E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada siyasi riskler geçti mi---

Borsada siyasi riskler geçti mi

Borsada siyasi riskler geçti mi
31 Mart 2014 - 09:02 borsagundem.com

Piyasalarda seçim öncesi geçen hafta yaşanan %7’lik yükseliş ile birlikte azalan siyasi belirsizliğin etkisiyle yükselişin devam etmesi beklenmekte

A1 Capital Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"Genel seçim havasına bürünen yerel seçimlerde AKP %45’in üzerinde oy ile en yüksek oy oranına ulaştı…
   
Aralık ayından itibaren iç piyasalarda yükselen siyasi tansiyon, genel seçim havasına bürünen yerel seçimlerde AKP’nin %45’in üzerinde oy oranıyla en yüksek seviyede oya ulaşmasıyla birlikte kazanması ile birlikte, siyasi belirsizliklerin azaldığı görülmekte.
   
Piyasalarda seçim öncesi geçen hafta yaşanan %7’lik yükseliş ile birlikte azalan siyasi belirsizliğin etkisiyle yükselişin devam etmesi beklenmekte.
   
Seçim sonuçları sonrasında döviz kurlarında son 3 ayın en düşük seviyelerine geri çekilme yaşandı. Dolar / TL’de 2,1950 seviyelerinden 2,17 seviyelerinin altına sarkma yaşanırken, sepet kurda ise 2,60 seviyelerinden 2,57 seviyesine geri çekilme görüldü.
   
ABD’de kişisel gelir ve harcamalar beklentilere paralel gelirken, tüketici güven endeksi ise 4 ayın en düşük seviyesine geriledi…
   
ABD’de Şubat ayında kişisel gelirler ve harcamalar beklentilere paralel olarak %0,3 oranında artış gösterirken, kişisel harcamalarda Ocak ayı verisindeki %0,4’lük artış %0,2’ye revize edildi. Kişisel çekirdek tüketim de beklentilere paralel olarak %0,1 artış gösterdi.
   
Tüketici güven endeksi Şubat ayındaki 79,9 seviyesinden Mart ayında 80,5 olan beklentilerin altında 80,0 olarak açıklanırken, 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.
   
ABD’de kişisel harcamaların son 3 ayın en yüksek artışını göstermesi ile birlikte iki günlük düşüşün ardından %0,5’e varan oranlarda yükseliş gösterirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2,68’den %2,72’ye yükseliş gösterdi. Altın fiyatlarında ise 1.300 doların altına işlemler yatay şekilde devam etti.
   
Moody’s, Rusya’nın kredi notunu Negatif izlemeye aldı…
   
Moody's, Ukrayna ile yaşanan siyasi gerilimin ülke ekonomisini tehdit etmesi ve jeopolitik riskleri artırması gerekçesiyle Rusya'nın “Baa1” olan kredi notunu korumasına karşılık, kredi notunun görünümünü ise "Negatif" izlemeye aldı.
   
Japonya’da sanayi üretimi beklentilerin aksine düşüş gösterdi…
   
Japonya’da sanayi üretimi Şubat ayında %0,3’lük artış beklentisine karşılık, %2,3 oranı gerileyerek, son 3 ayda ilk kez düşüş gösterdi.
   
İmalat sektörü PMI ise Şubat ayındaki 55,5 seviyesinden Mart ayında 53,9 seviyesine geriledi.
   
Japonya’da beklentilerin altında kalan üretim verilerine karşılık, Japon Yeni’ndeki değer kaybına bağlı olarak Japonya’da %0,6’ya varan oranda yükseliş yaşanırken, diğer Asya piyasalarında da sınırlı da olsa yükselişler yaşanmakta.
   
Almanya’da TÜFE beklentilerin altında kalırken, Euro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksleri beklentilerin üzerinde geldi…
   
Euro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi Şubat ayındaki 101,2 seviyesinden 101,4’e yükselme beklentisinin de üzerinde 102,4 seviyesine yükseldi. Sanayi ve hizmetler sektöründeki güven endekslerinin de beklentilerin üzerinde gerçekleştiği izlendi.
   
Almanya’da ise TÜFE Şubat ayındaki %0,5’lik artışın ardından Mart ayında %0,4’lük artış beklentisinin altında %0,3 artış gösterdi.
   
Avrupa’da borsalar beklentilerin üzerinde gelen ekonomik güven endekslerinin etkisiyle birlikte %1,5’e varan oranlarda yükseliş gösterirdi.
İngiltere’de büyüme beklentilere paralel gelirken, cari açık ise beklentilerin üzerinde gerçekleşti…
   
İngiltere’de 4. çeyrekte büyüme %0,7 ile beklentilere paralel gerçekleşirken, yıllık bazda ise büyüme %2,7 oldu.
   
Cari  işlemler dengesi ise 4. çeyrekte 14 milyar dolarlık açık beklentisinin üzerinde 22,4 milyar dolara yükseldi.
   
Tüketici güven endeksi Mart ayında yükseliş gösterdi…
   
Türkiye’de tüketici güven endeksi Şubat ayındaki 69,2 seviyesinden Mart ayında %5 artışla 72,7 seviyesine yükseldi.    - BİST – 100 endeksinde sert yükseliş ile birlikte 2014 yılının zirvesinden kapanış yaşanırken, faizlerde geri çekilme devam etti, kurlarda ise yatay hareket görüldü…
   
Güne yurtdışı piyasalardaki yükselişe bağlı olarak hafif alıcılı bir başlangıç yapan BİST – 100 endeksi, hafta sonu yapılacak seçimler öncesinde bankacılık sektörü öncülüğünde alımların devam etmesiyle birlikte Cuma gününü %3,09 oranında yükselişle 69.000 seviyesinin üzerinden kapanış gerçekleşti. Seçim öncesi satın alınan sonuçlar doğrultusunda haftalık bazda endeksteki yükseliş %7 olarak gerçekleşirken, BİST – 100 Endeksi 2014 yılının zirvesinden kapanış gerçekleştirirken, bankacılık endeksindeki artış ise %12 olarak gerçekleşti.
   
Gösterge tahvil faizinde 19 baz puanlık azalışla %10,79’a, 10 yıllık tahvil faizinde de 13 baz puanlık azalışla %10,50’ye gerileme yaşandı.   
Dolar / TL’de 2,19 seviyelerinde yatay hareket yaşanırken, sepet kurda da 2,60 seviyelerinde kapanış gerçekleşmesine karşılık, hafa sonu yapılan seçimlerde AKP’nin beklentilerin üzerinde oy alarak iç piyasalarda siyasi risklerin azalmasına bağlı olarak döviz kurlarında 3 ayın en düşük seviyelerine geri çekilme yaşandı.
   
BİST – 100 endeksinin alıcılı başlangıç ile yükselişine devam etmesini bekliyoruz…
   
ABD vadelilerinde %0,3 civarında yükseliş gösterirken, Avrupa borsalarının da güne %0,4’e varan oranlarda yükselişle başlama beklentisi bulunmakta. BİST – 100 endeksinin ise AKP’nin yerel seçimlerde beklentilerin üzerinde oy almasına bağlı olarak geçtiğimiz haftaki yükselişine devam etmesini ve güne alıcılı başlangıç yapmasınıbekliyoruz. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)