E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD finans piyasalarında işler yolunda gidiyor gibi görünse de borsa yatırımcılarının rehavete kapılmaması gerektiği tavsiye ediliyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, borç finansal sistemi dolduruyor, durgunluk korkuları artıyor ve Fed faiz oranlarını zamanında düşüremeyebilir. Tüm bu gerekçeler borsa yatırımcılarının dikkatli olması gerektiğini kanıtlıyor.
Gelinen nokta ve şüpheler
MarketWatch’tan Satyajit Das’ın makalesine göre, ekonomik faaliyet büyük ölçüde üretken yatırımlardan ziyade hisse senetleri ve gayrimenkullerdeki spekülatif faaliyetler tarafından yönlendiriliyor ve küresel borsalardaki son dalgalanmaların nedenleri bilinmez değil.
ABD'de beklenenden zayıf bir iş gücü piyasası durgunluk korkularını tetikledi. Sahm Kuralı, durgunluk, ABD işsizlik oranının üç aylık hareketli ortalamasının önceki 12 ayda 0,5 puan artmasıyla başladığı varsayımına dayanarak bir yavaşlamaya dair asgari kanıta rağmen yanılmaz bir öngörücü haline geldi. ABD'nin küresel GSYİH ve tüketimin sırasıyla yaklaşık yüzde 20'sini ve %16'sını oluşturduğu göz önüne alındığında, düşüş endişeleri dünya piyasalarına yayıldı ve emtia fiyatlarını etkiledi.
İkinci olarak, durgunluk olasılığı gelecekteki şirket kazançlarının aşağı yönlü revize edilmesine yol açtı. ‘Muhteşem Yedili’ ve özellikle bu grubun yıldızı Nvidia gibi teknoloji şirketlerinin aşırı gerilmiş değerlemeleri hakkındaki mevcut şüpheler daha da arttı. Gelecekteki kazançların ve büyümenin beklenen sonuçlara ulaşmasının pek mümkün olmamasıyla hisse senedi fiyatları düştü.
Üçüncüsü, Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını çeyrek puan artırma kararı, son üç yılda ABD Doları’na karşı yüzde 50'den fazla düşen yen’de keskin bir artışa yol açtı. Daha güçlü yen, özellikle zayıf yen’den faydalanan Japon ihracatçılarının Japon hisselerinin satılmasına neden oldu.
Bu hareketler, sıfıra yakın faiz oranlarıyla ödünç alınan yen’lerin daha yüksek getirili para birimlerine ve menkul kıymetlere yapılan yatırımları finanse ettiği 'yen carry trade'i etkiledi. Trader’lar, fonlar, şirketler ve bireyler tarafından yapılan trilyonlarca dolarlık yatırımlar, gelir ve borçlanma maliyeti arasındaki daralan farktan ve yen kredilerindeki döviz kayıplarından etkilendi.
Diğer potansiyel etkiler arasında ise daha geniş çaplı bir Orta Doğu savaşı tehdidi ve enerji arzı üzerindeki etki, hem Berkshire Hathaway hem de teknoloji şirketi yöneticilerinin kayda değer hisse senedi satışları, aşırı değerli ABD Doları ve ABD seçim belirsizliği yer aldı.
Acımasız geri çekilme
Geri çekilme süreci tanıdık görünüyordu. Varlık değerlerindeki düşüş, kredi-değer oranlarını artırarak marj çağrılarını tetikledi. Risk modellerine dahil edilen oynaklık artışları, kaldıraçta azalmayı dikte etti. Yatırımcılar, portföyleri riskten arındırmak ve nakit üretmek için tasfiye etmeye zorlandı. Düşen fiyatlar, momentum ve trend takip eden niceliksel fonlar ve borsa yatırım fonları tarafından satışa geçilmesine yol açtı.
Fiyatlardaki düşüşler, daha az piyasa yapıcısı ve daha büyük sermaye gereksinimleri ve envanter tutma isteksizliği nedeniyle büyük hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki daha düşük likidite tarafından abartıldı. Giderek artan bir şekilde ilişkili küresel piyasalar ve çok sayıda kalabalık işlem, sorunları daha da kötüleştirdi.
Piyasa boğaları, ABD'de ve başka yerlerde önemli faiz oranı kesintileri beklentisiyle koşulları aşağı yukarı normale döndürdü. Ancak merkez bankalarının, en azından yakın geçmişteki ultra düşük seviyelere kadar faiz indirimi yapması mümkün görünmüyor. Politika yapıcılar veri odaklı bir tavır sergiliyor ve yetkileri varlık fiyatlarına değil, enflasyona ve büyümeye odaklı oluyor. Faiz oranları da aşırı yüksek değil ve herhangi bir faiz indirimi, enflasyonist baskıları yeniden alevlendirme riski taşıyor. Dahası, ABD'de Fed’in, başkanlık seçim yılı olan bir yılda politik olarak değerlendirilebilecek bir eylemde bulunmakta isteksiz olacağı ihtimali yüksek görülüyor.
Bilinen risklere karşı kayıtsızlık
Yatırımcılar bilinen riskler konusunda kayıtsız. Tüketici harcamalarını finanse eden Kovid-19 salgını tasarruflarının sonsuza kadar sürmesi mümkün değil. Özellikle özel sermayede hane halkı ve işletme kredilerinde artan temerrütler bulunuyor. Borçlular yeniden finansman yaptıkça, daha yüksek faiz oranlarının tam etkisinin netleşmesi bekleniyor.
Değerlerin keskin bir şekilde düştüğü ticari gayrimenkuldeki sorunlar ise hala çözülmemiş durumda. Bankalar, uzun vadeli menkul kıymetlerin tutulmasında hala 500 milyar dolardan fazla gerçekleşmemiş kayba sahip ve bunun vadesi dolana kadar en azından kazançları etkileyeceği düşünülüyor.
239 trilyon doları veya dünyanın finansal varlıklarının neredeyse yarısını kontrol eden özel kredi fonları gibi gölge bankacılık sektöründeki riskler de tam olarak anlaşılmış değil. Karmaşık tasarlanmış yatırım ürünlerinin riskleri hiçbir zaman ortadan kalkmadı. Yüksek notlu ticari ipotek teminatlı menkul kıymetlerdeki kayıplar da göz ardı edilen risklerden bazılarını vurguluyor.
Deforme olmuş finansal sistem
Daha derin olan sorun ise, sürekli artan borca bağımlı olan ‘deforme olmuş finansal sistem’. Uzun vadeli büyüme durgun olduğundan, hükümetler ve merkez bankaları tüketimi ve tekrarlayan harcamaları finanse etmek için borç aldılar ve alıyorlar. ABD bütçe açığı 2 trilyon dolara yaklaşıyor.
Ekonomik faaliyet, anormal derecede düşük sermaye maliyetleri ve bol miktarda likidite ile mümkün kılınan üretken yatırımlardan ziyade, büyük ölçüde hisse senetleri ve mülklerdeki spekülatif faaliyetler tarafından yönlendiriliyor.
Küresel borç, on yıl önceki yaklaşık 210 trilyon dolarlık seviyesinden artarak yaklaşık 313 trilyon dolara veya dünya GSYİH'sinin yüzde 330'una ulaştı. Japonya'da faiz oranlarındaki mütevazı bir artışın Ağustos ayı başında yaşanan büyük piyasa düşüşünü tetiklemeye yardımcı olabileceği gerçeği, mevcut düzenlemelerin sürdürülemezliğini vurguluyor.
Son yıllarda, küresel finans sistemi birkaç şok yaşadı; Çin emlak yavaşlaması, 2023 bankacılık çöküşü, İngiltere devlet tahvili krizi ve pandemi, birkaç askeri çatışma ve iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayları. Her sarsıntı temeli zayıflatarak sistemi baskılara karşı daha savunmasız hale getirdi. Bu noktada, görünüşte önemsiz bir olayın bile tüm yapıyı devirebilme potansiyeli bulunuyor ancak yatırımcılar henüz mantıklı bir temele oturtamayacakları kötü haberler duymuş değil.
Borsada sabırlı olan yatırımcılar dalgalanmalardan korunuyor
Borsada rotasyon başladığı gibi çabuk söndü
Yüksek volatilite borsada çöküş habercisi mi?
Hisse senetleri satış dalgası sonrası ne kadar zamanda toparlanıyor?
Faiz indirimleri hisse senetlerine iyi gelmeyebilir
JPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içinde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:38)