E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada rotasyon kısa sürecek---

Borsada rotasyon kısa sürecek

Borsada rotasyon kısa sürecek
18 Temmuz 2024 - 17:19 borsagundem.com

ABD’de bazı uzmanlar, küçük ölçekli hisse senetlerindeki rallinin uzun süreli olmayacağı görüşünde.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında küçük sermayeli hisse senetlerine yönelik akışın kısa ömürlü olacağı düşünülüyor. Peki bu hangi nedenlere dayanıyor?

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Capital Economics, küçük ölçekli hisse senetlerinde geçen hafta yaşanan hızlı ve tarihi yükselişin sürdürülemez olduğunu öne sürüyor.

Kanıtlar eksik

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Capital Economics'in baş piyasa ekonomisti John Higgins, paylaştığı notta, küçük ölçekli hisse senetlerinin büyük ölçekli hisse senetlerine göre nispeten daha iyi performansının muhtemelen kısa ömürlü olacağını söylüyor.

Higgins, “Geçen hafta Haziran ayına ait ABD TÜFE raporunun yayınlanmasının ardından Russell 2000'da yaşanan son yükseliş, ABD'nin küçük ölçekli hisse senetlerine yönelik kalıcı bir rotasyonun ilk aşamasına girdiğimiz yönündeki iddiaları harekete geçirdi ancak biz buna ikna olmadık” diyor.

İlk olarak Higgins, son piyasa hareketinin rotasyon olarak düşünülmemesi gerektiğini öne sürüyor. Rotasyon, yatırımcıların büyük çaplı hisse senetlerini sattıkları ve bu gelirleri küçük çaplı hisseler satın almak için kullandıkları anlamına geliyor. Ancak büyük sermayeli şirketler geçen hafta rallide bir miktar yavaşlama yaşamış olsalar da hâlâ tüm zamanların en yüksek seviyelerinin yalnızca birkaç puan altında seyrediyor.

Higgins, “Büyük emsallerinden küçük ölçekli hisse senetlerine geçişin tam olarak ve gerçekten devam ettiğine ikna olmak için ‘büyük teknoloji’de satış dalgasına ilişkin daha fazla kanıt görmemiz gerekecek” diyor.

Fed etkisi net değil

Higgins, bu yorumu, dün dev teknoloji hisselerinde yaşanan keskin düşüş esnasında yaptı; bu düşüş, eski Başkan Donald Trump ve Biden yönetiminin belirli yarı iletken şirketlerine yönelik kısıtlamaları vurgulayan yorumlarından kaynaklandı.

Küçük ölçekli hisse senetlerindeki yükselişin büyük bir kısmı Fed'in yakında faiz oranlarını düşüreceği beklentisinden kaynaklanıyor. Ancak Higgins, Fed'in 1990'ların ortasında faiz oranlarını düşürmesinin yanı sıra 2009 ve 2019'da faiz oranlarını düşürdüğünde de büyük hisse senetlerinin küçük Hisse senedi emsallerinden daha iyi performans gösterdiğini belirterek bu iddiayı gerçekçi bulmadığını ifade ediyor.

Higgins, “1990'ların ikinci yarısında internet rallisinde olduğu gibi borsada bir balonun yapay zeka etrafındaki heyecanın ortasında şişmeye devam edeceğini öngörüyoruz. O zamanlar küçük hisse senetleri, 1999 ortalarına kadar büyüme hisse senetlerine göre genel olarak düşük performans gösteriyordu” diyor.

Kazançlarda da durum değişmiyor

Son olarak Higgins, borsa performansını yönlendiren en büyük faktörün kazançlar olduğunu ve kazanç artışı açısından küçük ölçekli hisse senetlerinin büyük ölçekli hisse senetlerini geride bırakacağına dair henüz bir işaret olmadığını vurguluyor.

Higgins, “Büyük teknoloji firmalarının genel olarak analistlerin kazançlarına ilişkin yüksek beklentilerini aşmaya devam etmekte başarısız olup olmayacaklarını zaman gösterecek” şeklinde konuşuyor. Dev teknoloji şirketlerinin ikinci çeyrek kazanç sonuçlarının ilk turu, Tesla ve Alphabet'in raporlarıyla gelecek hafta açıklanacak.

Higgins henüz küçük çaplı hisse senedi rallisine inanmasa da Fundstrat'tan Tom Lee rallinin savunucusu isimler arasında öne çıkıyor. Lee, paylaştığı notta, bu yıl borsadaki daha geniş çaplı yükselişi büyük ölçüde geride kalan küçük ölçekli hisse senetlerinin gerçekleştireceğini ve rallinin yüzde 40'lık devasa bir orana ulaşabileceğini söylüyor. Lee, “Rallinin henüz başındayız” diye ekliyor.

Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?

 

Borsada 'büyük rotasyon' başladı mı?Borsada 'büyük rotasyon' başladı mı?

 

Fundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başındaFundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başında

 

Küçük ölçekli hisse senetleri toparlanmaya hazırKüçük ölçekli hisse senetleri toparlanmaya hazır

 

Çip hisselerindeki düşüş yatırımcıları panikletmemeliÇip hisselerindeki düşüş yatırımcıları panikletmemeli

 

Küresel çip hisselerinde büyük düşüşKüresel çip hisselerinde büyük düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)