Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
"YELLEN’DAN SİNYAL YOK, VERİLERE BAKALIM..
Küresel piyasaların genelinde FED Başkanı Yellen’ın sunumunun, yurtiçinde ise Yellen’la beraber Haziran TÜFE rakamının beklendiği bir günü geride bıraktık. Önceki gün ABD’nin rekorda kapanmasının ardından dün sabah da alıcılı seyreden ABD vadelilerinin yarattığı iyimserlik ortamında güne tepki alımlarıyla başlayan BIST100’de bu tepki alımları 77,500 direncine yönelse de hedefine ulaşamadı ve 77,000 ana desteğinin yeniden altına gerilenmesi ile beraber teknik satışlara dönüldüğünü ve bu şekilde 76,180 puan seviyesine dek bir geri çekilme olduğunu gördük..
Bu hareketi teknik satış olarak yorumluyoruz çünkü bu durum, ikinci seansın başlarında devam ederken DolarTL 2,1250’lerde, brent petrol varil fiyatı 111 dolar seviyelerinde, gelişen piyasalar ve ABD vadelileri ile Avrupa borsaları artıda seyretmekteydi, içerde de yeni bir gelişme yoktu.. Esasında piyasaların geneli, hafta başından beri belirttiğimiz şekilde Yellen’ı bekliyordu. Yurtdışında hava olumlu olduğu için onlar artıda bir bekleme modundaydı, içerde ise dün detaylı olarak belirttiğimiz siyasi belirsizlikler ve mevcut jeopolitik risk ortamı nedeniyle biz ekside..
ABD’de FED’in yakından izlediği işgücü piyasası için toparlanmanın sürdüğüne dair bir sinyalle beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisiyle 76,000’e dek bir geri çekilme izledikten sonra kapanışa doğru ABD borsaları açıldıktan sonra hızlı bir yükseliş ile 77,000 sınırına yeniden gelindi. Kapanış da %0,36 düşüşle 76,831 puandan oldu.
Veri gündemi olarak ise günün ilk yarısında Euro bölgesi’nde üretici fiyatları endeksini (ÜFE) takip ettik ki bu veri Haziran’da %0,1’lik bir geri çekilme ile deflasyonla mücadele çabalarının devam ettiği ortamda çeşitli karamsar spekülasyonlara neden olsa da hem gözler Yellen’da olduğu için hem enerji hariç bakıldığında ÜFE’nin değişim göstermediği görüldüğü için hem de 30 Haziran’da TÜFE’nin %0,5 artış ile beklentilere paralel çizdiği tablonun durumun çok da vahim olmadığını ortaya koymuş olmasıyla Avrupa borsaları olumsuz etkilenmedi.
Günün ikinci yarısında ise: beklentiyi aşan ADP özel sektör istihdam rakamına piyasaların reaksiyonu hem Yellen’ı hem de tarım dışı istihdamı bekledikleri için görece sınırlı kaldı diyebiliriz. Yellen neler söyledi dediğimizde aslında piyasanın beklediği kapsamda bir konuşma olmadığını söyleyebiliriz. Para politikası ve finansal istikrar içerikli bir konuşma bekleniyordu, daha ziyade finansal istikrara yönelik ifadeler kullanıldı ve aranan sözlü yönlendirme sinyallerine tam ve net olarak ulaşılamadı.. FED’in düşük seviyelerdeki faizlerin istikrarı bozacağı endişesi ile faizleri yükseltmesine gerek olmadığını kaydeden Yellen, faiz politikasının istihdama odaklanması gerektiğini söyledi, bu şekilde de bugünkü tarım dışı istihdam verisinin önemini bir miktar daha artırmış oldu..Bu gelişmeler ışığında bugün ECB toplantısı var. Geçen toplantıda ECB faiz indirimlerini de kapsayacak şekilde deyim yerindeyse 3 ayaklı bir eylem planı açıklamış olduğu için, bu önlemlerin etkili olup olmadığının bir süre gözlenmek isteneceğini, bu şekilde de Draghi’nin de işaret ettiği üzere Eylül ayından önce yeni bir aksiyon gelmeyeceğini tahmin ediyoruz. Ancak yine de Başkan Draghi’nin toplantı ve faiz kararı sonrası TSİ 15.30’da yapacağı basın açıklamasında, sıklıkla başvurmayı tercih ettiği sözlü yönlendirme yöntemiyle ne gibi mesajlar vereceğini izleyeceğiz.
Herhangi bir aksiyon beklemediğimiz ECB toplantısını bir kenara bırakacak olursak da en önemli gündemimiz ABD’de açıklanması beklenen Haziran ayı tarım dışı istihdam verisi olacak. Bugünkü tarım dışı istihdam için beklenti 210K iken önceki ay veri 217K seviyesinde açıklanmıştı, işsizlik oranının ise Mayıs’taki %6,3 seviyesinden herhangi bir değişim göstermesi beklenmiyor. ADP ile tarım dışı istihdam arası korelasyonun son dönemlerde bozulmaya başlamış olduğunu hatırlatırken bugünkü ikili veri setinin ADP özel sektör istihdama göre daha önemli olmasını, beklentilerin üzerinde bir toparlanma işareti ile EM kurları üzerinde bir baskı görebileceğimizi düşünüyoruz..
Bu verilerin yanında son olarak brent petrol varil fiyatına da dikkat çekmek istiyoruz, geçen haftadan beri geri çekilme eğilimi içinde olan brent dün 111 dolar seviyesine dek düştü ki bunda Libya’da iki petrol limanının yeniden faaliyete geçmeye hazır olduğu açıklamasının etkili olduğu bir gerçek. Ancak Libya’da devam eden siyasi kargaşanın yanında artık bir de Irak sorunumuz olduğu için İran’a yaptırımların hafifletilmesi beklentilerinin artmasının da petrol üzerinde etkili olduğunu , İran ile 5+1 arası müzakerelerin de petrol fiyatlarına bizim gibi yüksek hassasiyeti olan ülkelerce daha yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz… BIST’te 77,000 seviyesinin yeniden hedeflenip üzerinde tutunulması iyimserliği hala destekleyebilir, aşağıda ise 76,000 desteğinin kırılmasında 75,500 ve 74,500 seviyelerini konuşmaya başlamak gerekebilir, bugünkü TÜFE verisi ve Yellen’ın konuşması ile öneminin arttığını düşündüğümüz tarım dışı istihdam verisi belirleyici olacaktır..
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.