihraççılar hakkında, ilgili sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikteki ve henüz kamuya duyurulmamış bilgilere dayalı olarak ilgili sermaye piyasası araçları için alım ya da satım emri veren veya verdiği emri değiştiren veya iptal eden ve bu suretle kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden yöneticiler, pay sahipleri, görevliler, bilgiyi işlem yapmak için elde edenler ve herhangi bir şekilde bu bilgiye sahip olmuş kişiler..." olarak tanımlanıyor.

"Tüyolar, derinliği az ve manipülasyon yapanların cirit attığı pay piyasaları ile ilgili"

Kurumsal olmayan yatırımcılardan gelen "bitmez tükenmez tüyo istekleri", sermaye piyasaları profesyonellerinin sektörle ilgili en önemli problemlerinden birini oluşturuyor.

Sosyal medyada, forumlarda ya da kulaktan kulağa yayılan tüyolar, genellikle derinliği az ve manipülasyon yapan kişilerin cirit attığı pay piyasaları ile ilgili oluyor.

Sermaye piyasası profesyonellerinin, yatırımcıları bu pay piyasalarından uzak tutmaya çalışmasına karşın bu yöndeki isteklerin ardı arkasının kesilmediği ifade ediliyor.

Borsa uzmanları, bir tüyonun kulaktan kulağa dolaşmaya başlamasının söz konusu pay piyasasını manipüle eden kişi ya da kişilerin, ellerindeki payları pazarlaması anlamına gelebileceğini belirterek, "Daha önce ilgili piyasada payları toplayan kişiler, tüyo dedikoduları yayarak alım yapmaya istekli yatırımcı topluluğu oluşturmaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

Piyasaların tarihinde tüyo peşinde koşarak tüm yatırımını kaybeden ya da çok uzun süre büyük zararlarla maliyetini kurtarmayı bekleyen sayısız yatırımcı bulunduğunu anlatan uzmanlar, yatırımcılara, bu tür dedikodu, yalan haber ya da tüyolara itibar etmemeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Temettü verimi yüksek şirketlerin hisse fiyatları da sevindiriyor

Borsada likiditesi yüksek, büyüme beklentisi olan ve yatırımcı dostu, yani düzenli temettü ödeyen şirketlerin uzun vadede yatırımcısına her zaman alternatif enstrümanlardan daha iyi kazandırdığını, bunların dışındaki pay piyasalarında tüyo peşinde koşanların ise kısa vadede zaman zaman karlı işlemler gerçekleştirse de uzun vadede zarar etme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten uzmanlar, şunları kaydetti:

"Temettü verimliliği, yani hisse fiyatına göre yüksek oranlı temettü veren şirketler incelendiğinde, son 10 yılda sadece temettü ve bedelsiz sermaye artırımları ile yatırımcısının hisse alımı için ödediği paranın tamamını tekrar cebine koyup, üzerine de Hisse fiyat artışının getirisini sunan birçok örnek bulunuyor. Temettü verimi yüksek ve yatırımcı dostu şirketlerin hisselerine ödedikleri paranın neredeyse her yıl ortalama yüzde 10'unu temettü olarak alan yatırımcılar, aynı zamanda uzun vadeli yatırımcıların bu şirket hisselerine talebi düzenli olarak devam ettiği için hisse senedi fiyatlarının çoğunlukla BIST 100 endeksinin üzerindeki getirisinden de faydalanıyor. Borsa yatırımının uzun vadeli düşünülmesi ve hisse tercihinin tüyolarla değil, profesyonellerin yardımı ile yatırım tercihine uygun şirket hisselerine yapılması gerekir."

Veri terminallerinde temettü verimi en yüksek 20 hisse senedi arasında, en az 10 yıldır halka açık olan ve bu dönemde düzenli temettü ya da bedelsiz hisse senedi veren hisseler seçildiğinde Aygaz, Hisse fiyatının getirisi ile öne çıkıyor. Aygaz bu dönemde temettü ödemeleri hariç sadece hisse senedi fiyatı değişiminden yatırımcısına yüzde 614 kazandırırken, temettü verimi en yüksek hisse senedi ise İş Yatırım oldu.

Temettü verimi yüksek ve düzenli temettü ödemesi yapan şirket hisseleri, sadece fiyat değişimi dikkate alındığında bile son 10 yılda yatırımcısına ortalama yüzde 331 kazandırırken, söz konusu dönemde BIST 100 endeksinin yükselişi ise yüzde 112 seviyesinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • samet28 Haziran 2017 10:51

    HEMTEMMETU VERECEK HEMDE KAR EDECEK ben bunu şimdilik sasada gördum super kazandırdı

  • Burhan koç 27 Haziran 2017 23:32

    Akçansa da her yıl düzenli temettü veriyor ucuz kaldı endekse göre olması gereken fiyat 19 25

  • Huseyin27 Haziran 2017 23:26

    Temettu sadece bir artırır hisse dönem itibariyle karını artırıyorsa o hisseye yatırım yapılır getiri grafigindede karını artıran firmalar lider

  • Cemgocebe27 Haziran 2017 23:24

    ÇBS şirketinin boyaları Bauhause mağazalarında dahi satılırken ve 55 dönümlük arazisine bilirkişi tarafından 136 milyon lira değer biçilmìşken tahtası kapalı. Güya SPK tahtası kapalı şirketlerin işleme açılması için çalışma yapıyor. Tahtaların işleme kapatılması patronların işine geliyor. Yatırımcınında yok olmasına sebeb oluyor. Geciken adalet, zulümdür. Bu böyle biline

  • minoset27 Haziran 2017 22:45

    temettu muhabbeti yapanlara bitiyorum abi PSDTC temuttu verdi iki kat zarardayim klişe muhabbet baska birsey yok

  • ozgur27 Haziran 2017 19:51

    10 yılda %331 kazanç bir şey değil, daire alsan daha iyi getirisi olur, sadece temettü için hisse alınmaz...

  • halden27 Haziran 2017 19:03

    bence bu konu tamamen öznel bir konudur, yani kişisel beklentiler ve risk iştahıyla ilgilidir, sözgelimi kimi yıllarca temettü kağıtlarında bekleyebilir, kimi spekülatif kağıtların peşinde gidebilir, ben hisse yatırmımın %20-40 arasındaki tutarıyla günlük veya 1-2 günlük al-sat yapmayı mantıklı buluyorum.

  • Çaylak27 Haziran 2017 18:28

    Borsada patron kağıtlarından uzak yabancıların girdiği kağıtlara yakın olduğun sürece kazanma sansin var

  • Yorumspor27 Haziran 2017 17:01

    2018 yılının temettü şampiyonu İndeks olacaktır.

  • baykuş27 Haziran 2017 16:33

    Hissenin fiyatı temettü verdiği gün ,verdiği temettü kadar düşmediği gün Borsaya yatırım artar.Öbür türlü ne anlamı var.

  • Ckyuncu27 Haziran 2017 16:14

    Kapanan tahta larda küçük yatirim cinin suçu ne. Şirket sahipleri elini kolunu sallayarak geziyor. Bu mudur yani. Devlet bu paraları şirket sahiplerinden alıp magdurlara vermelidir. Patronlar ifsa edilmelidir. Boyle adalet olmaz.Sonrada küçük yatırımcı borsaya neden gelmiyor deniliyor. Gelmez tabi.Acil cozum

  • özgür27 Haziran 2017 15:27

    ÇİMENTOLAR SÜPER TEMETTÜ VERİYOR DA HİÇ PRİM YAPMIYOR

  • Sdk 27 Haziran 2017 14:50

    Borsada ya güçlü temettü veren şirketlere yatırım yapacaksın yada alsat yapacaksın tabi alsat yaparken nerde al nerde sat iyi bileceksin diğerleri kumar gibi ya tutarsa yani

  • Mustafa27 Haziran 2017 12:43

    KAPANAN TAHTALARDAKİ K.YATIRIMCILARIN HAKLARI NE OLACAK ? EY YETKİLİLER.ÇÖZÜM GETİRİN ÇÖZÜM İSTİYORUZ.