E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada sektörel korelasyonun düşmesi boğa piyasası işareti mi?---

Borsada sektörel korelasyonun düşmesi boğa piyasası işareti mi?

Borsada sektörel korelasyonun düşmesi boğa piyasası işareti mi?
13 Eylül 2023 - 15:25 borsaningundemi.com

ABD borsasında sektörel korelasyonun düşmesi, boğa piyasasının uzun vadede devam edeceğinin bir işareti olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsası S&P 500’de, sektörler ile endeks arasındaki korelasyon seviyesinin düşük olması, uzun vadede boğa piyasası işareti olarak kabul ediliyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, S&P 500’deki 11 sektör ile ana endeks arasındaki korelasyonların yapısı, içinde bulunulan boğa piyasasının uzun vadede süreceğine işaret ediyor.

Boğa piyasası

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, DataTrek, S&P 500 sektör korelasyonlarının düşük olduğunu ve bunun da 2023 boğa piyasası için hoş bir sinyal anlamına geldiğini öne sürüyor.

DataTrek’e göre, S&P 500 sektörleri ile endeks arasındaki korelasyonlar, hisse senetlerinin uzun vadede boğa piyasasında kaldığını gösteriyor. DataTrek Research, S&P 500'deki 11 sektör ile ana endeks arasındaki korelasyonların bazı olumlu işaretler verdiğini ve bunun da, ABD hisse senetlerinin, son zamanlarda görülen dalgalanmalara rağmen güçlü bir boğa piyasasında kalmaya devam edeceğinin bir göstergesi olduğunu tahmin ediyor.

DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nicholas Colas, “S&P 500 Endeksi ile sektör korelasyonları Nisan ortasından bu yana ortalamanın altında seyrediyor. Bu da yatırımcıların makroekonomik güçlerden çok, temel verilere odaklandıkları ve gelecekte kazanacaklarını umdukları sektörleri ve hisse senetlerini seçerek daha iyi performans göstermeye çalıştıkları anlamına geliyor. Bu bir boğa piyasasında olduğumuzun tipik bir göstergesi” diyor.

Yatırımcılar makroekonomik güçler yerine temel verilere odaklı

Colas, paylaştığı notta, “Bu ölçüye göre ABD'nin büyük sermayeleri iyi durumda kalıyor. Yatırımcılar hâlâ makro konulardan ziyade temel konulara odaklanmış durumda ve bu olması gereken bir durum. Evet, hisse senetleri Temmuz ayının sonunda kendi sınırlarını aştı ve tekrar yükselmeleri için muhtemelen biraz zamana ihtiyaçları var ancak korelasyon verileri daha uzun vadeli bir boğa piyasasında kaldığımızı gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Colas, normalde boğa piyasalarında yatırımcıların en çok kazananları ve sektörleri seçerek daha geniş borsayı yenmeyi umduklarını, dolayısıyla kurumsal ve sektörel temellerin faiz oranları, durgunluk riskleri ve jeopolitik kaygılar gibi makroekonomik faktörlerden daha önemli olduğunu söylüyor.

Colas, sonuç olarak S&P 500 sektörleri ile endeks arasındaki korelasyonun ortalamanın altında olacağını çünkü boğa piyasalarının hem kazananları hem de kaybedenleri olduğunu, dolayısıyla endeksin yavaş yavaş yükseldiğini ifade ediyor.

Korelasyon seviyesi zayıf

DataTrek'in derlediği verilere göre, son beş yılda S&P 500'deki en büyük beş sektörün endeksin tamamıyla ortalama korelasyonu 0,83 seviyesinde gerçekleşiyor. Korelasyonun sıfıra yakın olması, karşılaştırılan iki değişken arasında zayıf bir ilişkinin olduğunu, bire yakın olması ise aralarında güçlü bir korelasyonun olduğunu gösteriyor.

Colas, eğer korelasyonlar sürekli olarak 0,83'ün altında seyrederse, bir boğa piyasasının yolda olduğunu, ancak eğer korelasyonlar 0,9'a ulaşıp birkaç haftadan fazla bir süre bu seviyede kalırsa, bunun hisse senetlerinin ayı piyasasında olduğu anlamına geldiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Bu ölçüme göre şu anda bir boğa piyasasındayız. Korelasyonlar Nisan 2023'ün ortasından bu yana ortalamanın altında ve şu anda da altında seyrediyor.”

Piyasa aynı anda çözüldü

S&P 500 Endeksi resmi olarak 1948'den bu yana gördüğü en uzun ayı piyasasından çıktı ve Haziran başında boğa piyasasına girdi. FactSet'e göre, S&P 500 İhtiyari tüketim sektörü ve İletişim hizmetleri sektörü, S&P 500'ün bu yıl şimdiye kadarki yüzde 16,2'lik kazancına kıyasla, yılbaşından bugüne sırasıyla yüzde 34,8 ve yüzde 43,4 oranında ilerleme kaydetmiş durumda. S&P 500 Temel tüketici ürünleri sektörü yüzde 3,2 oranında düşüş kaydederken, Kamu hizmetleri sektörü ise aynı dönemde yüzde 10,6 oranında düşüş yaşadı.

Colas, bu yıl yaşananların borsa için hoş bir değişiklik olduğunu ancak bunun aynı zamanda 2022 yılının ayna görüntüsü olduğunu, çünkü ayı piyasalarının çok az sayıda güçlü performans sergilediğini, dolayısıyla her şeyin aynı anda çözüldüğünü belirtiyor.

Colas, piyasanın gerilemesi durumunda ise yatırımcıların, makroekonomik koşullar şirketlerin temellerini gölgede bıraktığında daha fazla kaybı önlemek için ‘her şeyi’ satarak sermayelerini korumaya çalışacaklarını söylüyor.

2022 yılında, Enerji ve Kamu hizmetleri sektörleri hariç tüm S&P 500 sektörleri toplam getiri esasına göre para kaybetti çünkü aşırı enflasyon, Fed’i, fiyatları kontrol altına alma kampanyası kapsamında yılda yedi kez faiz oranlarını artırmaya zorladı. S&P 500 Endeksi, 2008 mali krizinden bu yana en kötü yılını geçirerek yüzde 19,4 oranında düşüş yaşamıştı.

Amerikan borsaları bir rüzgarda yıkılabilir

 

Hisse senedi piyasaları üç koldan tehdit altında

 

JPMorgan: ABD hisse senedi değerlemeleri risk altında

 

Teknoloji hisseleri bu kez piyasayı aşağı çekiyor

 

Fon yöneticilerine göre Fed'in faiz artırımları sona erdi

 

Forbes: FED faiz indirmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)