E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada notla gelen alım fırsatı---

Borsada notla gelen alım fırsatı

Borsada notla gelen alım fırsatı
11 Nisan 2014 - 08:43 borsagundem.com

ABD'deki düzeltme hareketi Çin'den gelen olumsuz verilerle birleşerek küresel risk algısını bozuyor

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bülten:

""KISA DEVRE"

Başlık, Moody's kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin görünümünü değiştirdiği karardan ziyade ABD'de teknoloji hisselerine gelen satışı temsil etmekte. ABD'de teknoloji hisselerinin işlem gördüğü NASDAQ endeksi dün %3,10 ile 2011 yılından beri en yüksek günlük düşüşü gerçekleştirdi. 2000'li yılların başındaki "Internet Balonu"nu tecrübe edinmiş yatırımcılar 5 sene içerisinde (3 Mart 2009 dibinden 5 Mart 2014 zirvesine) %243 oranında getiri elde etmiş olan teknoloji hisselerinde düzeltme gerçekleştirmekteler. Lehman krizi sonrası S&P500 ve Dow Jones Sınai endekse göre daha çok prim yapan teknoloji şirketleri liderliğinde NASDAQ olmuştu.

ABD'deki düzeltme hareketi Çin'den gelen olumsuz verilerle birleşerek küresel risk algısını bozmakta. Yeniden güvenli limanlara yönelen yatırımcılar ABD 10 yıllık getiri oranını %2,64'e kadar düşürürken Japon Yeni'ni 101,5 değerine İsviçre Frangı'nı da 0,87 değerine kadar geri çekmekteler. Altın da bu sabah ons başına 1.320 ABD Doları'ndan işlem görmekte. Asya piyasalarında önemli değer kayıpları söz konusu. Japon NIKKEI225 %1,96 ile değer kaybında başı çekmekte. Hint SENSEX %0,61 oranında gerilerken Çin SHCOMP %0,59 Kore KOSPI de %0,93 oranında aşağıdalar. Dün genel seçimlerdeki politik belirsizliklerle %3,16 oranında değer kaybeden Endonezya piyasası ise bugün %0,56 oranındaki tepki alımlarıyla Asya'daki tek pozitif endeks.
   
Risk-negatif gelişmelerin Türkiye piyasalarına yansıması beklenebilir. Bu konjonktürün ve Moody's not açıklamasının Borsa İstanbul'un düzeltme yapacağı bir döneme gelmesi ise olumlu tesadüf.

Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyedeki Baa3 notunu sabit tutup görünümü olumsuza çekmesiyle Türkiye ve Hindistan'ın kredi notları denkleştiler. Moody's Türkiye'nin güçlü mali yapısına karşın (1.) büyüme, (2.) dış borç endişeleriyle görünümü değiştirdiğini söylemekte. Moody's argümanlarının yıl başında geçerli olduğunu ancak aradan geçen süreçte hem yerel otoritelerin aldıkları önlemler hem de küresel otoritelerin takip ettiğimiz yaklaşımlarıyla geçerliliklerini yitirdiği görüşündeyiz.
   
Büyüme konusunda yılın ilk çeyreğine ilişkin veriler güçlü olmakla birlikte TCMB'nin bu ay makro-ihtiyati uygulamalarla başlaması beklenen ekonomiyi güçlendirme hamlelerinin yılın geriye kalanında da büyümenin %3'ün üzerinde gerçekleşebileceğine işaret etmekte.   
Dış borç ile ilgili endişelerde ise küresel piyasalarda azalan likiditeden bahsedilmekte. Ancak sık sık tekrarladığımız üzere küresel aktörler eş-güdümlü ve iletişimli hareket etmekteler ve mevcut konjonktürde borçlanma maliyetlerinin "daha uzun süre daha düşük" tutulması planlanmakta.   

Moody's kararının piyasada beklenmediği için ilk tepkinin olumsuz olması normal. Lira'daki değer kaybını varlık fiyatlarının da izlemesi beklenir. Not haberinin küresel riskten kaçışla birlikte Borsa İstanbul'un düzeltme gerçekleştirdiği bir döneme geldiği ve geri çekilmelerin alım fırsatı sunduğu görüşündeyiz.
   
Bugün yurt içinde TSİ 10:00'da TCMB tarafından açıklanacak Ödemeler Dengesi takip edilirken yurt dışında TSİ 09:00 Almanya Mart ayı nihai enflasyon verisi açıklanıyor olacak. ABD'de TSİ 15:30 ÜFE ve 16:55 Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksleri ve Meksika'da TSİ 16:00'da Sınai Üretim verileri takip edilecek.
   
Bilanço sezonunun başlamasıyla TSİ 14:00 JP Morgan ilk çeyrek sonuçları öne çıkmakta ve risk algısı üzerinde etkili olabilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)