E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada rekor ilk çeyrek yılın geri kalanı için ne söylüyor?---

Borsada rekor ilk çeyrek yılın geri kalanı için ne söylüyor?

Borsada rekor ilk çeyrek yılın geri kalanı için ne söylüyor?
26 Mart 2024 - 11:08 borsaningundemi.com

ABD borsaları, geçen yıl sürpriz olarak kabul edilen ancak bu yıl fazlasıyla kanıksanan güçlü ralliyle, yılın geri kalanı için nasıl bir mesaj veriyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, savaş sonrası dönemin en güçlü ilk çeyreklerinden birini yaşıyor. Uzmanlar, bu durumun 2024'ün geri kalanı için ne mesaj verdiğine odaklanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları, savaş sonrası dönemin en güçlü ilk çeyreklerinden birini yaşıyor. CFRA'dan Stovall, benzer güçlü başlangıçların tüm yıl boyunca ‘korkutucu ama tatmin edici’ performanslara yol açma eğiliminde olduğunu söylüyor.

Piyasa ne kadar iyi haberi fiyatladı?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, ilk çeyreğin son haftasıdan S&P 500 Endeksi neredeyse yüzde 10'luk bir fiyat artışı yolunda ilerliyor ve 27 Ekim'deki kapanış dip seviyesinden neredeyse yüzde 30 oranında yükselmiş durumda. Bu da yatırımcıların piyasaların ne kadar iyi haberi fiyatladığını düşünmesine neden oluyor.

Gerçekten de, rallinin kapsamı, yatırımcıların ve stratejistlerin uyarı işaretleri konusunda endişelenmelerine ve çoğu kişinin potansiyel olarak gecikmiş bir geri çekilme olarak gördüğü durumda kendilerini korumak için atabilecekleri adımları düşünmelerine neden oluyor.

Jefferies'deki analistler, paylaştıkları notta, “Piyasanın yılbaşından bugüne performansı ‘pek çok şeyin fiyatlanmış olabileceğini gösteriyor gibi görünüyor. 1970'e dönüp baktığımızda daha iyi performansa sahip yalnızca 9 ilk çeyrek olduğunu görüyoruz” diye yazıyor.

Tek başına bu bile yatırımcıları rallinin peşinden gitme konusunda tedirgin etmeye yetse de Jefferies bu kadar güçlü başlangıçların genellikle rallinin en azından bir süre daha devam edebileceğini gösterdiğini gözlemliyor.

Tarihsel veriler

1970'e kadar uzanan verilere atıfta bulunan Jefferies, S&P 500'ün ilk çeyrekte ortalama yüzde 2,5 oranında kazanç elde ettiğini bulguluyor. Endeks bundan daha iyi performans gösterdiğinde, ikinci çeyreğin bundan daha iyi performans gösterdiği dönemlerden ise endeks 60 baz puan veya 0,6 yüzde puan artışla ortalaması olan yüzde 2,6 artış seviyesini geçme eğiliminde oluyor. Ayrıca S&P 500 bu senaryoda ortalama yüzde 64'e kıyasla yüzde 69 civarında yükseliş eğilimi gösteriyor.

Analistler, S&P 500 ilk çeyrekte yüzde 10'un üzerinde bir getiri elde ettiğinde, gelecek üç aydaki artışın daha da büyük olduğunu ve ikinci çeyreğin yüzde 78’lik bir ihtimalle ortalama yüzde 3,3'lük bir kazançla artacağını ifade ediyor.

Normalden daha inişli çıkışlı bir yolculuk

Elbette devam eden iyi performansın handikapları da bulunuyor. Jefferies, yıla güçlü bir başlangıcın ardından ikinci çeyrekte daha fazla performans görülmesine karşın, ikinci yarıdaki performansın darbe alma eğiliminde olduğunu ve üçüncü çeyreğin ‘yatay’ bir performansa kıyasla yüzde 1'lik bir düşüş gördüğünü tespit ediyor. Bu arada dördüncü çeyrek performansı, güçlü bir ilk çeyrek performansı görülen yıllarda uzun vadeli ortalamanın sadece 8 baz puan üzerinde gerçekleşiyor.

Jefferies analistleri, “Dolayısıyla, yıla başlarken bu kadar büyük bir yükselişle hisse senetlerine çok fazla olumlu fiyat verme riskiyle karşı karşıya kalsak da, ilacımızı yılın sonlarına kadar almak zorunda kalmayabiliriz” diye yazıyor.

12. en güçlü çeyrek performansı

CFRA'nın baş yatırım stratejisti Sam Stovall, kayıtları 1945'e kadar inceliyor ve S&P 500'ün, II. Dünya Savaşı'nın sonundan bu yana 12. en güçlü ilk çeyrek performansını elde etme yolunda ilerlediğini belirtiyor.

Uzun vadeli veriler de aynı temayı yansıtıyor; güçlü ilk çeyrekleri genellikle normalden daha güçlü ikinci çeyrek performansları takip ediyor. Ayrıca bu durum, tüm yıl boyunca güçlü kazanımlara da işaret ediyor.

Ancak Stovall, yolculuğun normalden daha inişli çıkışlı olabileceğini de unutmamak gerektiğini belirtiyor.

Stovall, ilk çeyrekteki en büyük 15 yükselişten 13'ünde yüzde 5 veya daha fazla düşüş görüldüğünü ve ortalama geri çekilmenin yüzde 11,1 olduğunu belirtiyor. Stovall, bu 13 geri çekilmenin sekizini ortalama yüzde 12,6'lık ikinci düşüşlerin takip ettiğini ve takip eden üç gerilemeden neredeyse ikisinin ilk satıştan daha derin olduğunu da ekliyor.

Korkutucu ama tatmin edici

Volatilite açısından bakıldığında, ilk çeyrekte ilk 15 yükselişte fiyat dalgalanmalarının yüzde 1 veya daha fazla olduğu ortalama gün sayısının 43 olduğu gözleniyor; bu, yaklaşık olarak II. Dünya Savaşı'ndan bu yana tüm yıllardakiyle aynı seviyeye karşılık geliyor. Stovall, ilk çeyrekte ilk beş yılın ortalama 70 gün boyunca yüzde 1 veya daha fazla fiyat dalgalanması yaşadığını, ilk 10'da ise bu dalgalanmanın ortalama 53 gün yaşandığını söylüyor.

Stovall, yine de ilk çeyrekte en iyi 15 yılın 14'ünün çift haneli tüm yıl fiyat artışlarıyla sonuçlandığını ve yükselişin ortalama yüzde 23'e yakın olduğunun altını çiziyor ve bunun tek istisnasının düşük tek haneli yıllık artışla 1987 yılı olduğunu ekliyor.

Stovall, “Yani bir başka deyişle, bu güçlü başlangıç, S&P 500 için korkutucu ama tatmin edici bir tüm yıl performansı anlamına geliyor” diyor.

Wall Street rallisi enflasyon sınavında

 

Küçük sermayeli hisselerde dev ralli yaklaşıyor

 

Borsalarda momentum rallisi balon işareti mi?

 

Borsa yatırımcılarını 'düzeltme' endişesi sardı

 

Societe Generale: Borsada yüksek getiri dönemi sona eriyor

 

FED plana bağlı kaldı, borsaların önü açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)