E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada otomotiv şirketleri gaza bastı---

Borsada otomotiv şirketleri gaza bastı

Borsada otomotiv şirketleri gaza bastı
10 Nisan 2016 - 08:27 borsaningundemi.com

Borsa İstanbul’da son 10 yılda otomotiv yan sanayi en hızlı büyüyen sektör oldu. Gerçekleşen büyümeyle birlikte otomotiv şirketleri, piyasa değeri en yüksek firmaların arasında yer aldı

Borsa İstanbul’da yatırımcıların gözü otomotiv şirketlerinde. Güçlü finansal yapıları temettü ödemeleri, yatırımları ile gündemden düşmeyen otomotiv ve otomotiv yan sanayi firmaları bist’te hem piyasa değeri en yüksek şirketler sıralamasında hem de en hızlı büyüyenler içerisinde yer aldı. Halihazırda borsa İstanbul’da 174 imalat sanayi şirketi bulunuyor. Bu şirketlerden son 10 yıl içerisinde dolar bazında piyasa değeri en hızlı büyüyenlerden ilk 7 içerisinde iki otomotiv yan sanayi ve bir otomotiv şirketinin yer aldığını görüyoruz.

İmalat sanayinde piyasa değeri en yüksek 10 şirketin üçü otomotiv diğer üçü gıda ve içecek sektöründe yer alıyor. Geriye kalan dört şirketin ikisi petrol, diğer ikisi demir çelik ve dayanıklı tüketim sektöründe yer alıyor. Takas verileri incelendiğinde imalat sektöründe yabancıların da en fazla pozisyon aldığı firmaların önünde otomotiv şirketleri geliyor.

Büyüme hızı önemli
Sektörün öncü şirketlerden Ford Otosan ile Tofaş Oto Fabrikaları’nın takas dağılımlarına göre Ford Otosan’da yabancı payı yüzde 66.71, Tofaş Oto Fabrikaları’nda ise yüzde 81.72 seviyesinde bulunuyor. Piyasa profesyonelleri otomotiv şirketlerini öneri listelerinde tutmaya devam ediyor.

Burada önemli olan şirketlerin büyüme hızı. Şirketlerin büyüme hızlarında yavaşlama meydana gelmedikçe talep görmeye devam edeceklerdir. Yıllık verilere göre sektörde yer alan şirketlerin 2015 yılında ortalama büyüme hızı yüzde 36.78 seviyesinde bulunuyor. Esas faaliyet kar büyümesi yüzde 50.28, net kar büyümesi ise yüzde 33.44.

MERKEZ BANKASI’NDA YENİ BAŞKAN BEKLENİYOR
Piyasalar, Merkez Bankası’nın yeni başkanını bekliyor. Faiz indirimine ilişkin hükümet kanadından yapılan açıklamalar, daha önce piyasalarda faiz indirimi konusunda yaşanan diyalogları gündeme getirdi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın, “2001 sendromunu zihnimizden atıp Radikal bir karar almamız gerekiyor. Bu radikal karar nedir, ihracatın ve yatırımın önünü açabilecek kredi faiz oranları ile birlikte insanları teşvik edecek bir noktaya gitmektir” açıklaması piyasalarda satışları getirdi. ART arda gelen eksi enflasyon verilerinden sonra Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda eli güçlendi. Ancak Merkez Bankası’nın bağımsızlığı tartışmalarının gündeme oturmasına neden olacak söylemler tansiyonu artırabilir. Gelişmekte olan ülkelerdeki sermaye hareketleri, ülkelere özel gelişmeler ile pozitif ya da negatif yönde ayrışmaya neden olabilmekte.

MOODY’S NOTU DEĞİŞTİRMEDİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü güncellemediğini duyurdu. Moody’s’in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde herhangi bir güncelleme yapılmadığı belirtildi. Moody’s 16 Mayıs 2013’te Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmıştı. Kuruluş, 11 Nisan 2014’te ise Türkiye’nin görünümünü negatife çekmişti.

Moody’s Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir en düşük seviyede derecelendiriyor.

Kredi derecelendirme kuruluşları görünümü pozitif ya da negatife aldığında en fazla iki yıl içerisinde bir değerlendirme yapıyor. Moody’s bundan sonraki değerlendirmesini 5 Ağustos’ta yapacak.

Ancak ondan önce 6 Mayıs’ta Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin notuna ilişkin değerlendirmesini kamuyla paylaşacak. Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladığı takvime göre 19 Ağustos’ta Fitch, 4 Kasım’da S&P ve 2 Aralık’ta gözler bir kez daha Moody’s’e dönecek.

Kredi kuruluşlarının not kararı öncesinde yaptıkları değerlendirmelerle dikkat çekmek istedikleri noktaları belirterek tansiyonu düşürmeye çalıştıkları gözleniyor.

DOLAR KURU ALIM FIRSATI VEREBİLİR
Hükümet kanadından yapılan faiz açıklamalarıyla dolar 2.87’lere tırmandı. Satışlarla birlikte 2.84’lerin test edildiği görüldü.Kurun yeniden 2.85 seviyesinin altına kayılması geri çekilmenin devam edebileceğini gösteriyor. Kısa vadede kritik seviye 2.85. Bu seviyenin altına kayılması halindeyse 2.83 -2.82 ve 2.80 seviyeleri izlenecek. Öte yandan 2.85 seviyesinin aşılması halinde de 2.87 ve 2.90’lara doğru bir atak gözlenebilecektir.

Endeks 4 haftadır 80 binin üzerinde
Borsa İstanbul son dört haftadır 80.000 seviyesinin üzerinde kalmayı başardı. Beklentilerin üzerinde gelen dördüncü çeyrek verileri ve eksi gelen enflasyon verisi borsadaki alımları canlı tutarken hafta içerisinde Moody’s’in bankalara ilişkin değerlendirmeleri satışları getirdi.

Endekste teknik göstergeler satışa döndü ancak ortalamaların üzerinde tutunduğu görülüyor. 20 ve 50 günlük ortalamaların üzerindeki hareket devam ettiği sürece yükseliş trendi korunacak.

Bu hafta ortalamaların altına doğru yaşanabilecek bir geri çekilme kâr satışlarını artırabilir. Ancak Endeksin bir kez daha 83.500-84.000 aralığındaki direnç seviyelerini test etmesi daha olası görünüyor. Çıkış hareketine bağlı olarak satış yapmak isteyenlerin bunu fırsat olarak değerlendirmeleri şaşırtıcı olmayacaktır.

Bununla birlikte Borsa’da nisan ayının canlı geçme olasılığı daha fazla. Ancak mayısla birlikte satışların güçlenme ihtimali artacak. Bu nedenledir ki önümüzdeki günlerde daha ziyade hisse bazında hareketler öne çıkacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)