E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dün ABD’de açıklanan veriler, özel sektör istihdamının eylül ayında beklenenden fazla arttığını gösterdi. Bu, işgücü piyasası koşullarının kötüleşmediğine dair yeni bir başka kanıt.
CME’nin FedWatch Tool’una göre, Fed’in Kasım toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapılacağına dair beklentiler düştü; piyasalar şu anda bu ihtimali %36 olarak fiyatlıyor. Bu oran geçen haftaki %57’ydi.
Euro, piyasaların Avrupa Merkez Bankası’nın Ekim ve Aralık aylarında yapacağı toplantılarda faiz oranlarını düşüreceğine dair bahisleri artırmasının ardından ağır kayıplar yaşadı. Bunun ardından önde gelen politika şahinlerinden Isabel Schnabel, enflasyonun hedefe geri döneceğini söyledi. Geçtiğimiz ay enflasyon % 2’nin altına düştü ve 20 ülkeden oluşan para birimi bloğu resesyona doğru gidiyor. Bu nedenle piyasalar ECB’nin 17 Ekim’de yapacağı bir sonraki hamleyle faiz indirimlerini hızlandırması gerekeceğine beklentisini arttırmış durumda. Piyasalar, Haziran ve Eylül aylarındaki hareketlerin ardından bu ayın sonuna doğru %3,5’lik mevduat faizinde 25 baz puanlık bir indirime gidilmesinin yaklaşık %90 ihtimal olduğunu öngörüyor.
Dün Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno, ECB’nin pandemi öncesi on yıldaki en büyük sorunu olan hedefi tutturamama riskiyle karşı karşıya olduğunu söylemişti ki bizde bu fikre katılıyoruz. Euro bölgesi bizce de yeni bir riskle karşı karşıya: hedeflenen enflasyonun altında kalmak, bu da ekonomik büyümeyi engelleyebilir ki bölgenin büyüme ilişkin beklentilerinin yavaş yavaş geri çekilmesi de bunun işareti. Daha az iş ve azalan yatırım, halihazırda katlanılan fedakarlık oranına eklenecektir. Durgun bir ekonomi, kısır bir döngü içinde enflasyonun altında kalmayı pekiştirecektir. Çok güzel bir söz aynı zamanda gerçek vardır. Para politikası her derde deva değildir, Para politikası yapısal sorunları çözemez..
Bunu Avrupa piyasasına çevirdiğimizde; Asıl sorunun, Euro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya’nın özellikle zor günler geçirmesi ve ihracata dayalı, sanayi odaklı ekonomisinin artık daha kalıcı olumsuzluklarla karşı karşıya kalması olduğunu çok net görmekteyiz.
Jeopolitik gerginliklerin ticareti olumsuz etkilemeye devam edeceği, daha pahalı enerjinin rekabet gücünü olumsuz etkileyeceği ve Çin’in yüksek katma değerli üretiminin pazar payını azalttığı herkes tarafından görülen bir gerçek.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’in bu konu da hakkında, Avrupa ve özellikle Almanya’nın, onlarca yıldır geride kaldığı inovasyon ve girişimciliğe odaklanan yeni bir sanayi politikasına ihtiyaç duyduğunu belirtmesi de bu yüzden.
Yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın bu yılın ilerleyen dönemlerinde açıklayacağı faiz indirimlerinin boyutu hakkında ipucu verebilecek önemli bir ABD ekonomik verisi öncesinde Spot altın ons başına 2.655 dolarda sabit kaldı. Altın şu anda konsolide olmuş gibi ancak grafiklerin güçlü yükseliş trendleri göstermesiyle birlikte fiyatların 2.685 dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesini yeniden test etmesinin bekleyebiliriz.
Piyasalar, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ISM hizmet verileri ve ilk işsizlik maaşı başvurularının yanı sıra Cuma günü açıklanması beklenen ABD tarım dışı istihdam verilerini yakından takip ediyor.
Dün bültenimizde Yurtiçinde ise Jeopolitik risklerden her zamanki gibi yine en büyük darbeyi BIST100 endeksi aldı demiştik. Ve bu olumsuz görüntü durdurulamıyor. Likidite sıkıntısı bitmiyor, para piyası fonlarına park etmiş para borsamıza gelmediği bir süreçte endeks dikiş tutmayınca bu fonlara yönelim daha da artıyor ve likidite daha da kuruyor. Sonucu ise BIST’deki fiyatlamalarda çok net görüyoruz. 9,200’de de 9,050 de tutunamadık fiyatlamalar o kadar garipleşti ki artık 8700- 8800 bölgesini yeni ve orta destek kanalımız olarak görmekteyiz.
Enflasyon endişeleri yerini resesyon korkusuna bıraktı
Yabancılar en çok o hisseleri aldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kaptırdı gidiyor parası olanlar , küçük yatırımcıların ellerindeki hisseleri almak için abire düşürüyorlar borsayı. Tok açın halinden anlamaz değil açın durumundan faydalanmak herhalde bu..
2025 DE DÜNYA SAVAŞI KIZIŞIRSA BORSA 1000 LERE DÜŞER
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:17)