E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada not indirimi baskısı---

Borsada not indirimi baskısı

Borsada not indirimi baskısı
25 Haziran 2014 - 08:53 borsagundem.com

Fitch’den gelen kredi notu adımı açılışta Ortadoğu ile düşen ABD borsalarının etkisine eklenerek satıcılı bir seyire neden olabilir

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
''BEKLENENDEN FARKLI MI?
   
TCMB Para Politikası toplantısı sonrası dün faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan indirdi. %9,50 seviyesinde olan 1 haftalık repo faiz oranı %8,75 seviyesine indirildi, faiz koridorunda herhangi bir değişiklik yok.
   
TCMB beklentileri paylaşılırken sıklıkla atıfta bulunulan Erdem Başçı’nın Konya sunumundan hatırlayacağımız üzere  Merkez zaten ölçülü bir indirimin sinyalini vererek bu sunum öncesi minimum 100 baz puan etrafında toplanan indirim beklentilerinin törpülenmesine neden olmuş ve hatta ölçülü kavramını da 25-50-75 baz puan olarak tanımlamıştı..
   
Bizim beklentimiz dünkü bültende de paylaştığımız üzere 50 baz puanlık bir indirimdi. Piyasanın reaksiyonu ve Başçı’nın ‘ölçülü indirim’ tanımı da dikkate alındığında beklentilerden önemli ölçüde sapma gösteren bir adım olmadığını düşünüyoruz. Merkez Bankası yayınladığı özet karar notunda  cari açıkta belirgin iyileşme ve 2014 yılı toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağı tahminine yer veriliyor. Bunun yanında önceki dönemlerde endişe kaynağı haline gelmiş olan kredi büyüme hızı tarafında ise alınan makro ihtiyati tedbirlerle makul düzeylerde bir hareketten bahsedilmeye devam edildiğini görüyoruz..
   
Kredi hızlarında makul seviyelere gelinmesi, enflasyon ve cari açık tarafında da olumlu beklentilere dikkat çekilen bu nottan edindiğimiz izlenim  yurtiçi özel kesim nihai talebinin ılımlı seyrini korumak ve Irak gibi beklenmedik durumlara karşı para politikasında esnek duruşu devam ettirecek hareket alanına sahip olmak için faiz koridorunda bir indirimin şimdilik düşünülmediği.. Ve bununla beraber faiz indirimi ise hem enflasyonda bu aydan itibaren beklenen baz etkisi katkılı kayda değer düşüş hem de küresel olarak iyileşen likidite koşullarının yarattığı elverişli ortamdan kaynaklanıyor.
   
Getiri eğrisini yataya yakın tutma gayretlerinin devam edeceği gelecek dönemde faizlerin durumu gelecek PPK’lar açısından olası normalleşme adımlarının boyutları hakkında fikir verebilecektir. Irak gündemine karşın ölçülü indirimlere devam ediliyor olması nedeniyle sorun kalıcı etkiler yaratacak hale gelmeden ölçülü indirimlere engel olmaz diye düşünüyor ve mevcut durumda ve getiri eğrisi yatay kaldıkça gelecek dönemlerde de gevşemelerin devam etmesini bekliyoruz.
   
Piyasa reaksiyonu olarak bakıldığında  2.seansa PPK sonrası %0,15 primle başlayan endeks ilk seansta aşamadığı 80,000’i bu kez test edemedi ve 79,000 seviyesi altında kapandı. Bir anlamda beklentiyi al gerçekleşmeyi sat durumu varken bir anlamda da kurda volatilitenin de artmasıyla beraber piyasanın notta yazan şartlarla gelen aksiyonu tam olarak bağdaştıramamış olması da bir ihtimal olarak görülebilir.
   
Yurtiçi piyasaların kapanışı sonrası gelişmelere kısaca bakacak olursak  artmaya devam eden Ortadoğu gerginliği ile ABD borsaları düşüşe devam ederken, bizim açımızdan önemli bir gelişme daha yaşandı.. TCMB’den beklentilerden çok da sapmayan bir adım geldikten sonra seans sonrası Fitch’den beklenmedik bir aksiyon geldi..
   
Bizi yatırım yapılabilir kategoride değerlendiren kredi derecelendirme kuruluşu dün son dönemde kredilerde yaşanan hızlı büyüme ve yüksek dış borçları gerekçe göstererek İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank'ın kredi notunu BBB'den BBB-'ye düşürdü. Bunun yanında Unicredit'in görünümünün negatife indirilmesine paralel şekilde Yapı Kredi Bankası'nın görünümünü durağandan negatife çekti..

Bugüne bakıldığında  Fitch’den gelen bu adım açılışta Ortadoğu ile düşen ABD borsalarının etkisine eklenerek satıcılı bir seyire neden olabilecektir görüşündeyiz, bunun dışında gündemde ABD’deki 1.çeyrek büyüme verisi var ki %1,8’lik daralma tahmininin üzerinde bir negatif veri ile karşılaşılması dün yatışması yönünde ciddi bir somut adım gördüğümüz Ukrayna konusu ile beraber gelişen piyasalara olumlu yansıyabilir, yurtiçinde ise en önemli gündemi (TCMB) geride bıraktığımız için küresel piyasalara daha duyarlı hale gelinmesi söz konusu olabilecek, Fitch’in adımının fiyatlanması sonrasında, TCMB notunda da yer alması nedeniyle küresel likidite koşullarına etki edebilecek koşul ve gelişmelere hassasiyetin artması beklenebilecektir.. 78,000 ve 77,000 desteklerini hatırlatırken geri çekilmeler sonrası 79,000 seviyesinin yeniden direnç haline gelmesinin söz konusu olabileceğini belirtelim."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)